2010-10-26

För USA och dess banker ser det sämre ut

Medan den svenska ekonomin och våra storbanker har repat sig efter Finanskrisen, ser det betydligt sämre ut i USA. Här i Sverige höjde Riksbanken styrräntan idag. I USA däremot syns inga som helst tecken på räntehöjning. Tvärtom talas det där om mer "generositet" genom kvantitativa lättnader från Federal Reserve, alltså "QE2". Som Cornucopia så fyndigt får till det "QE2 är ungefär lika positivt som en positiv cancerdiagnos".

Den svenska Riksbanken har som jag visade häromdagen krympt ihop sin balansräkning efter Finanskrisens uppsvällning för stödåtgärder. I USA syns inga sådana tecken. Federal Reserves balansräkning är fortfarande ungefär lika uppsvälld som förut, även om sammansättningen förändrats. Detta tyder på att stora delar av det finansiella systemet fortfarande behöver centralbankens stöd.

Fyra av de sex amerikanska bankdinosaurierna har dock rapporerat hyfsade vinster. JP Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs och Wells Fargo gjorde vinster senaste kvartalet, medan Morgan Stanley gjorde en förlust. Bank of America gjorde en storförlust p.g.a. en engångspost - förutom denna var det en hyfsad vinst. Men engångseffekten kanske inte bara var engångs? (Min kursivering)
För den som snabbt ögnar igenom resultatet för USA:s största bank framstår kvartalsresultatet som en ren katastrof - minus 7,3 miljarder dollar, eller -0:77 dollar per aktie. Detta härrör dock till en goodwillnedskrivning på 10,4 miljarder dollar till följd av nya finansregler kopplade till kreditkortsverksamheten. I rapporten varnar banken för att en långsiktig effekt av de nya reglerna kan bli att omsättningen från kreditkorten kan sjunka med mer än 2 miljarder dollar.
Bankdinosaurierna går ändå på det stora hela ganska bra just nu enligt sina kvartalsrapporter. Men vi ska inte glömma att de fortfarande får stöd av Federal Reserve.

Samtidigt fortsätter dock mindre banker att dö - jag återkommer med uppdaterat diagram efter nästa fredag, då oktober månads bankstängningar är avklarade.

Även bolåneföretagen Freddie Mac och Fannie Mae har problem och behöver nu ytterligare kapitalinjektioner från staten.
Hittills har staten skjutit till 148 miljarder dollar för att täcka förlusterna, men notan kommer att stiga.
[...]
Det innebär att den amerikanska staten kan tvingas skjuta till ytterligare 215 miljarder dollar
[...]
I bästa fall kan kapitaltillskotten stanna vid totalt 221 miljarder dollar, alltså ytterligare 73 miljarder dollar, prognostiserar FHFA.

7 kommentarer:

  1. Allt detta dribbelsnack fram och tillbaks om att det går hit eller dit. Man behöver ju bara titta på det här diagrammet för att se var vårt privat styrda, skuldbaserade pengasystem slutar med matematisk nödvändighet:
    http://www.swarmusa.com/vb4/content.php/282-THE-Most-Important-Chart-of-the-CENTURY
    Vid skuldmax kan inte längre totala inkomster serva total skuld och systemet är rökt. Skulder som inte kan betalas kommer inte att betalas.

    SvaraRadera
  2. Den QE (kvantitativa lättnader) de sysslar med i USA kommer nog komma hit oxå. När bankparasiterna bundit fast ekonomin i extremt mycket skuld når de skuldmax till slut (ekonomiprofessor Steve Keen brukar kalla att systemet nått "peak debt"). Alla, husägare, företag etc etc är fjättrade av bankparasiternas påhittade skulder och försöker betala av dessa påhitt även kallat krediter. När krediter betalas eller "dödas" - amortera kommer från ordet döda på latin) minskar penningmängden med samma belopp och deflation inträffar (t.ex Japan som sysslat med stora QE, d.v.s tryckt sedlar, i 20 år för att kompensera penningmängdsminskningen som följer av att krediter dödas - men har ändå deflation).

    Samma sak kommer hända här. När parasitbankernas skuldgrepp lättas måste staten skjuta in fiat valuta (observera att krediter INTE är fiat) för att kompensera att krediter dödas.

    Bernankes helikopter kommer sig av att han sa att om penningmängden minskas pga att krediterna dödas skulle han flyga med en helikopter över USA för att undvika det som hände under 30-tals depressionen då penningmängden minskade med 1/3(bl.a Friedman). Helikoptern lär nog användas här md.

    SvaraRadera
  3. Anonym:

    What?

    Om jag betalar av min skuld på 100 kr så försvinner inte dessa pengar, utan de hamnar hos banken som nu kan låna ut 1000kr.

    Går jag i personlig konkurs, ja då försvinner de 100 kronorna.

    /F

    SvaraRadera
  4. F:
    Jo, det stämmer faktiskt att det försvinner pengar när du betalar av ett banklån. Så konstig är den pengavärld vi lever i. Läs Steve Keens (långa) artikel om hur krediter är pengar i dagens samhälle:
    http://www.debtdeflation.com/blogs/2009/01/31/therovingcavaliersofcredit/
    Men man ska komma ihåg att den främsta orsaken till att hushållens lån i USA minskar inte är genom amorteringar, utan genom att lån skrivs av - tvångsförsäljningar av hus, osv.

    Apropå Steve Keen, så är han inte professor, utan docent (vilket på engelska heter "Associate Professor").

    SvaraRadera
  5. Dags att börja länka till Finansiella insikter Mr Flute.

    http://finansiellainsikter.com

    SvaraRadera
  6. Nu är det ju skillnad på att skriva en URL och att "länka"; länka gör man så här. Gör man inte det så kommer nästan ingen att titta in på sidan man tipsar om, då det är för besvärligt.

    SvaraRadera
  7. Det är en ny rörelse på gång i Frankrike, 7 dec Bank Run. Nu får bankerna smaka på sin egen medicin.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.