Förra veckan skrev jag om japanska valutainterventioner. I fredags kunde vi se att på lite drygt två veckor har marknaden återställt ordningen och "ätit upp" nästan hela den "massiva" valutaintervention som Bank of Japan (BOJ) gjorde 15 september. Se diagrammet nedan över yen mot USA-dollar (fram till i fredags).
Så det kanske är dags för BOJ att intervenera igen och slänga lite mer pengar i sjön? Så håller sig yenen lägre mot USA-dollarn i två veckor till.
Kan någon peka ut ett historiskt exempel på en valutaintervention av en centralbank som faktiskt gjort någon "nytta"? Men ändå fortsätter centralbanker att slösa pengar på det.
Apropå valutor kan man undra över vad USA håller på med när de vill ha en strafflag mot Kina för att de påstås avsiktligt försvaga sin valuta. Den kinesiska yuanen har legat ganska still mot USA-dollarn (cirka 6,83 CNY/USD) från juli 2008 fram till mitten av juni i år. Sedan dess har den förstärkts med cirka 2 procent till 6,69 CNY/USD. Det är ju precis vad amerikanerna vill och de får det nu också. Inte undra på att kineserna blir sura. Vi ska inte heller glömma den stora yuanförstärkningen 2006-2008 - från cirka 8 CNY/USD till 6,83 CNY/USD. Amerikanerna håller här bara på med ett skådespel för... ja för vem?
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
6 timmar sedan
Ja, vad skall USA göra?
SvaraRaderaNär deras produktion flyttat till asien har befolkningen legat i soffan och njutit av den billiga importen i många år. Den sagan är snart slut...
USA måste få balans på import och export och på någon sätt minska utlandsskulden.
Det blir väl hot, importtullar och avskrivning på lånen som kommer att gälla.
/Utblick
Kinas valutaintervention är ett exempel på en som "lyckats". Är ju bara en fråga om hur mycket pengar man är beredd att trycka.
SvaraRaderaSen huruvida det är särskilt lyckat för kineserna att hålla valutan nere är en annan fråga...
"Amerikanerna håller här bara på med ett skådespel för... ja för vem?"
SvaraRaderaDet förstod jag inte... Kan någon förklara det för mig?
:/
Bröd (finansierat genom enorma underskott utan ände) och skådespel (utfall mot Kina och den aldrig sinande propagandan om deflation) har alltid fungerat.
SvaraRaderaDet gäller att leda bort folkets uppmärksamhet, allt medan dollarn sjunker och guldet stiger. Det skulle ju inte vara så snyggt om befolkningen stack iväg och köpte guld för sina dollar. Mycket oamerikanskt, mycket opatriotiskt.
Normalt betyder en fallande valuta att inflation ligger runt hörnet.
Kanske är det verkligen annorlunda denna gången.
/Fredrik
Guld kostar just nu 1357.90 dollar, lustigt tal!! Och kanske ännu bättre: NYTT REKORD!!!
SvaraRaderaDet bästa är ändå att silver rusar som bara den idag. Upp fem procent på 24 timmar!
SvaraRaderaKan någon peka ut ett historiskt exempel på en valutaintervention av en centralbank som faktiskt gjort någon "nytta"?
SvaraRaderaMja, den stora depressionen på 30-talet brukar ju av Keynesianer tillskrivas frånvaro av intervention. Vad som eg. gjorde slut på depressionen är omtvistat; "new deal", "WW2" eller betydande amerikanska oljefynd på 1930-talet?
En kombination av dessa?
Keynesiansk intervention kan säkert fungera kortsiktigt, men långsiktigt måste ekonomin alltid växa ikapp skulderna.Det som "räddat" yenen är stark japansk exportindustri och handelsöverskott..
Intervention från CB kan möjligen påverka maktförhållanden och vilka intressen som gynnas vid en kris. Deflation = sparare gynnas, inflation/hyperinflation, skuldsatta gynnas...
Vilket trams, Mats. Skulderna försvinner inte för att det blir hyperinflation, det som händer är att räntorna går upp till flera tusen procent. Inte så kul att ha ett stort lån då.
SvaraRaderaHej Flute. Jag håller inte alls med dig om detta. Se min blogg för mer information. Kinas valutapolitik skapar massor problem.
SvaraRaderahttp://makrofjanten.blogspot.com/2010/10/eu-bor-inte-alls-halla-tyst-om-kinas.html
Fundera gärna på Kinas beteende tidigt 1990-tal och vilka implikationer detta beteende hade för Asienkrisen. Kinas politik bidrog till att trigga hela krisen. (Under 2008 var man dock markant mer ansvarsfull).