2014-01-22

Omsättningsfall för norska bostäder

Som jag skrev i början av januari så föll bostadspriserna i Norge 2013 för första gången sedan finanskrisen. Idag rapporterades att bostadsförsäljningen i Norge föll 34 procent fjärde kvartalet 2013 jämfört med samma kvartal 2012. Totalt under 2013 föll bostadsförsäljningen i Norge med 12 procent - omsättningsfallet accelererade alltså under slutet av året, vilket inte bådar gott för 2014. Även produktionsstarter av nya bostäder uppvisade en liknande trend - de föll med 18 procent mot fjolåret under sista kvartalet och med 6 procent för helåret. Byggarna ser vartåt det barkar och vill inte bli sittande med osålda nyproducerade bostäder.

Vi ser alltså allt fler bekräftelser på att den norska bostadsbubblan faktiskt toppade i maj 2013. Sjunkande omsättning brukar hänga samman med sprucken bubbla i och med att säljarna ännu inte har anpassat sig till det nya prisläget, utan hoppas på att det bara är en tillfällig dipp för priserna.

Inte förvånande kräver nu Boligprodusentenes Forening åtgärder från myndigheterna för att åter driva upp efterfrågan - bland annat vill de att kravet på kontantinsats vid bostadsköp sänks till 10 procent. Bostadsstarterna väntas fortsätta nedåt i år och det kommer att lägga en våt handduk över hela den överhettade norska byggbranschen. Frågan är om regeringen kommer att vidta några åtgärder - det verkar lite tidigt ännu. Av andra länders spruckna bostadsbubblor kan vi se att när bubblan väl brustit är det väldigt svårt att återuppliva den - Norges styrande borde tänka efter ordentligt innan de försöker stimulera bostadssektorn.

1 kommentar:

 1. söndag, 26 januari 2014
  Även S står tomhänt i bostadspolitiken
  Publicerat 25 januari, 2014 av Håkan A Bengtsson - 22 kommentarer
  Historiskt har bostadspolitiken verkat i skärningspunkten mellan marknad och politik. I dag befinner oss vid bostadspolitikens dead end
  http://www.dagensarena.se/opinion/aven-s-star-tomhant-i-bostadspolitiken/

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.