Jag läser på SvD.se att gamle miljökämpen Björn Gillberg nu tänker starta metanolfabrik i Hagfors i Värmland, som bygger på tekniken att förgasa skogsråvara. Som vanligt haussas alla nya satsningar på alternativa bränslen tämligen okritiskt.
När anläggningen är färdig kommer man enligt planerna att producera 345 000 liter metanol per dygn, vilket tydligen motsvarar 2% av den svenska bensinförbrukningen. Man ska dessutom producera fjärrvärme till kommunen, vilket verkar sunt för projektets överlevnad. Man räknar med att ta skogsråvara från 10-15 mils radie. Låt oss räkna på det. EROEI för metanol från skogsråvara ligger någonstans runt 2,6. Energidensiteten för metanol är cirka 22 MJ/kg och för trä cirka 11 MJ/kg. Metanol har en densitet på 791 kg/m3 och trä på cirka 455 kg/m3. Det skulle innebära att det går åt cirka 11400000 kubikmeter skogsråvara per år. Inom 12,5 mils radie finns totalt 4906250 hektar. Låt oss anta att 60% av denna mark är skog med en medelbonitet på 6 m3sk per hektar och år. Då behövs omkring 6,4% procent av den årliga skogstillväxten inom 12,5 mils radie för att försörja metanolfabriken. (Rätta gärna mina siffror om jag räknat fel någonstans.) Är det rimligt? Kanske om ingen annan konkurrerar om skogsråvaran... Just nu i lågkonjunktur minskar väl konkurrensen om skogsråvaran, men hur blir det framöver?
Med tanke på alla problem som dykt upp runt etanol som bränsle undrar jag hur det blir för metanolen. Många beräkningar som ligger bakom såna här projekt tenderar att vara för optimistiska. Och så ignorerar man gärna vissa fakta, såsom att metanol är korrosivt.
Rent ekonomiskt ger VärmlandsMetanol mig lite dåliga vibbar. I somras gjorde man tydligen nyemission och "I år planeras ytterligare en nyemission riktad till några utvalda kapitalstarka ägare. Därefter, oklart när, görs en större och bredare emission samt en börsnotering. Men då måste finansmarknaderna ha lugnat ner sig." Tyvärr, herr Gillberg, så har just nu de flesta projekt som finansieras genom lån eller aktieemissioner inte framtiden för sig. Tydligen ska man investera totalt 2 miljarder kronor.
P.S. Bensin har en energidensitet på runt 45 MJ/kg och en densitet på runt 740 kg/m3. En liter metanol innehåller alltså lite drygt hälften av energin i en liter bensin.
2009-03-16
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Markens bonitet är ett mått på produktionsförmågan under ideala förhållanden. I realiteten är tillväxten lägre, så vid en bonitet på 6 kan det vara rimligt att räkna med en tillväxt på 4,5-5 m3sk/ha. Detta motsvarar då ca 3,8 -4,2 m3fub/ha.
SvaraRaderaTill detta kommer det grenar och toppar från slutavverkningar som man delvis kan ta vara på.
Hur stor volym det kan bli per ha överlåter jag åt någon annan att räkna ut, men detär inte så mycket.
Också skogsägare
Visst är boniteten ett "idealt" mått. Min beräkning var bara ett grovt överslag i vilket fall som helst, för att visa ungefär vad det rör sig om för storleksordningar. Siffran 60% skogsmark är mer eller mindre tagen ur luften genom en snabb titt på en karta över Värmland.
SvaraRadera