2009-03-01

Aktiebörsen och valutakursen

Stockholmsbörsen gjorde, som ni säkert känner till, en rejäl botten den 27 oktober 2008. OMXS30-indexet stod den dagen som lägst i 557. Sedan dess har aktiebörserna gått mer eller mindre i sicksack, men Stockholmsbörsen har ännu inte underskridit denna oktoberbotten. I fredags blev slutkursen för OMXS30-indexet såpass "högt" som 640. En uppgång på runt 15% sen slutet av oktober - inte fy skam kan man tycka. Dessutom betydligt bättre än t.ex. den tyska börsens DAX-index, som backat mer än 11% sedan oktoberbotten.
Men, under tiden har ju kronan försvagats rejält mot de flesta större valutor. Så sent som i början av september betalade man omkring 9,50 för en euro - nu betalar man över 11,40 för en euro.
Orsakerna är flera.
  • Den svenska kronan är en liten valuta och i tider av oro flyr många investerare till den upplevda säkerheten hos större valutor, t.ex. US-dollar, euro eller yen.
  • Riksbanken har sänkt styrräntan drastiskt de senaste månaderna, från 4,75% till nu 1%, och vi verkar raskt vara på väg mot nollränta.
  • Sverige (och därmed den svenska kronan) riskerar att drabbas hårt om/när Baltikums kris förvärras.
Räknar man lite på det så ser man att Stockholmsbörsens botten i höstas i euro räknat inte inföll förrän den 21 november. Dessutom är det så att fredagens stängningskurs i euro räknat endast är marginellt (1,5%) högre än denna botten. Så här följer ett diagram över OMXS30-index räknat i euro istället.
Då ser man att totalt sedan 1 september har Stockholmsbörsens 30 största bolag gått nästan exakt lika bra/dåligt vad gäller aktiekurs i euro som den tyska börsens motsvarande index.

Det som är intressant för framtiden är nu vad som händer om/när den svenska kronans försvagning upphör. Då försvinner valutakursfaktorn - den enda faktor som just nu håller den svenska aktiebörsen under armarna! Så ni som satsar i aktier - se upp för kronstabilisering eller kronförstärkning.

Vad skulle då kunna få den svenska kronan att förstärkas? Jo, Sveriges statsfinanser är förhållandevis sunda. Många andra EU-länder håller sig istället med stora budgetunderskott. Bland de värsta är Frankrike (5%), Irland (11%), Spanien (6%), Grekland och Lettland, som nyligen fick skäll av EU-kommissionen för att deras budgetunderskott är över 3% av BNP. Detta kan göra att världen tappar förtroendet för euron. Även Storbritannien ligger risigt till - budgetunderskottet beräknas till runt 9% i år, men detta påverkar ju inte euron, eftersom engelsmän, skottar, walesare och nordirländare har kvar sitt kära pund.

Sen är det ju inte bara Sverige som har lånat ut pengar till skakiga ekonomier i öst- och centraleuropa, utan som jag visade i måndags är även flera euroländer i allra högsta grad inblandade där.

Så det ser inte helt mörkt ut för den svenska kronan. Däremot är jag mycket tveksam till uppsidan på Stockholmsbörsen.

P.S. Vilken tur att kronkurs inte rimmar på konkurs ;-)

1 kommentar:

  1. Tjena! Jag började läsa din blogg för två veckor sedan och jag är väldigt imponerad.

    Riktigt bra!!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.