2010-01-25

Spaning 2010: Den svenska bostadsbubblan

Jag skrev om den svenska bostadsbubblan redan hösten 2007 och nu är det dags med en ordentlig lägesuppdatering, särskilt med anledning av den prisuppgång vi sett under 2009.

Den svenska bostadsbubblan är en delbubbla i den globala bostadsbubblan, som i sin tur är en del av den globala kreditbubblan. Många länders bostadsbubblor har spräckts de senaste åren, t.ex. USA, Spanien, Storbritannien, Irland, Danmark och Lettland, med katastrofala effekter för de banker som lånat ut pengarna till bostadsköpen. Men den svenska delbubblan väntar på sin definitiva spräckning. Dagsläget ser ni i diagrammet nedan, som visar inflationsjusterade småhuspriser i hela Sverige samt i Stockholm. Det utgår från SCB:s statistik, som ligger lite efter Mäklarstatistik, så hela 2009 års prisuppgång finns inte med. Den får vi inte se i SCB:s statistik förrän om några månader.
Som jag påpekat förut toppade de inflationsjusterade priserna redan tredje kvartalet 2007. Fram till tredje kvartalet 2008 fortsatte de nominella priserna uppåt, men inflationen var högre än prisökningen. Därefter fick vi en nedgång fram till början av 2009, men sen satte Riksbankens kraftiga räntesänkningar på nytt fart på bubblan. Vi har dock ännu inte sett någon ny topp för de reala småhuspriserna. Flera kommentatorer på denna blogg har spefullt frågat när den förutspådda nedgången kommer. Till dem måste jag svara att jag missbedömde hur kraftig uppstudsen i priserna under 2009 skulle bli. Det förändrar dock inte min prognos på längre sikt. Jag har också redan sommaren 2008 påpekat att när bubblan väl spräcks brukar det först bli en mindre nedgång följd av en uppstuds.

I september beskrev jag hur typisk bubbelpsykologi ser ut, applicerad på svenska bostadspriser. Vi står just nu och väger vid stadiet "återgång till det normala". Faran med den svenska bostadsbubblan är att den blåsts upp till nära sina gamla toppnivåer i en andra omgång under 2009, med ökad belåning för privatpersoner. Årstakten för belåningsökningen har legat runt 9 procent. Därmed finns risken att den följande nedgången blir mycket kraftigare och snabbare än vad den skulle ha blivit med en måttligare uppstuds.

En bostadsbubbla (alla bubblor egentligen) är beroende av att nytt kapital ständigt tillförs. Så fort kapitaltillflödet slutar sjunker bubblan ihop av sig själv, oberoende av kringliggande fundamenta. Det krävs alltså att svenska privatpersoners belåning fortsätter att öka i en hyfsad årstakt för att hålla de bostadspriserna uppe. Så fort belåningen minskar eller står still så kommer allt att falla ihop som en sufflé.

Till bubblor hör också att tillräckligt många måste förneka att det är en bubbla för att den ska hålla igång. Försöker man som jag att påpeka att Sverige har en bostadsbubbla möts man hela tiden av motargument av olika slag - inflyttning, ökade realinkomster, fan och hans moster. Alla dessa är olika sätt för förnekarna att med skygglappar motivera sin medverkan i bubblan. Realinkomster kan faktiskt även sjunka. Folk kan av ekonomiska skäl välja att bo trängre, ta in inneboende, osv.

Sen ska man inte glömma att bubblor kan pågå mycket längre än vad en sansad bedömare kan tro. En viss professor på KTH har som bekant gjort sig själv till åtlöje genom att flera år för tidigt varna för bubblan i ständigt återkommande intervjuer. Han har haft rätt i sak, men tajmingen var fel.

Men nu duggar varningarna tätt även i mainstream-media. Förra helgen skrev SvD:s Andreas Cervenka om tio saker som talar för en bobubbla. På slutet tar han upp ännu en viktig aspekt som kan påverka priserna i negativ riktning.
Till det kommer att en stor del av svenska folkets förmögenheter är låsta i boendet. Ett decennium av uppgång har skapat hundratusentals miljonärer. Den dagen 40- och 50-talisterna vill frigöra sina pengar samtidigt kan det bli trångt i dörren. Tillsammans får det här alla larmklockor att ringa samtidigt. Men det har de i och för sig redan gjort ett tag, utan att något har hänt. Och visst kan slutsatsen visa sig vara helt fel. Men det är också det försåtliga med bubblor. De svävar ofta vackert genom luften så länge att det är lätt att tro att de kommer vara för evigt.
Men historien har visat gång på gång att inga bubblor varar för evigt.

Finansminister Anders Borg uttalade sig förresten i fredags om svenska bostadspriser.
"På kort sikt tror inte jag att vi har problem med en bostadsbubbla. Jag tror att vi ska vara i grunden tillfreds med att vi slapp ett stort prisfall på fastigheter", säger han och tillägger att arbetslösheten i Spanien och Irland delvis beror på spruckna bostadsbubblor.

Det är därför bra att de svenska huspriserna "nu utvecklas lite mer balanserat och stabilt".

"Man får komma ihåg att än så länge är inte fastighetsprisutvecklingen dramatisk. Vi har precis undvikit ett fall i fastighetspriserna av mer allvarlig natur. Nu ser vi att de är tillbaka på torra land", säger han.
"Återgång till det normala" alltså. Vi får väl se...

I förra veckan skrev Cornucopia om myten om evigt stigande bostadspriser, med anledning av Börje Lindströms nya artikel "Megabubblan röda stugan". Denna artikel tipsade "V" redan mig om i en kommentar på mitt facit för gissningarna om 2009. Börje Lindström tar där upp den längsta bostadsprisstatistik som finns tillgänglig, nämligen för Herengracht i Amsterdam, där Professor Piet Eichholtz rekonstruerat inflationsjusterad prisstatistik ända bak till 1637.
Det mest anmärkningsvärda är utan tvekan att det dröjde 271 år innan pristoppen år 1736 nåddes igen. Inte förrän år 2007 hade alltså indexet återhämtat sig.
Perspektiven svindlar. Jag har tidigare sagt att vi troligen inte får se de reala bostadspriserna återvända till dessa toppnivåer under vår livstid, men exemplet Herengracht antyder att det kan dröja flera generationer innan vi ånyo får en sådan extrem bostadsbubbla.

Till slut återkommer jag med min prognos att reala småhuspriser i Sverige kommer att falla med minst 55 procent i riket och och minst 65 procent i Stockholm. Detta under en period av några år. Och nu är det dags. Vi har nu haft det som Börje Lindström kallar "optimisttoppen", vilket motsvarar stadiet "återgång till det normala" i min bubbelpsykologi. Och Finanskrisen 2.0 ser ut att vara i antågande. Se upp i backen!

82 kommentarer:

  1. Flute, detta är riktig överkurs. Sedan när är det intressant att referera till priser och värden i reala termer?

    Fan och hans Moster.

    SvaraRadera
  2. Vidsynt:
    Om man jämför priser över flera år bör man jämföra de reala priserna. Annars förvränger inflationen alla jämförelser. Sedan 1986 när mitt diagram börjar har ju en krona tappat ganska mycket i värde.

    SvaraRadera
  3. Självklart har du rätt. Jag försökte mig på ironi här. My bad.

    Mannen på gatan och media kommer nog fortsatt titta på nominella priser och värden.

    Keep it up Flute!

    SvaraRadera
  4. DreamOn , Vi kan tydligt dra slutsatser av inlägget 2007 och komma fram till att det inte är någon bostadsbubbla i Sverige.
    Känner knappast till någon som inte klarar av en räntehöjning till 5% eller tillochmed 10%, gör DU ?

