Argentinas inflation verkar åter springa iväg mer eller mindre okontrollerat och de tävlar nu med Venezuela om att vara världsetta i inflation efter att Zimbabwe plötsligt slutat med hyperinflationen och förlorat förstaplatsen (vilket jag berättade om i april förra året). Fast de officiella argentinska siffrorna säger att inflationen bara var 9,7% på årsbasis i mars. Men alla vet att det är fusk och att den verkliga siffran är runt 25%. Inflationsförväntningarna för det kommande året ligger enligt undersökningar på 30%. Imorgon publiceras de senaste officiella inflationsdata i Argentina. Låt oss se vad de säger. Verklig eller friserad verklighet? Argentina har ju bittra erfarenheter av hyperinflation, som 1989 slog i taket på över 5000%. Det är väl därför den nuvarande regeringen inte vill erkänna hur illa det är. Den höga inflationen bekräftas nu och späs på av att fackföreningarna kräver lönehöjningar på minst 25% för att kompensera.
Dåvarande presidenten Néstor Kirchner bytte ut personalen på den nationella statistikmyndigheten i januari 2007 för att "förbättra funktionen", som han sade. Dåvarande centralbankschefen Martin Redrado sade istället att det skapade osäkerhet i den officiella statistiken. Utländska långivare kände nog detsamma, då räntorna på Argentinas statsobligationer började stiga. “Anyone who’s playing Argentina knows that they’ve been fudging the data” säger en kommentator. Räntan på femåriga argentinska dollardenominerade statsobligationer ligger idag på över 12,5%. En situation som självklart inte kan hålla på hur länge som helst utan att Argentina ställer in betalningarna. Jämför Grekland, som även de fuskade med statistiken.
Nuvarande presidenten, som valdes i oktober 2007, heter Cristina Fernández de Kirchner och är Néstor Kirchners fru. Även detta med politikerfamiljerna påminner om Grekland. Argentinska staten går som jag nämnde i januari med underskott och de höga räntorna gör de statliga utgifterna för vägar, välfärdsprogram och transportsubventioner allt dyrare. Det måste snart till ett åtstramningsprogram här också.
Venezuela berättade jag också lite om i januari, då president Hugo Chávez devalverade men samtidigt stoppade prishöjningar med hjälp av militären. Dessutom införde han dubbla valutakurser beroende på varukategori. Experimentet var som väntat inte särskilt lyckat och Venezuela är för tillfället världsledande vad gäller inflation. KPI steg 5,2% från mars till april i år, vilket var mer än dubbelt så mycket som förväntat, och årstakten ligger nu på 31,9%. Här finns i alla fall inga misstankar om fusk med siffrorna. Chávez kan ju alltid skylla på illvilliga krämare och kapitalister som orsak till inflationen.
Venezuela blev tvungna att släppa på pristaken efter att det blivit brist på vissa matvaror. Till saken hör att landet är nettoimportör av livsmedel.
Dessutom lider nationen av en omfattande energikris till följd av torkan i Guridammen, som producerar 70 procent av landets elektricitet.Energikris är smått ironiskt i ett land som är Sydamerikas största oljeproducent. President Chávez' popularitet börjar inte oväntat att svikta och han stöds numera endast av omkring 40 procent av väljarna. Det är kongressval i slutet av september. Det blir svårt för president Chávez att regera om han får kongressmajoriteten emot sig.
Så problemen fortsätter även för Sydamerikas krisländer. Argentina ser ut att gå mot sin andra betalningsinställelse på mindre än tio år (senast var 2001), eventuellt i kombination med hyperinflation. Venezuela går troligen mot politisk kris och eventuellt hyperinflation. När jag i januari skrev min spaning om statsbankrutt som tema för 2010 låg Argentina och Venezuela på plats två respektive tre, strax efter Ukraina och före Pakistan. Ännu har inget land ställt in betalningarna i år, men flera kandidater är nog nära. Vi får se vilket land som blir först.
Vad gäller Argentina och Venezuela kommer inget EU att ställa upp med räddningspaket, utan de får klara sig bäst de kan. Grekerna förstår nog inte hur bra de har det...
[Andra bloggar om argentina, venezuela, statsbankrutt, fusk, inflation, devalvering]
Vad inflation verkligen är och vad det innebär kommer de flesta få lära sig de närmsta åren......
SvaraRaderaTa skydd efter bästa förmåga.
Också i Indien och Kina har inflationen tagit rejäl fart. Jag tror ändå att USA blir det första landet som ställer in betalningarna. En stat som Kalifornien får Greklands ekonomi att se väldigt bra ut.
SvaraRaderaGuldtackor för hela slanten vetja!
Frågan är bara var man ska ta skydd?
SvaraRaderaMycket snack om andra länder UTOM Sverige !
SvaraRaderaTro inte att vi sitter säkert i båten.
http://www.cnbc.com/id/30308959/?slide=15
Vår stadsskuld kanske inte är helt utom kontroll , men näringslivet är extremt hårt belånat och viljan till kortsiktiga snabba vinster är enorm och tongivande.
Vi kan falla lika snabbt som många andra - och det enda borgarna gör är sänker skatten.
Det vi behöver är HÖJD ränta så att det blir dyrare för företag och privatpersoner att leva i en lånepsykos. Vi måste bita i det sura äpplet NU och inte vänta i flera år bara för att den överbelånade medelklassen med sina mångmiljonvillor inte skall få fnatt.
Skatt kommer att tas ut genom inflation över hela världen rätt snart, tippar jag, samt att länder och regioner kommer slåss om att få ner värdet på sina valutor. Det är för mycket skulder plus ränta som ska betalas över hela världen, för såväl länder, företag, som personer.
SvaraRaderaBankerna kommer fortsatt tjäna storkovan, för de kan fortsätta låna jättebilligt och vidare låna ut till allt högre räntor till alla de som måste betala sina allt högre skulder(på vilka räntan bara sticker uppåt). Lånedödsspiralen närmar sig sina sista våldsamt snurrande år.
Det kommer bli dags för "jubileum", där alla skulder skrivs av världen över. Det eller allt större krig, det enda som till slut blir lönsamt.
Klarsynt:
SvaraRaderaMen den där listan från CNBC är ju helt missvisande. Den visar bruttoskulden till utlandet!
Nettoskulden (alltså våra skulder till utlandet minus utlandets skulder till oss) är betydligt mer intressant.
Jag ska ta och plocka fram senaste data från BIS någon dag och göra en sammanställning.