Idag läser jag till min förskräckelse att "Lägre räntor gör inte att svenskarna amorterar mer på sina bolån". Trots att alla ekonomirådgivare (inklusive mig själv) enträget tjatar om att man nu ska försöka bli av med så mycket lån som möjligt amorterar tydligen folk i gemen inte mer nu när de fått den möjligheten i present av Riksbanken. Istället går man tydligen ut och handlar för pengarna.
Räntorna må vara rekordlåga nu, men vi kommer säkert att få se betydligt högre räntor vad det lider. Dessutom hänger ju arbetslöshetsspöket över många. Om det blir konsumtionsfest nu gör det bara den fortsatta krisen ännu värre.
Jag blir mer och mer tveksam till vad Riksbanken egentligen bedriver för räntepolitik. Som det ser ut idag har deras toksänkning av styrräntan haft två allvarliga effekter - att den svenska kronans värde sjunkit ihop som en sufflé och att konsumtionsfesten för lånade pengar fortsätter. Risken är att vår Riksbank bara förvärrar krisen.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
8 timmar sedan
Helt enig med dig Flute. Riksbanken verkar tänka kortsiktigt verkar vara dåliga på att se in i framtiden. De gör allt för att öka konsumptionen inom Sverige.
SvaraRaderaSäljer av sitt guld och går mot nollränta. Att sen läsa deras förslag för att hålla inflationen igång.. Um.. Stackars de "dumma pappersspararna"..
Devalverar kronan, protektionism
Nej, det här bådar inte bra i längre perspektiv. Bara för att vissa grejer ser bättre ut än för många andra länder behöver man inte agera oansvarigt.
\PD
\PD
Håller inte alls med. Det finns en tendens bland räntehöjningsförespråkare att tro att riksbanken grundar sina beslut på hur de kommer att påverka bostadsrättsinnehavarna. Det är nog en mycket liten, om ens befintlig, del i det hela.
SvaraRaderaSanningen är den att när bankerna blev hårdare med sin kreditgivning samt folk och företag införde ett totalstopp i konsumtionen så tvärstannade kassaflödet i många företag. Det RB nu försöker göra är snarare att hjälpa företagen att inte gå under pga stoppet i kassaflödet. Förhoppningsvis kommer räntan åka upp lika snabbt som den åkte ner om 18 månader eller så när det värsta är över.
Dock bör vi på sikt se över hur vi ska verka för en minskad belåning i Sverige. Ta bort ränteavdraget är en väg, försöka få ner hävstången som tillåts mellan depositioner och utlåningar för banker en annan (bestäms dock mig veterligen inte per land). Jag är för en kraftigt minskad belåning både bland privatpersoner och företag, men i dagsläget tycker jag riksbankens handlande är ansvarsfullt. Nu handlar det i första hand om att överleva, inte utvecklas.
Sparkvoten bland oss svenskar stiger dramatiskt enligt SCB senaste statistik.
SvaraRaderaSå någon shoppingfest blir dte nog inte.
Det är väl inte bara Sverige som sänkt räntan, hur kan det då vara det som sänkt kronan?
SvaraRaderaAnonym 10:52, det är riktigt att andra också har sänkt räntan.
SvaraRaderaDäremot har Sverige sänkt den mycket snabbare och till lägre nivå än t.ex. ECB. Därför tappar kronan mot euron.
Jag tog upp lite om det i inlägget "Aktiebörsen och valutakursen" häromdagen.
Mot dollar och yen har kronan sjunkit eftersom de sedan ett tag tillbaks är nere på nollränta, medan Sverige har fortsatt att sänka efter att USA var klar med sina sänkningar.
När Riksbanken är klar med sina räntesänkningar och vi är på nollränta kan kronan definitivt stabiliseras. Inte så långt kvar nu från 1% och det är troligen till största delen redan inprisat i kronkursen.
Anonym 9:04
SvaraRaderaJag säger inte att Riksbanken sänkt sin ränta för att hjälpa bolåntagarna.
Självklart har de sänkt den för att ge nödhjälp till en generellt låneberoende svensk ekonomi (både företag och privatpersoner).
Jag är däremot kritisk mot den våldsamma takten i räntesänkningen, vilket riskerar att slå tillbaks på andra sätt mot vår ekonomi.
Hur hög ska räntan vara ?
SvaraRaderaMånga tycks tro att "räntespaken" är någon slags exakt styrspak som man drar i fram och tillbaka för att ekonomin ska vara i balans och tillväxt ska garanteras.
Man frestas att jämföra med piloten i en jumbojet som för styrspaken fram och tillbaka för att hålla planet rätt i luften.
Kanske fungera "räntespaken" någorlunda enligt instruktionsboken i normala konjunkturcykler.Med små måttliga rörelser kan man styra ekonomin över lågkonjunkturerna.
Men frågan är om det vi nu ser är en konjunkturkris? Jag tror snarare att det är en struktur- kris. Kanske har vi nått vägs ände vad gäller billig energi. Vi har under många år vant oss i en stadig tillväxt baserat på BILLIG ENERGI- Nu har vi nått "peak-oil" och en ny tid randas. Då kanske man förstör mer än nyttar med dessa kraftiga ryck i räntespaken. Det kanske är så att genom att snabbt föra spaken mot noll % i ränta skapar större obalanser i ekonomin och på det sättet fördröjer och försvårar ett tillfrisknande och ett nödvändigt nytänkande.