    Det kommer inte att bli någon bostadskrash utan rimligtvis stillastående priser i ett år om räntan höjs och inget annat.
    Det här har varit en evighetsfråga i flera år och den drivs av de som missat tåget och vill in innanför tullarna för att leva bra.
    Vi har en ny marknadssituation nu eftersom de flesta bostadsägare på de viktiga marknaderna har råd med räntehöjningar och inte har för stora lån.
    Tänk att vanligt folk fått över 1000:- Kronor mer i lönekuvertet med den nya skattepolitiken och det innebär att marginalerna blivit större hos alla och inte mindre som många tycks vilja påvisa.
    Efter det 4;e jobbskatteavdraget har alla Svenskar råd att äga sitt eget boende och det är ingen situation som kommer att ändra på sig över natten, inte ens om kommunistmona vinner valet.

    /Liberala karameller

    SvaraRadera
  5. Liberala karameller:
    Ska vi slå vad ;-)
    Läs närmare vad jag skrev både 2007 och idag. Vi har sedan 3e kvartalet 2007 haft en nedgång, sen en uppgång igen under 2009 till nästan samma nivå. Ingenting motsäger ännu vad jag sade 2007.

    Vidsynt:
    Ah, ironi! Jag blev också mycket förvånad av att just du skulle säga emot mig. Du har ju liknande syn som jag i många andra frågor.

    SvaraRadera
  6. Hej Flute,

    Tack för en bra analys. Jag undrar hur du kommer fram till siffran 65% (som alltså beskriver nedgången)

    mvh,
    Mr Z

    SvaraRadera
  7. Med ett snittpris i innerstaden på 55000 kr /kvm så skulle det enligt din "prognos" om 65% prisfall innebära ett pris på 55000 * 35% = 19250 kr/kvm. Med sådana priser skulle en 7/11 arbetare kunna finansiera ett boende, i ett högränteläge i stadens mest fashionabla kvarter. Tror du verkligen på detta ? Svårt att ta dig på allvar efter det här...

    SvaraRadera
  8. På landet där jag bor kostar husen vanligtvis 300.000-600.000 kr. Menar du att även de kommer att gå ner 55% i värde?

    SvaraRadera
  9. Min situation är följande. Jag gick ut högskolan för några år sedan, jobbar och har lyckats få tag på en billig hyresrätt i sthlms stad. Mina unga kollegor har köpt dyra borätter, självklart i innerstaden och med minimal kontantinsats. De är beredda att lägga upp till 60% av nettolönen på sitt boende.

    Själv bor jag billigt i min lilla hyresrätt och har under åren lyckats spara ihop några hundra tusen. De pengarna är tänkta att användas som grundplåt i en affärsidé som jag tänker förverkliga så att jag på sikt kan bli ekonomiskt oberoende från arbetsmarknaden. Samt för att ge mig en ekonomisk grundtrygghet. Att ha en årslön i någorlunda likvida medel tyckerjag är en självklarhet.

    Samtidigt vill jag gärna ha en bättre boendestandard. Min lilla hyreslägenhet ger mig vantrivsel. Men om jag köper en borätt så skulle jag vara tvungen att lägga in nästan allt mitt upparbetade kapital i kontantinsats. Startkapitalet till företaget skulle försvinna. Ekonomiska grundtryggheten skulle vara borta. Istället skulle jag sitta på en gigantisk bolåneskuld, kanske 6 ggr min årslön. Skulle vara i knät på banken med monstruösa ränteutbetalningar. Till råga på det med den prisrisk det innebär att komma in sist på marknaden.

    Även vid helt stillasittande bopriser så kan jag inte, hur jag än vänder och vrider på det, rättfärdiga att gå in som förstagångsköpare på den här marknaden. Och i ärlighetens namn förstår jag inte att någon annan i min inkomstgrupp(övre medelklass) gör det heller. Antingen har jag missat något eller så har folk fullständigt tappat huvudet.

    SvaraRadera
  10. Mr Z:
    Ett fall ner till botten från det tidiga 1990-talet är cirka 65% för Stockholm och 55% för riket.
    Beskrivningen av det finns i originalinlägget från hösten 2007.
    http://flutetankar.blogspot.com/2007/11/den-svenska-bostadsbubblan.html

    SvaraRadera
  11. Anonym 2010-01-25 17.01 och Anonym 2010-01-25 17.47:
    Självklart är siffrorna genomsnitt. Vissa bostäder kommer att sjunka mer i pris, andra mindre.

    Visst kan det kännas orimligt, men så är det med alla bostadsbubblor när man blickar ut från toppen. Hur många trodde sommaren 2005 att bostadspriserna i USA skulle sjunka så mycket som de har gjort?

    En Sjuttielvajobbare kommer inte att kunna finansiera köp av en fashionabel bostad efter dessa prisfall. Sjuttielvajobbaren kommer inte att ha fast anställning, utan timanställning. Bankerna kommer inte att ge lån då. Dessutom kommer man att behöva ha 20% kontantinsats och amortera i rimlig takt. Vilken servicebutiksanställd har så mycket pengar sparade?

    Sen talar vi också som jag säger troligen om genomsnittliga reallönesänkningar.

    SvaraRadera
  12. Liberala karameller:
    Jag känner flera personer som skulle få privatfinanspanik om räntorna höjdes med några procentenheter, eller om de skulle tvingas amortera på sina lån. Vi umgås tydligen inte i samma kretsar.

    SvaraRadera
  13. Till Anonym 19:57

    Det är just det som är definitionen av att vara fattig, att tvingas välja och prioritera.

    Flashigt boende ELLER grundplåt till affärside .
    Konsumera och leva NU eller spara och gneta och kanske leva ännu bättre sen.
    Övre medelklass ?, ja den övre medelklassen om den är övre vill iaf. inte jag tillhöra.

    Går man ut och kallar sig för övre medelklass förutsätter jag att man är taxerad på rätt sida om miljonen, annars har man nog missförstått det här om man försöker leka lite småborgerlig och vantrivas i sin hyresrätt.

    Tänk på att klasstillhörighet handlar om förmögenhet och inte om utbildningsnivå eller eventuella framtida inkomster.

    Annars håller jag med dig helt och hållet, endast idioter och rika köper bostad just nu och tiden kommer utvisa vilka som är vad.

    SvaraRadera
  14. Jag håller med om att det finns en möjlighet för fallande priser framöver, i takt med att räntorna stiger. Dock vill jag framhålla att man gör det lite väl enkelt för sig själv om man jämför med fallet under tidiga 90-talet. En betydande skillnad är att vi under 90-talets början hade en valutapolitik som dikterade kraftiga höjningar av styrräntan för att försvara den svenska kronan. Förvisso låg inte styrräntan på extrema nivåer alltför länge men då kronan till slut devalverades fick vi ett försämrat ekonomiskt läge.


    Det finns så klart många andra parametrar som skiljer sig åt - den som jag ställer mig frågande till är: Kommer vi någonsin att ha styrräntenivåer uppåt 10% igen? Ett exempel är att det numera finns modeller för att bättre kontrollera risk. Jag är dock inte så insatt i ämnet - ni som är av annan åsikt, underbygg gärna era argument (att vi har haft det historiskt är i min mening inget bra argument om man inte hänvisar till konkreta faktorer).

