2010-01-07

Ökande antal personliga konkurser i USA

Via ett blogginlägg från Mish hittade jag en artikel om personliga konkurser i USA. Vart femtionde hushåll i delstaten Georgia gick i personlig konkurs under januari-november 2009! Det var en ökning på 22% mot samma period 2008. Och Georgia var inte värst. I delstaten Nevada (där Las Vegas ligger) var det ett hushåll på 35 som gick i personlig konkurs under årets första elva månader! Där var det en ökning med 61% mot samma period förra året.

I hela USA ökade antalet personliga konkurser under januari-november 2009 med 32% mot förra året till 1,3 miljoner. Detta ur en befolkning på drygt 300 miljoner.

Och det börjar dyka upp nya kategorier av människor.
What’s changed for 2009 are the profiles of those filing, with the ranks these days including plenty of people for whom financial instability is a new experience.
Detta stämmer bra med den bild som Livet Efter Oljan gett i den utomordentliga artikelserien om krisens effekter i USA och vad jag skrivit tidigare om arbetslösheten och konsumentkrediterna i USA. USA har en lång väg tillbaka, och det är tveksamt om de någonsin kommer att komma tillbaka från den nedförsbacke de nu befinner sig i. Jag kan också rekommendera det som Livet Efter Oljan skriver idag om nya överlevnadsstrategier och krisens effekter av andra ordningen i USA.

Idag kan man också läsa hos Mish om att utbetalningarna av Emergency Unemployment Compensation ökat med 43% på en månad efter att kongressen nyligen beslutade om dessa. Dessa nödutbetalningar döljs fiffigt i den officiella veckovisa statistiken över utbetalningar av arbetslöshetsunderstöd som kommer varje torsdag. På så vis syns det inte så tydligt att antalet som faktiskt får arbetslöshetsunderstöd ökar, eftersom de "utförsäkrade" långtidsarbetslösa nu får nödutbetalningar. Så aktiemarknaden kan jubla över dessa friserade siffror, samtidigt som man undviker en social katastrof genom att ge ut mer pengar till behövande. Det blev som jag trodde i början av september (även om Obama och hans rådgivare var smartare än vad jag trodde):
Antalet "utförsäkrade" kommer att öka kraftigt under hösten om inget görs, vilket kan leda till svåra sociala problem - det rör sig om runt 1,5 miljoner som ramlar ur understödssystemet fram till årsskiftet. Men jag antar att president Obama av ren självbevarelsedrift kommer att ytterligare utöka tiden för arbetslöshetsunderstödet.
Slutligen kan vi notera att imorgon klockan 14.30 svensk tid kommer den officiella månatliga arbetslöshetsstatistiken i USA för december. Det spekuleras friskt i att morgondagens siffror kommer att visa på en klar förbättring. Visst kan de göra det, men vi ska inte glömma att siffrorna är hårt friserade. Mest manipulerad av alla är "rubriksiffran" över antalet förlorade eller skapade jobb under månaden, som justeras enligt den ökända birth-death-modellen, som kompenserar för nedlagda och nystartade företag som ännu inte hunnit komma med i eller ramla ur statistikinsamlingen. Trots att denna modell uppenbarligen är fullständigt värdelös envisas statistikkontoret med att använda den. Hur värdelös den är kan man förstå när man ser att den netto har lagt till jobb de flesta av månaderna i år, trots att enligt annan statistik företagskonkurserna i USA ökat. Men det är ju alltid trevligt för makthavarna med en modell som vänder statistiken till det bättre.

Den riktigt otrevliga arbetslöshetsstatistiken för USA kommer först den 5 februari, då 2009 års siffror kommer att revideras till verkligheten, istället för till manipulerande datamodeller. Håll ögon och öron öppna klockan 14.30 den dagen!

För alla som tror att USA åter är på väg mot ljusare ekonomiska tider publicerade ypperliga bloggen Zero Hedge igår en lista över olika indikatorer där man jämför 1982 med 2009 (tack till "FUT" för tipset). Den som tror att USA går mot en långvarig högkonjunktur och börsuppgång efter att ha läst igenom den listan kan sluta läsa min blogg och övergå till Kalle Anka Dagens Industri dokusåpor.

[Andra bloggar om , , , ]

6 kommentarer:

  1. Personlig konkurs är i och för sig bra. Det leder till att bankerna får den verkliga kreditförlusten och att personen så att säga kan börja om igen. Eller vad tror ni?

    FredrikN

    SvaraRadera
  2. Håller med. Personlig konkurs borde införas även i Sverige istället för förnedrande skuldsanering. Bankerna skulle kanske bli lite försiktigare med att låna ut hit och dit om de riskerade att bli av med allt. (Fast det blir de ju inte, det är konkurspersonen som blir av med allt)

    SvaraRadera
  3. hej
    ang kalle anka så tror jag det är svårt att ställa
    årtionden mot varandra
    peter lynch har skrivit om detta

    men ändå
    bra blogg mycket läsvärd
    peter

    SvaraRadera
  4. Kalle Anka är en bra tidskrift, antagligen kan man lära sig mer där än i stort sätt var annars som helst. Jag tror faktiskt att Kalle Anka är den enda tidskrift som jag skulle kunna tänka mig att köpa regelbundet.
    Verklighetsstatistik får man via bloggarna.
    /Tisgift

    SvaraRadera
  5. Tisgift - jag håller med dig. Kalle Anka är faktiskt en av de mer prisvärda tidningarna att prenumerera på.
    Jag borde ha skrivit att man borde se på dokusåpor istället.

    SvaraRadera
  6. Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.