2014-01-29

Sydafrika nästa efter Turkiet

Nu börjar det hända saker - Sydafrikas centralbank höjer räntan för första gången sedan sommaren 2008, med 0,5 procentenheter till 5,5 procent. Dessutom helt överraskande, inga analytiker förutspådde detta, utan väntade sig oförändrad styrränta. Den sydafrikanska valutan rand försvagades åter efter beskedet.

Detta kommer mindre än 24 timmar efter att Turkiet chockhöjde räntan, vilket hade en viss effekt i omkring 15 timmar, fram tills den turkiska liran åter var tillbaks på samma punkt som innan räntehöjningen och nu är ännu svagare.

Sydafrika tillhör enligt de faktorer som ZeroHedge såg på igår de mest sårbara länderna, strax efter Turkiet och strax före Indien och Indonesien. Även den indiska valutan rupee har försvagats idag och närmar sig nivån innan Indiens räntehöjning igår.

Sydafrikas svagheter är för det första att man liksom Turkiet har ett underskott i bytesbalansen sedan 2003, vilket snabbt blivit värre 2011-2013. För det andra har landet haft ett ganska stort underskott i statsfinanserna de senaste fyra åren. BNP växer inte särskilt snabbt - bara runt 2 procent per år. Ingen "tillväxtmarknad" precis. valutan har försvagats de senaste två och ett halvt åren.

Så nu väntar vi på att Indiens rupee och Indonesiens rupiah ska försvagas ännu mer. Det ser alltså ut som om en valutakris kan bli vad som sätter igång nästa finanskris. Minns ni 1998?

Men det här gäller ju bara några avlägsna länder, eller hur? Ingen risk att Sverige drabbas i dagens globaliserade ekonomi, va?

7 kommentarer:

  1. Hej Flute !
    Har du börjat att skriva igen !!!???
    Hur gick det med lägenheten ? Har du hittat något ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du ser så har jag kommit igång och börjat skriva mer nu igen.
      Jo, jag har till slut fått tag på en bostad som jag får hyra tillsvidare, men det blev en del stök innan dess, därav att jag inte skrivit så mycket förra året.

      Radera
  2. Hmm vad hände då egentligen? För vi som inte var med på den tiden. Ser att börsen föll 39.34% mellan 17 juli - 8 oktober 1998.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med börsen menar jag OMXS30 =)

      Radera
    2. Den ryska finanskrisen 1998, då bland annat hedgefonden LTCM gick under med buller och bång. Innan dess den asiatiska finanskrisen 1997-1998 som egentligen satte igång det hela.

      Radera
  3. Mycket bra inlägg på sistone, stort tack för det! Väldigt intressant att du kontinuerligt uppdaterar och beskriver skeendena på valutamarknaden - svensk MSM har ytterst knapphändig information om detta. Keep it up!

    SvaraRadera
  4. Jag vill instämma med föregående talare, välkommen tillbaka.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.