    Mr. Z

    SvaraRadera
  15. Frågan är om i-världen låst sig vid låga räntor för lång tid framöver? Japan är ett tydligt exempel (20 senaste åren). 40-talisterna i Sverige och 50-talisterna i USA, Italien m.fl. är ju babyboomsgenerationer. De konsumerar inte lika mycket längre med utflugna barn. De kanske sparar till pensionen istället. Japan lider av en stor andel äldre som inte konsumerar lika mycket längre. Frågan är hur mycket detta påverkar Västeuropa och USA?

    SvaraRadera
  16. Liberala karameller :
    "ny marknadssituation " ? , Ja det har vi delvis och möjligtvis finns det många innanför tullarna som klarar stora räntehöjningar men det finns många innanför tullarna som inte gör det.

    Tänk på att de flesta innanför tullarna är relativt vanliga människor med stora lån, många inflyttade från småstäder och långt ifrån alla har rejält med buffert.

    Utförsäljningarna av allmännyttan som borgarna drivit igenom i STHLM har nu i praktiken visat sig vara en gigantisk underminering av köparnas privatekonomi eftersom så många har så stora lån och de som sålt med vinst har tvingats lägga in vinsten i det nya luftslottet.

    Det är väll skitsamma om en lägenhet ökat i värde när du har lån på 3 mille och inte kan eller vill flytta ? då kan du ju aldrig realisera din vinst !

    Du kan vara fullständigt övertygad om att de flesta som nu fått lite mer i plånboken med skattesänkningarna använder pengarna till konsumtion istället för att bygga buffert.

    Läs inlägget 19:57 ! , Högskoleutbildning och inte råd med både buffert och östermalmslya - så ser verkligheten ut för många - också för de som bor innanför tullarna.
    Det är lite av en skröna att alla i STHLM tjänar så jäkla superfett att alla har buffertar, ty desto mer pengar de har desto mer driver de upp bopriserna och sedan är spiralen igång.

    Alla kommer inte ha råd att äga sin bostad ty de lägst avlönade har fått minst skattesänkningar och bostäder köps i kronor och inte i procent oavsett vad borgerliga politiker försöker tuta i oss.

    Lägg till att allt utom bolån blivit dyrare de senaste tre åren så får vi se vart vi hamnar när "alla" skall äga sin egen bostad.


    Anon 20:35 : WORD !

    Mr. Z : Nej vi kan inte ha reporänta uppåt 10% av den enkla anledningen att vi byggt om hela samhället både företag och privatpersoner till att vara extremt beroende av billiga snabba krediter.

    jag tror på en mega-DEPRESSION om räntan skulle gå upp till 10% inom några år , de skulle aldrig sänkt den så här jäkla låg till att börja med.

    Fan jag har polare som "äger" sprillans ny BMW och bor i kåkar för 4 mille billigare än vad jag betalar för min lilla hyres 3a , de skulle få sälja sina barns njurar för att kunna bo kvar om räntan vart 10% + bankspreaden.

    Hursomhelst är det lite intressant att sitta och diskutera nya BMW M5 med någon ur "övre medelklass" som det tydligen heter just nu, trots att personen i fråga inte en har till kontantinsatsen två dagar efter löning.

    SvaraRadera
  17. @ Flute
    Som du mkt riktigt själv påpekade så finns det en risk att bli som den där bostadsproffessorn. Skriver du de här inläggen tillräckligt ofta kommer du att få rätt någon gång.

    @ Marcus
    Eftersom vi har en hyresreglering finns det ingen ekonomi i att bygga nya hyresrätter i Stockholm, det har sossarna sett till. Vi har helt enkelt nått en "peak" i bostadsbyggandet där produktionen sedan länge understiger efterfrågan. Inte konstigt att priserna går upp, det är som med peak oil.

    Får vi en kreditkollapps i Sverige fixar regeringen säkert en bail-out så löser det sig.

    SvaraRadera
  18. Som en följd av globaliseringen har vi under det senaste decenniet haft otroliga kostnadseffektiviseringar inom industrin. Detta har lett till kraftigt sänkta priser på många produkter. Eftersom sänkta priser inte kan accepteras i den moderna ekonomin har riksbankerna satt en mycket låg ränta som gjort att pengarnas värde har urholkats så mycket att priserna trots detta har stigit.

    Om man tittar noggrannare på statistiken så visar det sig att livsnödvändiga saker som boende och mat stigit i pris, medan konsumismvaror sjunkit. Detta innebär att personer med låg inkomst (studenter, pensionärer, låginkomsttagare) som tidigare låg på gränsen fått det svårare. Medelinkomsttagare som tidigare hade ett överskott kan numera köpa mer konsumismvaror för sitt överskott och därför upplever de att de blivit rikare.

    Frågan är vad som händer nu. Kommer protektionism, ökade oljepriser eller något annat att sätta stop för globaliseringen? Kanske finns det inte så mycket mer att tjäna på att flytta produktion till låglöneländer, eller är det t.o.m. så att låglöneländerna vill börja skörda frukten av sitt arbete och höja sin levnadsstandard?

    Jag tror att vi kommer att få se en mycket högre inflation i framtiden. Vi kommer helt enkelt börja importera höjd istället för sänkt inflation. Om inte riksbanken ändrar sitt inflationsmål kommer ränteparantesen vi haft de senaste 10-15 åren snart vara slut och vi kommer att återgå till mer normala räntor. Vi i väst kommer att bli fattigare.

    Idag är riksbankens enda mål att hålla inflationen på en viss nivå. Om vi får importerad inflation måste de höja räntan, oavsett vad de innebär för landets bolånetagare. Om de ändrar sitt mål med penningpolitiken så att de annan hänsyn är risken stor att vi får stagflation, dvs hög inflation och låg tillväxt. Det har Japan haft i snart 20 år (samt nollränta kombinerat med fallande bostadspriser).

    Allt detta kommer naturligtvis att påverka bostadspriserna. Jag låter bli att spekulera i hur mycket och hur snabbt. Det kan mycket väl bli stillastående nominella priser under en längre tid som gör att de reella priserna faller tillbaka.

    SvaraRadera
  19. Liberala karameller:

    Du skriver "Vi har en ny marknadssituation ...". Detta är ett typiskt tecken på en bubbla. I slutet på 90-talet hävdade man att IT-företagen inte var begränsade i sin tillväxt på samma sätt som gamla industriföretag och ekonomin hade gått in i en ny era. Vi vet hur det gick sen.

    SvaraRadera
  20. En tragisk situation att inte medelklassens barn har råd att köpa bostad i de kvarter som deras föräldrar en gång köpte i.

    Den första generation sedan industrialismens startpunkt som fått det sämre än föräldragenerationen.

    SvaraRadera
  21. Bo Bredenhof2010-01-26 10:26

    Om ca fem år har vi bostadsräntor på ca 10% och bensinpris på runt 25 kr litern. Samt betydligt dyrare mat. Och vi kan inte höja våra löner i någon större utsträckning fram till dess. Då försvinner jobben.
    Stora bostäder blir billiga då.

    SvaraRadera
  22. farbror Frej2010-01-26 11:12

    Marcus, likvidvänster: "och de som sålt med vinst har tvingats lägga in vinsten i det nya luftslottet."

    Folk flyttar ju vanligen inte från BR/Villa till HR, för att realisera vinsten och betala skatt på det. Vinsten plöjs vanligen omedelbart ner i ett nytt köpt boende - dels för att man måste ha någonstans att bo, och dels för att slippa reavinstskatten.

    Invändningen är då att folk vanligen flyttar från mindre till större inom samma landsområde - exempelvis Sthlm. Om lilla 1-2:an då ökat från 400K till 1200K så har fina villan undertiden ökat från 1200K till 3600K. Vinsten på 800K klarar då inte att täcka lånefördyringen på 2400K för fina villan.

