2010-10-25

Nestlé-fria veckan börjar idag

25-31 oktober 2010 är det Nestlé-fria veckan. Även om du inte annars gör det, passa denna vecka på att bojkotta Nestlés produkter.

Hos Nordiska Arbetsgruppen för internationella amningsfrågor kan man läsa mer om varför man fortfarande bör bojkotta Nestlé.
Nestlé är världens största livsmedelsföretag och säljer nära hälften av all barnmat i världen. Utåt ger Nestlé sken av att vilja främja amning, men rapporter visar att företaget fortlöpande gör sig skyldig till brott mot WHO-koden. Runtom i världen saboterar Nestlé amningen genom att använda oetiska, aggressiva marknadsföringsmetoder.
Och det här är inte bara något som en liten grupp fått för sig. Läs exempelvis vad Vårdförbundet skrev om Nestlé-bojkott för några år sedan.

Bröstmjölk är fortfarande bäst för spädbarn. Ett länktips är International Baby Food Action Network (IBFAN).

För att veta vilka produkter Nestlé säljer i Sverige tittar man lämpligen in på deras svenska produktlista. Där hittar man bland annat följande.
  • Nescafé
  • Zoégas kaffe
  • Jede kaffeautomater
  • Flera märken av flaskvatten, t.ex. Perrier och San Pellegrino
  • Godmorgonvälling
  • Nestlé barnmat
  • Frukostflingor - Fitness, Cheerios, Nesquik
  • Godis - After Eight, Kit Kat, Smarties, Lion
  • Hemglass
  • Mövenpick glass
  • Kattmat - Friskies, Pussi
[Andra bloggar om , , ]

10 kommentarer:

  1. Bra, det var faktiskt produkter jag tänkt köpa men nu håller jag mig helt borta från deras produkter, tack Nestlé.

    SvaraRadera
  2. Kan någon visa mig ett dokument som kan skrivas ut, med alla deras varumärken? Då vet man vad som skall bojkottas, de tycks vara många, man glömmer lätt när man är jäktad och handlar.

    SvaraRadera
  3. vill bara säga att det finns alternativ till nestlé när det gäller barnmat och brötmjölksersättning, tänker framförallt på semper.
    Det finns egentligen inga hårda fakta på att bröstmjölk skulle vara bättre för barnet än ersättning, enligt min högst personliga mening.

    SvaraRadera
  4. mistlur: valet mellan amning och ersättning ser olika ut i olika länder. I Sverige finns säker tillgång till rent vatten, och de flesta har råd mer ersättning om de skulle vilja. För fattiga människor utan tillgång till god information om valet och med osäker vattenförsörjning är det en helt annan sak...

    Jag hade bara förknippat Nestlé med en isolerad mjölkersättningsskandal i Afrika men där ser man, intressant att läsa via länkarna att de på vissa punkter fortfarande inte förbättrat sig.

    SvaraRadera
  5. synonym:
    Kopiera listan exempelvis från detta blogginlägg och klistra in i valfritt ordbehandlingsprogram eller texteditor och skriv ut.

    SvaraRadera
  6. Kanske kan vara på sin plats att, i objektivitetens namn, även berätta om att WHO-koden förbjuder marknadsföring av modermjölksersättning. Det som IBFAN/NAFIA lyfter i sin rapport är i de allra flesta fallen marknadsföring av det som kallas Complementary Food, dvs välling och liknande produkter, för barn från 6-8 månder. Dessa produkter ingår alltså INTE i WHO-koden, oavsett vad IBFAN/NAFIA försöker påskina.

    SvaraRadera
  7. På nafias hemsida finns en lista med varumärken att bojkotta:
    http://www.nafia.nu/nestlebojkotten/marken/index.html

    SvaraRadera
  8. Denna bojkott kommer inte göra någon skillnad över huvudtaget. Det fanns de i nazityskland som vägrade köpa tvål tillverkad av judefett, men Hitler fortsatte naturligtvis ändå tills han blev stoppad. Direktaktion som är i paritet med motståndet är det enda som fungerar när fienden är tillräckligt rutten.

    SvaraRadera
  9. Tack för tipset. Detta var en nyhet för mig.

    SvaraRadera
  10. Varför bara en vecka?
    Jag köper ALDRIG Nestle-produkter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.