Och det är inte bara Grekland. Storbritannien rapporterade just sitt största underskott i statsfinanserna sedan 1993. Detta bara några timmar innan regeringen ska presentera en budget med de största nedskärningarna i mannaminne. Ingen risk i Storbritannien?
Samtidigt befinner sig världens aktiebörser fortfarande på höga värderingar - Stockholmsbörsen noterade årshögsta igår. Grannbloggen Winning Trading kommenterade igår.
VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 rörde sig endast marginellt under gårdagen, efter att ha inletts uppåt, noteras indexet just nu vid 19,1. Det innebär att placerarkollektivet inte hyser någon större oro för en tilltagande, oroväckande volatilitetsökning den närmaste månaden. [...] Skulle indexet backa ner mot 15-16 uppstår det jag kallar för ett "bedrägligt lugn" och från denna nivå steg VIX dramatiskt i oktober 2008. Det finns ingen garanti för att detta scenario skall upprepas, men det är bra att höja garden när optimismen blir alltför utbredd. Krascherna kommer när de flesta tror på en fortsatt uppgång och sänker garden...Nu fick vi sedan en viss nedrekyl på börserna igår, men ingen större risk tycks finnas i sikte här heller. I skrivande stund ligger Stockholmsbörsen bara 1,5% från årshögsta.
Men hur kommer det att gå för börsbolagens framtida vinster (som ju aktiekursen intecknar) när det ser risigt ut för t.ex. USA:s ekonomi? Igår rapporterade exempelvis bankdinosaurien Bank of America sitt senaste kvartalsresultat - en förlust på drygt 7 miljarder dollar p.g.a. "engångskostnader". Utan dessa "engångskostnader" skulle det ha varit en vinst på 3 miljarder dollar. Men har inte bankerna tagit ut "engångskostnader" lite väl ofta de senaste åren? Så ofta att jag börjar tvivla på engångskaraktären. Bank of America (BoA) är också en av huvudaktörerna i Foreclosure-gate-skandalen, men säger att det ändå inte är några större problem. Jo visst, det tror vi på, för direktörer för de amerikanska bankdinosaurierna har väl aldrig ljugit förr? BoA verkar ha full koll på situationen, för enligt VD:n är det "bara" en tredjedel av de bostäder de övertar efter att lånen inte betalats som står tomma, och bolåntagare i tvångsförsålda bostäder har i typfallet "bara" struntat i att betala i 15 till 24 månader. Är det någon annan än jag som uppfattar hans uttalanden som oavsiktligt ironiska?
På den positiva sidan ska dock noteras att två andra bankdinosaurier, JPMorgan och Citigroup, inte rapporterade några "engångsförluster" för det senaste kvartalet.
Men Finanskrisen 2.0 lurar runt hörnet, denna gång kanske initierad av spruckna europeiska bostadsbubblor, som grannbloggen Cornucopia föreslår.
Förutom europeiska staters skuldproblem finns även ett problem för många företag. När bankerna förorsakade kredittorka för företagen i samband med finanskrisen (1300 miljarder dollar i banklån försvann) vände sig många till obligationsmarknaden. Många företag har dock "skräpstatus" vad gäller kreditbetyg (från kreditvärderarna Moody's, S&P och Fitch) och deras obligationer klassas därför som "skräpobligationer" och många investerare (exempelvis pensionsfonder) får enligt sina regler inte investera i dem. Nu frågar sig Moody's hur det ska gå till att få nya lån till de 316 miljarder dollar i "skräpobligationer" till europeiska företag som löper ut fram till 2014, då marknaden för "skräpobligationer" inte har varit så stor förut och inte ser ut att kunna bli det heller. Trots det är räntorna på "skräpobligationer" för europeiska företag de lägsta sedan juli 2007, alltså innan Finanskrisens inledning. Ingen risk i sikte här heller, va?
