2010-12-10

Otänkbara euro-tankar?

Per Lindvall skriver på E24 idag om att eurosamarbetets sönderfall inte längre är otänkbart.
Den tidigare omöjliga tanken om en uppdelning av euron har börjat gro starkare. Så länge den europolitiska toppen blundar för problemen kommer också radikala och populistiska politiska grupper i de krisdrabbade länderna att växa i samma mylla. Det finns en risk de politiska strukturerna börjar vittra, liksom även priset för att lämna euron.
Han tar upp bland annat det som Wolfgang Munchau säger: "Antingen genomför man en fiskal union eller så bryts eurozonen helt enkelt upp."

Med tanke på det breda folkliga missnöje som gror inom EU lär det bli svårt att få igenom en fiskal union. Det kräver omförhandling av EU-fördragen och det folkliga missnöjet kommer att se till att regeringarna byts ut ganska tätt och kanske även till mer populistiska alternativ. Båda dessa är faktorer som kommer att fördröja och försvåra en eventuell omförhandling av EU-fördragen. Jag tror att långt innan denna process är färdigförhandlad och dragits i långbänk genom parlament och kanske folkomröstningar kommer eurozonen att ha brutits upp på något sätt.

Många av de åtgärder som måste genomföras i EU:s problemländer är impopulära. Dáil Éireann, underhuset i Irlands parlament, godkände idag en sänkning av minimilönen, och igår godkände man nedskärningar i socialbidragen. Frågan är vad som händer efter det regeringsskifte som troligen kommer efter det nyval som ser ut att hållas i början av nästa år. För tillfället har det blåsts faran över vad gäller Irland, men euro-oron kommer nog tillbaks vid minsta tecken på nya "oväntade" problem i PIGS-länderna (Portugal, Irland, Grekland, Spanien).

Irländarna har i alla fall kvar sin rika kultur, med många utövare inom alla kulturformer. Lyssna till exempel på följande protestsång från säckpiparen och sångaren Barry Kerr. Träffsäker och aktuell, men samtidigt i ett traditionellt format.

Som avslutning kan ni lyssna igen på vad EU-parlamentets obekväme sanningssägare Nigel Farage har att säga.


[Andra bloggar om , , , ]

7 kommentarer:

  1. Euro-samarbetet kommer kanske att bli lika ödesdigert för Europa som Versielles freden en gång var. Om man inte släpper det i tid och kan börja hantera obalanserna på allvar.

    Tyvärr är det mycket presige i Eurosamarbetet så EU´s maktelit kommer att uthärda i det längsta.

    Må jag ha fel.

    SvaraRadera
  2. Är inne på samma tema som föregående kommentator.
    Kol och stål-unionen (idag EU) var ju ursprungligen ett fredsprojekt, men om nu detta projekt leder till att vissa länders skattebetalare ska betala för andras låneskulder så undrar jag om det inte leder till.... inte krig kanske, men hela idén faller ju sönder liksom.

    SvaraRadera
  3. EU-eliten har tagit över "fredsprojektet" och ser det som sitt levebröd. Det bådar inte gott. Senast ville Rumpan införa ytterligare en skatt på EU-medborgarna.

    För den som ser något positivt med EU är detta ytterst beklagligt.

    Mycket sannolikt är Euro sammarbetet nerlagt eller ordentligt omformat inom 10 år och peakoil hjälper till.

    En sannolik förändring av Euro sammarbetet är att stark kärna fortsätter. Dessa borde vara Tyskland, BeNeLux, Österrike, Finland. Dessutom bör framkrike vara med, men mer pga syftet att integrar länderna än att Frankrike tillhör hårdvaluta länderna.

    Den som till äventyrs kan sin historia finns det många myntunioner som har havererat genom tiderna. T.ex den skandinaviska, Latin unionen osv. Men dessa talas det väldigt lite om.

    Historien uppepar sig.

    SvaraRadera
  4. Luktar D-Markspeggning 'all over'. Ekonomier som inte pallar trycket ska anslutas till för starka valutor --> kollaps i vanlig ordning.

    / Victor

    SvaraRadera
  5. Vilket trams, anonym 13:12. Som Nigel Farage säger så har Belgien inte haft en fungerande regering på ett halvår. Holland, Tyskland, Finland och Österrike är väl de enda länderna som har ordning i statsfinanserna. Jag har dock svårt att se varför de ska ha samma valuta. De starka länderna Norge, Sverige och Schweiz är ju framgångsrika med de nationella valutorna. Svenska kronor har till exempel bara förlorat drygt 99,2% av sitt värde gentemot de guldmynt som man förr kunde lösa in sina sedlar mot. Några promille av värdet är ju ändå faktiskt kvar!

    /Guldkalle

    SvaraRadera
  6. Guldkalle: Jag ser gärna att alla länderna i EU har en egen valuta. Men EU-eliten har en annan agenda och vill gärna att Euron används för att integrera länderna.

    Därför är kriserna som Euron framkallar precis enligt plan. Genom kriserna tvaingas de nationella regeringarna att acceptera långtgående förändringar av den finansiella politiken och anpassa sig till EUs vilja. På så viss sker en integration av finans politiken precis som EU vill ha det. Frågan är ifall Europas medborgare kommer att finna sig i detta?

    Jag tvivlar, detta blir nog brutalare än det var tänkt från början om det överhuvudtaget är tänkt på detaljerna.

    Men, ingen kan veta hur det slutar, det ända säkra är att det kommer att haverera inom en inte alltför avlägsen framtid.

    SvaraRadera
  7. Tyskarna börjar bli irriterade på att de ska behöva betala andras skulder.

    Av historien att lära så vet vi ju att uppretade tyskar alltid inte är en så bra idé.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.