Jag tror att vi kommer att få se mer av detta under året - alltså prognoser som underträffas. Dagens prognoser, t.ex. från Konjunkturinstitutet (KI), bygger på hopplöst naiva antaganden om att problemen i världsekonomin är lösbara på någon "ofarlig" väg. Nej, grundproblemet med alltför höga skuldberg kvarstår och kan bara lösas genom att skulderna på något sätt skrivs ner, med alla de effekter det kommer att få för banker med flera fordringsägare. Det är en process som kommer att ta flera år och det vi såg under 2007-2008 var bara kreditkrisens första del, följd av en uppstuds 2009 som orsakades av regeringars och centralbankers panikartade försök att lösa krisen genom att kasta in några biljoner. Men lyftet under 2009 ger ingen varaktig förbättring, utan är som att sätta plåster på ett avhugget ben. KI utropade i december glatt att "Botten är nådd", och förutspådde BNP-ökning för Sverige på 2,7 procent för 2010 och 3,3 procent för 2011. Denna prognos lär inte bli svår att underträffa.
Ett av de större hoten just nu är som bekant Grekland och övriga s.k. PIIGS (Portugal, Irland, Italien, Grekland, Spanien). Fredagen präglades av besvikelse över EU:s brist på åtgärder för att hjälpa Grekland. Greklands problem verkar också vara värre än tidigare anat. Greklands BNP krympte under fjärde kvartalet 2009 med 2,6 procent på årsbasis, jämfört med förväntade 1,6 procent. Lägre BNP innebär som bekant lägre skatteintäkter, vilket inte är kul för en redan överbelånad stat.
En färsk opinionsundersökning i Tyskland visar att drygt hälften av tyskarna vill slänga ut Grekland ur eurosamarbetet och två tredjedelar absolut inte vill att Tyskland ska bidra med ekonomisk hjälp till Grekland (tack till Idefix för tipset).
A poll for popular newspaper Bild am Sonntag found that 53pc of Germans wanted Greece to be expelled from the euro if necessary in the coming months. Two-thirds were adamantly against German money being put towards a bail-out of the troubled country, the paper also found.Intressant. Hur EU och EMU än vänder sig kommer man att ha ändan bak. Räddar man inte Greklands statskassa kommer man att få folkliga protester i Grekland. Räddar man riskerar man folkliga protester i Tyskland. Vilket väljer man? För någon form av strategi måste man ha. Greklands problem kommer inte att lösa sig själva.
Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker varnade också i en intervju i lördags för att eurozonens ekonomier håller på att driva isär ännu mer.
"We must take care that the divergences do not get wider still. A currency zone cannot exist in the long run if the differences in the current accounts of the economies get too big," he told the Sueddeutsche Zeitung, adding he did not believe the euro zone would fall apart.Så frågan är var gränsen går för när en gemensam valutazon inte längre är möjlig. Har den redan passerats? Risken finns att vi får veta svaret snarare än vad Juncker skulle önska. Juncker säger också följande om statsbankrutt.
"The basis of the Maastricht Treaty is that a state bankruptcy does not come into question. If we had thought a euro zone member could go bankrupt, we would have devised instruments to deal with that. This is not envisaged," Juncker said.Eftersom det inte finns någon förberedd väg att följa vid sådana här fall måste nog EU snabbt improvisera ihop en sådan väg. Allt annat är önsketänkande. Statsbankrutt händer helt enkelt inte inom eurozonen - jaså, hur ska man skydda sig?
För att göra läget lite skakigare dök en ny våg av Dubai-oro upp, med uppgifter att Dubai World bara kommer att betala tillbaka 60 procent av de skulder som förfaller under de närmsta sju åren. Trodde finansvärlden att Dubais problem skulle försvinna av sig själva, bara för att de inte var i nyhetsfokus ett tag?
[Andra bloggar om bnp, krympning, tillväxt, industriproduktion, eu, euro, prognos, grekland, dubai]
Bra analyser av läget.
SvaraRaderaDet som kanske är förvånande är att Dubai lånat till att bygga det ena eft det andra mastodonprojektet. Jag har ju trott att Dubai var en rik oljestat med snudd på outsinliga källor med olja o gas. Antagligen har kreditgivare också bara trott på rikedomarna utan att kolla upp verkligheten. Att Greklands ekonomi är "under isen" kommer tydligen som en obehaglig överraskning. Var finns EU:s granskare? Eller finns det alls?
Lekman i Fuengirola
Innebär det här att vi skall se Anders Borgs uttalanden om att krisen nu är över som ett populistiskt utspel ?
SvaraRaderaOch nu blev det ju riktigt svårt att argumentera för att införa Euron här hos oss också. Eller?
SvaraRaderaFast till sommaren och semestern så vill vi väl inte krångla med växling igen förstås så det är väl lika bra att gå med nu då?
/Morfar
Tack för ett bra inlägg!
SvaraRaderaJag brukar läsa Cornucopias blogg också, kan du kanske hälsa honom att jag inte kan skriva kommentarer på hans blogg längre, knapparna "Skicka kommentar" och "Förhandsgranska" är inte klickningsbara.
Gissar att Dubai tittar upp varje gång finansmarknaderna i USA har stängt.
SvaraRadera