Vi kan också blicka mot sandslottsriket Dubai, där en rapport konstaterar att många av de sämsta av de nybyggda kontorsbyggnaderna aldrig kommer att hyras ut, eftersom de är så illa planerade och många andra inte kommer att dra in högre hyror än sina underhållskostnader. Efterfrågan matchade tydligen inte riktigt tillgången. Trots det pågick i juni 2010 fortfarande konstruktionen av 2,6 miljoner kvadratmeter kontorsyta i Dubai, vilket är den tredje högsta takten i världen efter Shanghai och Moskva. Men ingen risk här heller, va?
USA:s centralbank Federal Reserve håller på att försöka pumpa ut en massa nya pengar för att stimulera ekonomin, men vad händer egentligen med dessa nya pengar? Feds Fisher tvekar också om nyttan med detta pengapumpande. För deflationskrafterna i USA är som jag nämnt tidigare starka. Vad som händer är nu att amerikanska investerare ser bättre avkastningsutsikter utomlands. Så den inflation som borde bli i USA av Feds penningpump hamnar istället i "tillväxtländer" och alla andra tillgångar som inte är dollar, t.ex. ädelmetaller och råvaror.
Brasilien, Indien och Kina ses som mer attraktiva placeringar än USA, visar en enkät med 1 400 internationella placerare som nyhetsbyrån Bloomberg genomfört.De så kallade BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) ses nu av placerarkollektivet som ganska riskfria. Priset på kreditswappar (CDS) på dessa länders statsskulder har sjunkit till rekordlåga nivåer. Framförallt Kinas statsskuld framstår som riskfri - CDS på den låg i förra veckan på 56 punkter, jämfört med 46 för "supersäkra" USA. Ingen risk här, alltså?
Samtidigt har Kina problem med vad som ser ut att vara en kredit- och fastighetsbubbla och den kinesiska centralbanken höjde igår sin styrränta med 0,25 procentenheter för att dämpa det hela. Och Kina har inte bara potentiella problem på finansmarknaderna, utan även av mer konkret karaktär. Stora miljöproblem, där ett av de värsta är vattenbristen i norra Kina. Alla vet egentligen om detta, men de flesta väljer uppenbarligen att blunda eller titta bort. Kina lär få svårt att hålla tillväxten uppe med vattenbrist. Men den risken är väl försumbar?
[Andra bloggar om risk, grekland, storbritannien, börsen, usa, banker, finanskris, kredittorka, dubai, federal reserve, inflation, deflation, kina, vatten]
Och här då?
SvaraRaderahttp://stockholmunderytan.blogspot.com/
Det här med att inte tala om risker och framför allt att inte vilja tala om dem eller vägra acceptera att vissa problem finns, verkar tyvärr vara ett grundläggande mänskligt drag.
SvaraRaderaSenast idag försökte jag tala med två betydligt äldre vänner om att vi helt måste tänka om gällande det mesta i och med den kommande energikrisen. Den äldste av dem sade "men oljan kommer att räcka i minst 50 år". Vad han baserade detta på har jag ingen aning om, men han fortsatte "inte skulle politiker och andra ledande personligheter strunta i att prata om det här problemet om det verkligen fanns?" varpå jag svarade att bl.a. geologer länge har påtalat problemet men att de ignoreras av politiker som är drivna av ideologier och inte av verklighetens begränsningar.
Detta ledde så småningom till att den andre vännen berättade om ett par vänner, en tvåbarnsfamilj, som ska åka till Thailand denna vinter på semester i två veckor. Resan kostar 90 000 kr, pengar som de ska låna.
Det är så många människor fungerar, och anledningen till det är att det hela tiden talas om en "ljusare framtid" varför många verkar tänka att saker ska lösa sig av sig själva, men faktum är att ingen vet om det kommer vara ljusare eller inte. Mycket pekar på motsatsen. Men säger man det så får man höra "nu gjorde du mig deprimerad genom att prata om det här", som min äldre vän sade till mig idag.
Därför finns inga risker enligt de flesta.
Men jösses, Juggen, du borde prata dem tillrätta. Det håller inte att låna nästan sexsiffriga belopp för nöjesresor.
SvaraRadera