    I praktiken leder en "bostadskarriärism" inom samma landsområde, vid kraftigt stigande priser, endast till att skuldsättningen stegras vid bokarriärismens slutdestination: fina villan - jämfört med om priserna legat stilla, eller ifall vederbörande köpt fina villan redan från första början - innan tokracet satte igång.

    SvaraRadera
  23. Frej : Ja det är exakt det jag försökte säga.
    Uttryckte jag mig så otydligt ?

    Med nytt luftslott menar jag just att de som byter bostad byter till något annat precis lika övervärderat.
    Det finns väldigt få vinnare på en galen bostadsmarknad.

    Så länge man måste bo är det ju svårt att vara vinnare och det är det jag menade med att utförsäljingen av allmännyttan är en underminering av de flest människors privatekonomi.


    De få vinnarna utgörs till stor del av blivande glesbygdsbor som flyttar från ett flerårigt ägande i storstad till glesbygd för att de mirakulöst lyckats få jobb.

    40-talistern är också vinnare eftersom de dels fått sina 70-talsvillor betalade av oss skattebetalare med gigantiska ränteavdrag och nu säljer sina 70-talsvillor på gjuten betongplatta för 3 miljoner och flyttar in till stan eller till ett boende med mindre underhållskrav.

    Då kan det ju lätt bli en mille eller två i realiserad vinst.

    SvaraRadera
  24. Det kommer inte att bli någon bostadskrash...
    Det där har man hört ett antal gånger förrut, tex. av den här mannen.

    Bernanke: There's No Housing Bubble to Go Bust
    Fed Nominee Has Said 'Cooling' Won't Hurt
    By Nell Henderson
    Washington Post Staff Writer
    Thursday, October 27, 2005


    Ben S. Bernanke testified on Capitol Hill just before being nominated to succeed Fed Chairman Alan Greenspan.Ben S. Bernanke testified on Capitol Hill just before being nominated to succeed Fed Chairman Alan Greenspan.

    Ben S. Bernanke does not think the national housing boom is a bubble that is about to burst, he indicated to Congress last week, just a few days before President Bush nominated him to become the next chairman of the Federal Reserve
    Washington Post

    Och nej, jag är ingen hyresmupp som bor utanför tullarna och som hoppas komma in i bostadsrättvärmen. Jag har redan en bostadsrätt på Östermalm.

    SvaraRadera
  25. 0 taxerad på Djursholm2010-01-26 19:39

    NEO; Så viktigt att du fick med ditt sista klargörande då vi alla vet att hyresmuppar utanför tullarna har mindre människovärde och att ingen vill bli förknippad med sådana "människor".

    Man kan mao. säga att du med din klarsyntet som boende på Östermalm vinner extra trovärdighet som bostadsrättsägare, ditt ord är helt enkelt mera betydelsefullt än om du bott i en hyreslägenhet i sundbyberg.

    SvaraRadera
  26. Flagstångsknoppsmålaren2010-01-26 23:32

    Det är ju stor inflyttning till stockholm/göteborg/malmö och råder även BOSTADSBRIST i stockholm.

    Bör du inte sätta en tidgräns för din analys? Ska du om bostadspriserna inte sjunkit på säg 5 år åter säga att din analys gäller? och om 10 år?

    Trodde du bostads priserna skulle falla 2007 och det är 2010 nu och dom har gått upp så har du enligt mig haft FEL.

    SvaraRadera
  27. Haha, om priset faller 65% i Sthlm's innerstad köper i alla fall jag minst två lägenheter.

    SvaraRadera
  28. Flaggstångsknoppsmålaren:
    Visst är det inflyttning till storstäderna och bostadsbrist i Stockholm. Men som jag påpekat så kan sånt ändra sig. Vi har en mycket hög bostadsstandard med stor yta per person. Ekonomiska realiteter kommer att tvinga folk att bo fler på samma yta, bo inneboende, ta in inneboende.

    Visst måste jag ha en gräns för min analys. Om de reala bostadspriserna fortsätter en bit över 2007 års topp (vilket de hittills inte gjort) anser jag bubblan återuppblåst och måste skjuta fram urblåsningen med något år. Men som jag ser det är det mycket osannolikt.

    Hittills har reala småhuspriser INTE gått över nivån från 2007. Som sagt har vi troligen sett den första lilla vågen ner, följt av upprekyl under 2009. Så hittills har jag inte haft fel. Men jag är som sagt inte sämre än att jag kan ändra mig. Vi får se när vi ser mer prisstatistik framöver.

    SvaraRadera
  29. Stringfellow:
    Den dag de reala bostadspriserna har fallit 65% i Storstockholm kommer de flesta inte att ha möjlighet att köpa. Har du tur kan du det. Men du har helt rätt i att det är köpläge när priserna slår i botten. Just nu är det dock absolut inte köpläge.

    SvaraRadera
  30. "Ekonomiska realiteter kommer att tvinga folk att bo fler på samma yta, bo inneboende, ta in inneboende."

    Det tror jag också på men enbart för de hushåll då någon drabbats av den nya socialförsäkringen.

    De hushåll där två vuxna har heltidsjobb tror jag inte kommer att behöva sänka sin bostandard, det skall väldigt mycket till innan folk flyttar pga. ekonomiska skäl.

    Resor, bil, sommarstuga, krogen är bara ett axplock av det folk drar in på först.
    Att flytta till mindre och oattraktivare tror jag är det sista folk gör - ingen vill stirra eländet i vitögat utan möjlighet till verklighetsflykt.

    SvaraRadera
  31. Flute. Du missar en viktig princip som gäller i alla (pyramid)spel: "the market can stay irrational longer than you can stay solvent"

    Så länge nya köpare strömmar in och är villiga att lägga 60% av sin nettolön på boende, så kan rallyt fortsätta. I åratal, eller t.om. decenier.

    Marknaden kan vara irrationell långt längre än slutdatum på dina analyser.

    SvaraRadera
  32. Anonym 2010-01-27 19.28:
    Jag är väl medveten om att marknaden kan vara irrationell längre än man tror. Jag har ju redan vid två tillfällen alltför tidigt trott att 2009 års börsrally var slut.
    Men förutsättningen för att en bubbla ska fortsätta är som jag säger i inlägget att nytt kapital ständigt tillförs. Det räcker inte med att folk är villiga att lägga en viss procent av sin inkomst på att köpa bostad. Någon måste också vilja och kunna låna ut pengar.

    SvaraRadera
  33. Ropa "bubbla" och "prisfall" tillräckligt många gånger under en tillräckligt lång tidsperiod så får du rätt.

    SvaraRadera
  34. Frej:
    Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva upprepa detta.
    De reala småhuspriserna i Sverige ser fortfarande ut att ha toppat år 2007, när jag publicerade min första redogörelse för den svenska bostadsbubblan, inklusive en gissning av hur långt fallet kan bli. Sedan dess har de gått ner och studsat upp. Nu är det dags för nedgång igen. Skulle de reala priserna mot förmodan fortsätta uppåt igen så är det fortfarande en bubbla, men den har i så fall inte spräckts än. Men sannolikheten för detta anser jag vara liten.

    SvaraRadera
  35. Hur blankar jag hus? Är det mycket blanking pågång när det gäller fastighetsaktier i sverige och inom eu?

    SvaraRadera
  36. Hej Flute. Tack för läsvärda artiklar!

    En sak jag undrar är hur länge du ansett bomarknaden vara övervärderad. Jag får en känsla av att du förmodligen hade likadana åsikter så tidigt som vid millenieskiftet. Har jag fel ?

    Mvh
    Mr D

    SvaraRadera
  37. Den största MYTEN av de alla är att inflyttningen till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är högst i Sverige.

    MEN detta stämmer inte, alla med en gnutta Excel-kunskap och en snabb titt på SCB.se kan se att Stockholm och Göteborg inte ens är på top 10 i inflyttning.

    Faktum är att Göteborg inte ens platsar på top 100listan i Sverige när det gäller flyttnetto.

    Här kommer top 10 och hur stor den årliga ökningen i % på grund av inflyttning:

    Sundbyberg 3,05%
    Lomma 2,00%
    Vaxholm 1,17%
    Malmö 1,48%
    Nacka 1,40%
    Upplands-Bro 1,40%
    Uppsala 1,35
    Linköping 1,29
    Nykvarn 1,28
    Sorsele 1,24

    Detta är för de 9 första månaderna 2009, det intressanta blir hur helårsstatistiken ser ut men man kan utan problem se att Stockholm, Göteborg och Malmö är i en klass för sig.

    Faktum är att städer som Uppsala och Linköping har större procentuallt flyttnetto och därigenom definitionsmässigt växer snabbare på grund av just inflyttning - utflyttning än Stockholm!

    SvaraRadera
  38. Hej,

    Jag tror inte att man kommer att höja räntan på ett sätt så att någon väsentlig del av befolkningen får riktigt svårt med huslånen. Detta vore opinionsmässigt omöjligt och skulle dessutom bara krascha bankerna och skulle då ändå drabba de med sparpengar.

    Det ENDA statsmakterna kan göra när Kleti och Pleti inte klarar av en rimlig ränta på säg 7%, är att se till att räntan hålls mycket låg.

    När man succestivt vill höja räntan så kan man pytsa ut nytryckta pengar vilket leder till ökade löner. Då kan man successivt höja räntan eftersom folk alltmer klarar av högre ränta. Inflation, javisst men de kan ju begränsa den till 2-3%. Eftersom hela västvärlden gör samma sak framöver så kommer sannolikt ingen importerad inflation från övriga västvärlden (dock kan den komma från råvaror tex olja,metaller,matbrist etc.)

    Klart man får hjulen att rulla om man tar pengarna från de som sparat pengar, för då kan ju inte dessa arbetsamma människor leva på sina besparingar utan måste ut och jobba hårt igen.

    Om vi säger att huspriserna är dubbelt så höga som de borde vara och vi räknar med 2% inflation, hur lång tid tid tar det att pysa ut bubblan om vi håller huspriserna i nominella priser konstanta? Jag får det till ca 25 år. Man kan ju räkna på olika scenarior och få fram olika prognoser.

    Tror att prisfallet inte blir större än max 10% pga ovanstående.

    Nu kommer kuggfrågan:
    Om man har kontanter idag, är det bättre att sätta dem på banken än att köpa ett hus och hyra ut detta?

    SvaraRadera
  39. Ha ha, detta var underhållande läsning. Här har vi en som uppenbart står kvar på perrongen, Flute. Redan 2007 säger han sig ha förutspått en nedgång. Sen kom nedgången och alla tecken pekade på att detta är en kort och hastig nedgång, vi befinner oss på hösten 2008. Flute drabbas av handlingsförlamning. Klarar inte av att agera. Nu ett år senare, måste han konstruera en ny teori och tar då hjälp av siare och tvivelaktiga personer. Där går all seriositet förlorad om det någonstans fanns någon när jag började läsa. Hur kommer det sig att artikeln från 2007 är ändrad den 2 februari 2010 10:39:27?? Känn dig bortgjord.

    SvaraRadera
  40. Anonym 2010-02-02 13.25:
    Vad snackar du om?
    Varifrån får du att originalartikeln från 2007 skulle vara ändrad idag?
    För övrigt skrev du:
    "Här har vi en som uppenbart står kvar på perrongen, Flute."
    Inte alls på perrongen. Sitter i en obelånad bostad som stigit rejält i värde sedan jag köpte den för flera år sedan
    "Redan 2007 säger han sig ha förutspått en nedgång."
    Helt riktigt - det förutspådde jag. De reala småhuspriserna har ännu inte gått högre än då.
    "Sen kom nedgången och alla tecken pekade på att detta är en kort och hastig nedgång, vi befinner oss på hösten 2008. Flute drabbas av handlingsförlamning. Klarar inte av att agera."
    Vilken handlingsförlamning? Vad skulle jag ha gjort då?
    "Nu ett år senare, måste han konstruera en ny teori och tar då hjälp av siare och tvivelaktiga personer."
    Jag har inte konstruerat någon ny teori. Jag säger fortfarande samma sak som sommaren 2008, nämligen att vi först skulle få en liten nedgång (1), sedan en uppstuds (2), och först sen skulle den stora nedgången komma (3). 1 och 2 har vi nu sett och jag väntar på 3.

    SvaraRadera
  41. Flute, ska uppriktigt sagt tacka dig. Ditt diagram mäter FPI inflationsjusterat. Faktorprisindex (http://www.scb.se/Pages/Product____12519.aspx) är ett index som mäter prisutvecklingen för de produktionsfaktorer som används i byggbranschen: byggmästeri, vvs, el, löner, maskiner, transporter, drivmedel, elkraft, projektering, etc. Men det mäter INTE priserna på småhus!! När du inflationsjusterar siffrorna av FPI så visar du hur mycket mer produktionskostnaderna för bostäder har ökat i jämförelse med den allmänna utvecklingen på konsumtionsvaror som ingår i KPI, dvs priset på skinkor, ärtor och andra konsumtionsvaror med kort livslängd.Tack igen, jag är förvånad att man kan hävda en teori om en bubbla och bygga det på statistik som visar varför priserna har gått upp, och göra detta i 3 års tid utan att komma på att det är det man egentligen tagit fram. Men tack igen, du har nog en hel del att förklara för dina läsare. Första gången jag läser din sida. Jag kommer inte tillbaka mer än för att se om du begripit vad du gjort. Vänligen ;)

    SvaraRadera
  42. Anonym 2010-02-02 21.31:
    Nej, det är inte Faktorprisindex jag har gjort diagram över. Det är Fastighetsprisindex för småhus. Jag har råkat förkorta det till FPI. SCB använder tydligen inte den förkortningen själva längre, för att undvika sammanblandning med Faktorprisindex, antar jag. När jag gjorde mitt första diagram 2007 så hade SCB fortfarande förkortningen FPI även för Fastighetsprisindex. Sen har det hängt kvar i min Excel-fil. Ska fixa det framöver.

    SvaraRadera
  43. SCB har använt FASTPI och FPI i många år innan 2007, så jag köper inte riktigt det.

    Om du går in på FASTI och läser deras gamla publikationer från 2001 så ser du att de använt FASTPI för Fastighetsprisindex och inget annat. Däremot ändrades fr.o.m. 1998 års publicering redovisningsserien i Statistiska
    meddelanden, serie Bo 40 (från tidigare P 16). Men 2007 och långt dessförinnan hette FASTPI just FASTPI. Du kanske inte riktigt förstår vad statistiken säger?

    Jag har själv använt både FASTPI och FPI i olika sammanhang, bl.a. i samband med upphandling då man reglerar det enligt olika FPI. Beräkningen av FPI övertogs av SCB 1966 (har utförts sedan 1968). Jag tror att du helt enkelt inte har tänkt tanken att priserna på bostäder stiger p.g.a. att produktionskostnaderna stiger, inte minst på mark,varför man inte kan jämföra som du försöker.

    "Mellan 1995-2001 har nybyggnadskostnaderna
    stigit med ca 75 procent, att jämföra med 5 procent för KPI."

    "Ser vi på statistiken över nyproduktionskostnaderna så kan vi konstatera att markkostnaderna
    i riket har ökat med 169 procent mellan 1995 och 2001. Det är en mer än dubbelt så stor ökning
    som de byggnadskostnaderna uppvisat under motsvarande tid. I Stockholm har markkostnaderna
    ökat med 359 procent under samma period!"

    "Sammantaget har nyproduktionskostnaderna ökat betydligt snabbare än KPI sedan
    1995. Det är främst markkostnaderna och lönerna som ökat. Även skattehöjningen i
    samband med skattereformen 1991 har lett till betydande ökningar av produktionskostnaderna."

    Vill du lära dig, så läs exempelvis den här rapporten från 2003, samma år Hyresgästförening uppmärksammade den växande bostadsbristen. Vi har mer än halverat nybyggnationen på senare år för att möta en stigande efterfrågan. Vi har slopat investeringsstödet och gjort det än mindre lönsamt att bygga än det var perioden 1995-2001. Vi har en akut bostadsbrist i det här landet som ignoreras av politikerna. Tror mest du lurar dig själv när du skriver att du sitter obelånad i en bostadsrätt som du köpte för flera år sedan och sen tror att dina läsare ska tänka "Oj men vilken hyvens kille, han ägnar dagarna åt att försöka snacka ned priserna åt oss trots att han fölorar på det själv, å inte får han betalt för det heller"

    SvaraRadera
  44. Rapporten FPI: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/bi/document/download/resource_document/199

    SvaraRadera
  45. Anonym 2010-02-03 01.17:
    OK, det kan hända att jag minns fel vad gäller SCB:s benämningar av olika index och råkat förkorta till FPI själv. Hursomhelst ska jag rätta till det i fortsättningen. Även om jag har missat på en förkortning så har jag förstått statistiken rätt.
    Jag försöker inte alls snacka ner några priser. Jag påpekar bara hur det ser ut och vart jag tror att det kommer att gå.
    Orsaken att jag påpekade att jag är obelånad är att vissa kommentatorer lite sarkastiskt tror att jag "missat tåget" vad gäller bostadsköp och därför skulle vara sur och vilja se prisfall.
    Jag är mycket väl medveten om att produktionskostnaderna för bostäder ökat. Nybyggda bostäder blir idag ofta orimligt dyra. Jag har tagit upp det förut, med exempel på glädjekalkyler för nybyggda bostadsrättsradhusföreningar. Men byggkostnader är inte något som nödvändigtvis måste öka hela tiden. Även där kan trenden vända neråt, liksom för efterfrågan.
    Jag håller fortfarande fast vid att det är en bostadsbubbla. Men du tycker tydligen inte det. Vi får väl se...

    SvaraRadera
  46. "Men byggkostnader är inte något som nödvändigtvis måste öka hela tiden. Även där kan trenden vända neråt, liksom för efterfrågan.
    Jag håller fortfarande fast vid att det är en bostadsbubbla."

    Har du läst rapporten? Tror du att markkostnader i ex Stockholms innerstad, eller löner kommer gå ned? Att efterfrågan skulle gå ned skulle kräva att vi blir färre på något sätt, hur ska det gå till? För att ha den uppfattningen måste man rimligen ha tron på en kraftigare deflation än vi någonsin haft, och det medför extremt låga räntor, men det anser du i din text ger högre priser. Logiken går inte ihop.

    SvaraRadera
  47. Anonym 2010-02-03 17.32:
    "Har du läst rapporten?"
    Nu har jag hunnit skumma igenom den. I och för sig intressant, men den behandlar ju bara nyproduktionen, inte befintliga bostäder.
    "Tror du att markkostnader i ex Stockholms innerstad, eller löner kommer gå ned?"
    Ja, jag tror att både markkostnader och löner kommer att gå ner. Finanskrisen 2.0...
    "Att efterfrågan skulle gå ned skulle kräva att vi blir färre på något sätt, hur ska det gå till?"
    Nej, det behövs inte att vi blir färre. Vi kan också bo på mindre yta per person. Som det nu är bor svenskarna i genomsnitt på en hög yta per person. Den svenska definitionen av trångboddhet skulle få många länders invånare att sucka och längta.
    "För att ha den uppfattningen måste man rimligen ha tron på en kraftigare deflation än vi någonsin haft, och det medför extremt låga räntor, men det anser du i din text ger högre priser."
    Ja, jag tror vi får deflation när bostadsbubblan väl spricker ordentligt. Räntan är redan så extremt låg att den endast kan sänkas marginellt. Därför är räntedopingen för bostadspriserna slut. Den gjorde att vi fick uppgången under 2009. Nu när vi har näranollränta vidtar andra faktorer. Se på praktexemplet Japan. Deflation och näranollränta i två decennier, samtidigt som fallande fastighetspriser.

    SvaraRadera
  48. Du verkar sakna en hel del verklighetsförankring.

    - en förklarande rapport är "i och för sig intressant, men behandlar bara nyproduktion" Nej! Den behandlar en mängd andra faktorer, inte minst löner, materialkostnader och markpriser. Varför skulle inte markpriser, materialkostnader m.m. samvariera med nyproduktion? Tror du gammalt guld kostar mindre än nytt guld?

    - du tror att markpriser kommer gå ned!? Inte bara det, utan även löner!?

    Här visar du att du saknar kunskap om lönebildningen på den svenska arbetsmarknaden.

    Folk är redan trångbodda i storstäderna. Förr i tiden hade man både 10, 12 och ibland fler rum. Hur många har det idag?

    - Du tror på deflation som om det är något man bara kan anta hur som helst. Samtidigt tycks du tro på peak-oil och det skulle snarare leda till inflation (senaste året har vi haft deflation p.g.a. bland annat fallande oljepris). Inte ens dina egna tankar tycks gå ihop med varandra.

    Japan har helt andra faktorer än övriga världen och det är fullständigt osannolikt att vi kommer ha nära nollränta i 20 års tid. Om du läser någon tidning, får du intrycket av att det skulle vara sannolikt?

    SvaraRadera
  49. Anonym 2010-02-03 19.13:
    Kan du inte skriva någon signatur eller initialer, så jag har någon annan än "anonym" att referera till?

    Hursomhelst är vår diskussion intressant, men vi har uppenbarligen helt olika utgångspunkter för våra resonemang, så jag tror vi talar en del förbi varandra.

    Vad gäller rapporten du refererar till, så har jag som jag skrev bara hunnit skumma den. Jag ska titta lite mer noggrannt på den, så jag förstår dina utgångspunkter för dina resonemang.

    För att du ska förstå lite mer av mina utgångspunkter föreslår jag att du läser min artikel "Den globala kreditbubblan".

    Varför skulle de genomsnittliga inkomsterna inte kunna sjunka? För det första bidrar hög arbetslöshet till sänkt medelinkomst. För det andra visar det sig ju att akut ekonomisk kris faktiskt framtvingar lönesänkningar även på Sveriges kollektivavtalade arbetsmarknad. Se exemplet med Scania!

    Vi kanske lever i olika världar, men "trångbodda i storstäderna" håller jag inte med om. Visst finns det de som är trångbodda, men de flesta är det absolut inte. Och var får du 10-12 rum ifrån? Hur många hade det? Och när är "förr i tiden"? 1920-tal? 1950-tal?

    Vad gäller peak oil kontra deflation så är mitt resonemang som så att vi troligen först kommer att få se en deflationsperiod när hela den globala kredit- och fastighetsbubblan blåses ur. Det kommer att ta flera år. Först när världsekonomin därefter försöker repa sig kommer vi att känna av de hårda effekterna av peak oil. Troligen kommer vi på längre sikt att få en växling mellan perioder av inflation och deflation.

    Vad gäller att "tro" på peak oil, så är det så att någon gång kommer det att inträffa (det är svårt att förneka) - frågan är bara när. Jag tror att det med största sannolikhet var sommaren 2008. Andra tror 2015. När det än inträffar så blir effekterna långtgående.

    Visst har Japan sina speciella förutsättningar och går inte direkt att jämföra med Sverige, men det visar att deflation under lång tid är fullt möjlig i en modern ekonomi. Hur många trodde 1990 att Japan skulle få två decennier av deflation? Dock tror jag absolut inte att Sverige kommer att få deflation i 20 år, utan snarare en kortare period.

    Vad gäller vad tidningarna skriver - de flesta ekonomijournalister har uppenbarligen inte fattat vad som håller på att hända, alltså det stora skeendet. De flesta ekonomijournalister verkar sitta alltför klistrade vid vad som händer just nu och lyfter inte blicken för att fundera över ett längre perspektiv. Det finns några lysande undantag, t.ex. Linnala, Isacson och Lindvall på E24.

    SvaraRadera
  50. Anonym fungerar bra, det är inte ett namn eller en ball blogg som avgör huruvida ett argument förtjänar framgång eller ej.

    Vi talar inte förbi varandra.

    - Varför skulle de genomsnittliga inkomsterna inte kunna sjunka?

    Fakta: Förhandlande parter på svensk arbetsmarknad har genom Industriavtalet som ingick 1995 kommit överens att ta gemensamt ansvar för en sund lönebildning.

    Jag rekommenderar dig att även läsa Industriavtalet. Bl.a. så har man kommit överens om att "[p]å detta sätt kan en god cirkel inledas vad gäller lönebildningen i Sverige i stället för den onda cirkeln från många år med höga nominella löneökningar som drivits fram och ätits upp av en hög inflation."

    Ingen part, vare sig industrins arbetgivare eller fackliga förbund ser det som gott med lönesänkningar och det är nu 11 år sedan man kom överens om att sätta stopp för det.

    De överenskommelser som ingåtts om sänkt lön har gjort i ett akut läge och begränsats kraftigt i tiden. Det är alltså en temporär åtgärd och handlar inte om ens 1% av kollektivanslutna arbetstagare. Nu ser vi att bilförsäljningen börjat komma igång men allt kan inte ske över en natt. Dock är det helt säkert att Industriavtalet kommer att fortsätta vara normerande för svensk lönebildning och det innebär fortsatta reallöneökningar.

    Trångbodda eller ej ?: Fakta är att det var väldigt vanligt förr i tiden att i innerstaden ha både 10 till 12 rum och ibland ända upp till både 16 och 18 rum. Det är bara att läsa mantalsböckerna så får du fakta.

    Det är inte bara i Sverige priserna stiger på bostäder. Det är inte heller bara Sverige som bostadspriserna noterar nya All-Time-High, vilket i sig inte går ihop med teorin om en bubbla. Är folk i alla dessa länder lyckligt omedvetna om den enda sanningen som tycks råda på din blogg? Antagligen inte, och antagligen lever de i samma värld som både du och jag gör.

    Sen övergår du till Peak-Oil. Jag tänker inte ge mig in i den debatten, ska bara klargöra att jag aldrig trott på den. Det jag diskuterade var det ologiska i att samtidigt tro på peak-oil (som enligt förespråkarna kommer leda till sensationellt höga priser på olja) och därmed kraftig inflation, och samtidigt tro på ett prisfall på reala tillgångar på 55 och 65% är väldigt märkligt.

    Bostadspriser är en funktion av många faktorer, exempelvis som nyproduktionskostnader, löneutveckling, tillgång på mark m.m. m.m. Tror du skulle förstå lite bättre om du läste rapporten. I all välmening.

    SvaraRadera
  51. Anonym1:
    Jag behöver inget ballt namn från dig. Bara en etikett föra att kunna referera till dig. Anonym1 duger bra!

    "Dock är det helt säkert att Industriavtalet kommer att fortsätta vara normerande för svensk lönebildning och det innebär fortsatta reallöneökningar."
    Fortsatta reallöneökningar förutsätter fortsatt tillväxt. Vad händer om vi får flera års ekonomisk depression? Då kommer den svenska lönemodellen att behöva justeras eller kullkastas. Jag tog upp Scania som exempel på att det går att rucka på modellen. Nu var det temporärt, men om krisen biter sig fast? Fast det kan kännas osannolikt för alla som tror på en linjär ekonomisk utveckling.

    Fortfarande har du inte preciserat när "förr i tiden" var, då folk i innerstaden hade 10-12 rum. Visst fanns det många rika som bodde stort förr i tiden, men folkflertalet har ju sett en rejäl förbättring av bostadsstandarden under efterkrigstiden. Och jag är inte intresserad av vad de rika råkade ha för storlek på bostaden, det är den genomsnittliga storleken som är intressant.

    "Det är inte heller bara Sverige som bostadspriserna noterar nya All-Time-High, vilket i sig inte går ihop med teorin om en bubbla."
    Det är inte många länder där bostadspriserna just nu är vid ATH. Det enda jag kommer på på rak arm är Kina. Och ATH motsäger inte att det är en bubbla. Som jag har påpekat förut på denna blogg så är bubblan global. Men ännu är inte alla delbubblor spräckta. Du pratar om ATH, men i de flesta västländer har bostadspriserna sjunkit de senaste åren - USA, Storbritannien, Spanien, Japan, Irland, Danmark osv. Lever vi i samma verklighet?

    Vad gäller peak oil så vet jag att många automatiskt kopplar ihop det med inflation. Energin blir ju dyrare. Men det är inte så enkelt. De ekonomiska sambanden är komplexa. Därför tror jag som sagt att vi kommer att få se en ekonomi som svajar fram och tillbaks mellan deflation och inflation. Men den debatten tar vi inte just nu. Här diskuterar vi bostadspriser. Fast jag undrar vad det är du inte tror på vad gäller peak oil? Att oljan skulle vara en ändlig resurs? Att en ändlig resurs måste ha något högsta produktionsdatum någonstans på vägen?

    Nå, jag ska fortsätta att läsa din rapport. Om du läser vad jag skrivit om den globala kreditbubblan så blir det väl rättvist ;-) Så kan vi fortsätta debatten när vi närmat oss varandras förutsättningar.

    SvaraRadera
  52. Du tror inte på fortsatt tillväxt och senast igår tog du Scania som exempel. Har du läst Scanias rapport? Orderingång +58%

    Sen kanske inte allt går på en gång. Konjunkturinstitutets prognos är att tillväxten blir 2,7 procent 2010 och 3,3 procent 2011.(råkade se att du så sent som i augusti 2009 ansåg att 1,8% för 2010 var för optimistiskt av KI.) Regeringens prognos 2010 ligger på 3%. Är alla som gör prognoser blinda för det du ser i framtiden?

    Sverige är bättre rustat än de flesta andra länder och har gått igenom flera lågkonjunkturer sedan Industriavtalets tillkomst. Du tycks inte ha velat sätta dig in i Industriavtalets roll, utan förkastar det direkt? Hur smart är det? Jag skrev att det är båda parters gemensamma uppfattning(dvs både arbetsgivare och arbetstagare) att det är till nackdel med reallönesäkningar för båda parter. Du förkastar även deras uppfattning direkt.

    Linjär utveckling? Vi har traditionellt en konjunkturtopp vart 5:e år (undantag senaste högkonjunkturen när det spekulerades om evig högkonjuktur). Brukar annars gå att ställa klocka efter.

    "Och jag är inte intresserad av vad de rika råkade ha för storlek på bostaden, det är den genomsnittliga storleken som är intressant." - Om du förkastar historien, hur ska du kunna lära av densamma och förkasta framtiden? Ologiskt.

    "Det är inte många länder där bostadspriserna just nu är vid ATH. Det enda jag kommer på på rak arm är Kina. Och ATH motsäger inte att det är en bubbla."

    ATH förkastar ydligen inte din bubbelinställning för dig men för gemene man. Bl.a. har våra grannländer Norge och Finland noterat All Time High i förra kvartalet.

    Visst har priserna sjunkit i en del länder och det har varit befogat av olika anledningar. Det betyder ju inte per automatik att dessa finns här. Givetvis väljer du de länder som haft störst prisnedgångar. Men av de länderna har Danmarks priser vänt upp trots ett stort överskott och det faktum att utlänningar inte får köpa bostad där. Även priserna i England har vänt upp sedan två 3 kvartal. Även USA har visat tecken på vändning. Övriga är jag inte så insatta i men kan ge dig några fler exempel på länder där priserna stiger: Israel, Australien, Norge, Finland, Norge, Danmark, Nya Zeeland, Portugal, England. Och då tittade jag på vad som hade hänt Q3-09, antar att flera bostadspriser vänt upp under Q4. Det finns fler länder som har stigande reala priser (i och med att de har deflation men priserna inte gått ned).

    USA, Storbritannien, Spanien, Japan, Irland, Danmark osv. Lever vi i samma verklighet?

    Inte så enkelt att olja påverkar inflation? Nehe, brukar du bygga rymdraketer och flyga till månen på helgerna också?

    Nej, vi tar inte den diskussionen.

    Vad gäller Peak-Oil så tror jag inte på den teorin. Men om jag skulle ge dig ena sidan på ett snöre och fråga hur många ändar det finns på andra, skulle du sannolikt svar en. Men precis som man inte kan veta hur många ändar snöret egentligen har när man bara känner håller i ena (det kan ju dela sig bakom hörnet och bli flera) kan man inte säga att oljan vare sig kommer peaka eller ta slut inom översskådlig tid.

    Den historiska utvecklingen som du förkastar visar att vi idag tar upp olja som vi inte ansåg oss kunna ta upp förr i tiden. I framtiden kommer vi sannolikt ta upp olja som vi idag inte anser är möjlig att ta upp. Men som sagt, jag har ingen lust att diskutera peak-oil, precis lika lite som jag kände för att diskutera jordens undergång inför milleniumskiftet.

    SvaraRadera
  53. Anonym1:
    Visst såg jag Scanias rapport. Det var en uppstuds i ekonomin 2009, det vet vi alla. Jag tror tyvärr inte den fortsätter 2010, utan nu står vi inför Finanskrisen 2.0.

    Konjunkturinstitutet ser inte vad vi står inför. Deras prognosmissar inför finanskrisen var rekordartade. Hur kunde de missa vad som var på gång? Linjärekonomi! För alla som var det minsta insatta var det uppenbart vad som var på väg att hända. Regeringen ser inte heller vad som är på gång, tydligen. Jag anser att de går med skygglappar. Jag ser att kreditbubblan ännu inte är urblåst, utan att vi har en stor bit kvar. Nästa steg blir bland annat alla statsbankrutter (Grekland, Dubai m.fl.). Vi får väl se vem som får rätt angående konjunkturen.

    Visst har vi gått igenom flera lågkonjunkturer under efterkrigstiden, men det här är ingen vanlig efterfrågedriven lågkonjunktur. Det är en kreditdriven lågkonjunktur, en del i en betydligt längre cykel. Senast vi hade en sådan här händelse var runt 1930. Läs vad jag skrivit om olika slags lågkonjunkturer. Har du förresten läst vad jag skrivit om den globala kreditbubblan? Om du inte orkar läsa hela, titta bara på diagrammet över krediter i USA och säg om du tror att problemen är över.

    Reallönesänkningar är självklart inte bra, men tyvärr kommer de att framtvingas av den kris vi bara sett början av. Många "sanningar" kommer att få omvärderas de närmaste åren.

    Jag skrev:
    "Och jag är inte intresserad av vad de rika råkade ha för storlek på bostaden, det är den genomsnittliga storleken som är intressant."
    Du svarade:
    "- Om du förkastar historien, hur ska du kunna lära av densamma och förkasta framtiden? Ologiskt."
    Jag förstår inte ditt svar. Jag förkastar inte historien. Jag konstaterar bara att gemene man inte hade 10-12 rumsbostäder, utan bara de rika. Du har fortfarande inte svarat på vad du menar med "förr i tiden". Vilken var den gyllene tidsperiod då vanligt folk bodde i 10-12-rummare? Vem är det som är ologisk?

    Vad gäller ATH på bostadspriser i olika länder, så har jag inte exakt koll på alla. Norge är ett specialfall med sin olja. Finlands bostadsbubbla är uppenbarligen inte heller spräckt då (om nu de var del av bubblan).

    Vad gäller England, Danmark med flera så har priserna visserligen stigit senaste tiden, men det rör sig absolut inte om några ATH. Stigningarna har ju föregåtts av stora prisfall, så de får snarast ses som uppstudsar. Prisuppgång ett par månader är inte detsamma som ATH.

    Oljepriset påverkar självklart inflationen, men sambanden är mer komplexa. Dessutom har vi som sagt först en krediturblåsning att genomleva. Jag ska återkomma till det i ett eget inlägg framöver, eftersom frågan inflation/deflation är viktig.

    Vad gäller peak oil kan jag bara hänvisa dig till några av världens främsta forskare på området, nämligen Globala Energisystem vid Uppsala Universitet. Läs på lite där.

    SvaraRadera
  54. Du skrev: "Det är inte många länder där bostadspriserna just nu är vid ATH."

    Jag svarade, titta på Norge och Finland, de har också noterat All Time High nyligen.

    Ditt svar: "Norge är ett specialfall med sin olja. Finlands bostadsbubbla är uppenbarligen inte heller spräckt då (om nu de var del av bubblan)."

    Norges olja skulle enligt dig vara ett specialfall pga av oljan, och nästa mening tar du oljelandet Dubai som exempel på prisnedgången på bostäder??? (självklart också utan att fråga dig från vilken nivå ? eller hur stora prisökningar det var innan ? (ibland +48% på ett enda KVARTAL), vad var det som drev priserna uppåt ? etc). Det är ologiskt.

    Finland konstaterar du att raskt utan att ens ha haft en aning om att de noterat All Time High gör det väldigt tydligt att du är så bestämd att det måste vara en bubbla, att du genast utan att egentligen har någon kunskap ropar bubbla igen.

    Du vill inte titta på kostnader för nyproduktion, du känner inte till markpriserna utveckling och vad som påverkar dem. Du har ingen kunskap om lönebildningen på svensk arbetsmarknad. Du bryr dig inte om om det finns ett överskott eller underskott på bostäder, allt måste ned ändå. Befolkningstillväxt kan antagligen inte spela in heller. Att nybyggnationen mer än halverats på ett par år från redan för låga nivåer spelar ingen roll, allt ska ned. Du känner inte till prisutvecklingen på andra länders bostadsmarknader innan jag upplyst dig.

    Jag hoppas jag inte gör dig ledsen nu. Dubais bostadspriser steg med +7% under tredje kvartalet 2009 och ökade med nästan +1% i fjärde kvartalet. