2009-03-08

Är bankaktierna köpvärda nu?

Med anledning av de kraftiga nedgångarna för de svenska bankaktierna frågar sig säkert många om de inte är köpvärda nu. Vissa kanske till och med funderar på att hänga på SEBs nyemission. Låt oss titta på hur bankaktierna har gått sedan finanskrisen började i juni 2007. För enkelhetens skull visar jag alla fyra i samma diagram, med kursen 1 juni 2007 satt till 100%.
Som synes har Swedbank tappat mest - mer än 90% sedan juni 2007. Bara sedan nyemissionen innan jul har den tappat cirka 60%, vilket som säkert de flesta hört nu gjort att Folksam övertar de aktier Sparbanksstiftelserna pantsatt.

Även SEB har tappat mycket och sjunkit mot nya bottnar nu i veckan. Runt 85% har aktien tappat sedan juni 2007 och 40% bara sedan innan jul. Så blir det nu nyemission. Hade man istället passat på att göra den innan jul, som Swedbank, hade man säkert fått mycket förmånligare villkor. Istället för den tia per aktie man nu tvingas till. Fem befintliga aktier ger rätt att teckna elva nya aktier - vilken sanslös utspädning det blir!

Både Swedbank och SEB har ju stor utlåning i Baltikum, vilket i sig är nog skäl till att undvika dessa aktier. Som jag sade i fredags - en halvering av aktiens värde utesluter inte en halvering till. Och att en aktie tappat över 80% innebär inte att det är köpläge - tvärtom! Innan jag tror på dessa aktier igen vill jag se något som liknar en bottenformation, inte bara uppstudsar på vägen ner.

Vad gäller Nordea och Handelsbanken ser läget inte lika mörkt ut. Nordea har visserligen tappat runt 64% sedan juni 2007 och Handelsbanken 53%. Illa, men inte lika illa som kollegerna. Nordea och Handelsbanken har ju inte heller någon större exponering mot Baltikum. Men jag noterar en intressant divergens nu i veckan, nämligen att medan SEBs och Swedbanks aktier gick ner mot nya bottnar så gick varken Nordea eller Handelsbanken under sina tidigare bottnar, även om marginalen är liten för Nordea. För Handelsbanken är divergensen så tydlig att man till och med ser den med blotta ögat i diagrammet ovan. Det är dock än så länge bara en antydan till att vi kan få se styrka i Handelsbanken - en antydan som måste bekräftas av ett stigande mönster i aktiekursen. Som jag ser det är vändningen inte bekräftad. Men om man nödvändigtvis vill ha bankaktier i portföljen ska man i så fall ha Handelsbanken.

De flesta branscher drabbas idag av ett stålbad, där överlevarna kommer att komma ut i andra ändan med goda affärsmöjligheter, då många konkurrenter säkert försvunnit. För den svenska bankbranschen ser det ut att innebära att SEB och Swedbank är de svaga som kommer att försvinna och Handelsbanken och Nordea överlever.

P.S. Jag innehar idag inga bankaktier. Jag anser att de kommande fallen på den svenska bostadsmarknaden kommer att gå så hårt åt våra banker att jag inte är villig att spekulera i uppgång för någon av dem.

2 kommentarer:

  1. Du kan alltid tjäna pengar genom att spekulera i nedgång: vilka blankar du?

    SvaraRadera
  2. Flute, vad händer med mitt bankfack om Swedbank går i kk och staten tar över? Skall man ha något i åtanke gällande det?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.