2010-03-25

Urholkningseffekten i ETF:er

Idag tar SvD upp ämnet börshandlade fonder (ETF), en form av värdepapper som nu växer snabbt i Sverige i både omsättning och antal. Först ut var Xact Bear och Xact Bull, som kom redan i början av 2005, båda med 1,5 gångers hävstång mot Stockholmsbörsens OMXS30-index. Xact Bear går upp när börsen går ner, medan Xact Bull går upp när börsen går upp, fast 50% snabbare. Nu finns ETF:er med upp till 3 gångers hävstång.

Det lanseras en hel del nya ETF:er de närmsta veckorna - utbudet kommer att mångdubblas.

Kritik har väckts mot marknadsföringen, där det inte varnas tillräckligt för riskerna. Men som för all handel med finansiella instrument gäller det att läsa på ordentligt vad det är man handlar med, något som också Jenny Rosberg, vice vd på Nasdaq OMX Nordic, påpekar. Förstår du inte hur allting fungerar i upp- och nedgång så ska du inte handla med värdepappret i fråga.

En av de farligaste sakerna med ETF:er är att de ofta har inbyggd hävstång genom belåning. Är hävstången bara 1,5 gånger, som för de första ETF:erna på Stockholmsbörsen, så är det uthärdligt, men en hävstång på 3 gånger ger lätt panik om underliggande rör sig åt fel håll. Andreas Cervenka påpekar att "ju högre risk desto mer påläst bör en sparare vara för att undvika en obehaglig överraskning". Han påpekar också valutarisken mot utländska marknader.

Men en viktig sak missar SvD:s tre artiklar om ETF:er, nämligen den så kallade urholkningseffekten. ETF:ers procentella upp- eller nedgång beräknas nämligen varje dag, vilket ger en tråkig effekt om börsen går i sicksack eller bergochdalbana. Ett enkelt exempel för att illustrera saken. Låt oss börja med att investera 100 kronor i en Bear-ETF (som alltså går omvänt mot börsutvecklingen) med hävstång 2 gånger då börsindex står på 1000. Vi har lite otur och prickade inte in börstoppen - börsen stiger med 1,50% följande dag till 1015. Bear-ETF har då sjunkit till 97, men vår stoploss på 95 har ännu inte utlösts. Nästa dag sjunker dock börsen med 1,47% till 1000,08, alltså så nära tillbaka man kan komma. Vår Bear-ETF stiger nu såklart igen, men bara till 99,85! Vi har alltså förlorat 15 öre på en sicksack av börsen. Det kanske inte känns så mycket, men eftersom börsen sällan rör sig rätlinjigt utan i sicksack både uppåt och neråt, så blir effekten i längden stor. Särskilt allvarlig blir urholkningseffekten över längre konsolideringsperioder för börsen. Ju större sicksackrörelser, desto större urholkning. Och ju större hävstång, desto större urholkning.

Urholkningseffekten gör att ETF:er bara är bra investeringar när underliggande rör sig i tydliga trender åt ett håll. På lång sikt med många svängningar är någon annan än du vinnare. I juli 2007 stod Xact Bear i cirka 45 kronor och Xact Bull i cirka 225 kronor. OMXS30 låg över 1300. Nu i mars 2009 står OMXS30 betydligt lägre, runt 1030. Då tycker man alltså att Xact Bear borde ha gått upp och Xact Bull gått ner. Xact Bull står mycket riktigt lägre, runt 147 kronor. Men även Xact Bear står betydligt lägre, runt 30 kronor. Finansmarknadens aktörer har ätit upp resten genom urholkningseffekten!

Men ETF:er kan alltså vara bra, förutsatt som sagt att underliggande rör sig i tydliga trender åt ett håll.

Tillägg 2010-03-26: Som mycket riktigt påpekades i kommentarerna gäller urholkningseffekten endast ETF:er med hävstång. Men dessa (Xact Bear och Xact Bull) har varit de mest handlade ETF:erna på Stockholmsbörsen. Xact Omxs30, som ej har hävstång, har ingen urholkningseffekt.

[Andra bloggar om , , , , ]

6 kommentarer:

  1. Otroligt bra info...

    SvaraRadera
  2. Urholkningseffekt har ju inte alla etf:er utan enbart de som är leveraged eller inversa mot underliggande.

    SvaraRadera
  3. Rudeboy: Du behöver väl inte få urholkning på de som är inversa om de inte har hävstång? Det är ju belåningen som ställer till det. Den gamla goda, ner 50% = upp 100% innan man är tillbaka...

    SvaraRadera
  4. Det är första gången jag läser att någon inom ngn form av media tar upp detta fenomen. Inte många känner till hur stor den här avbränningen blir och ingen har haft något intresse av att verkligen visa på hur stor den är. SHB har varit skickliga på att sälja produkten utan att gå in på avbränningen och det finns tom stackare som sparar långsiktigt i levrade ETF:er vilket är rena vansinnet.

    Jag läste att 7:e AP fonden nu byter strategi för sina pensionsmiljarder. "Soffliggarna " ska ta ett aktivt val där de kan välja mellan 3 olika risknivåer, där den "offensiva" mycket sannolikt är en leveraged ETF produkt. Om det nu är så är det en skandal av stora mått. När fler har förstått hur produkten fungerar (endast meningsfullt som ett kortsiktigt tradinginstrument) kommer någon att behöva stå till svars..

    SvaraRadera
  5. Bra att du tar upp detta! Jag tittade själv på detta för ett tag sen och surnade till på just XACT Bear som gått riktigt illa på lång sikt. En snabb kalkyl gav då vid handen att avbränningen som du pratar om inte kunde förklara den usla utvecklingen för längre perioder. Jag tror att pengarna försvinner ner i förvaltarnas fickor på ett annat mindre ärligt vis. Det är ju bara ett mål att man ska få den hävstång per dag som anges. Det stämmer ju ganska dåligt vissa dagar. Det vore intressant om du kunde ge en mer detaljerad analys av frågan. Jag tror att den har ett stort allmänintresse (i dessa kretsar).

    /Kontega

    SvaraRadera
  6. Tittar man på Xact bull under en treårsperiod och jämför med börsen i övrigt, så ser det ut att bli en uppgång på cirka 1,3 ggr börsen istället för utlovade 1,5. Detta då i en marknad som inte är sidledes, utan snarare i en riktning, uppåt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.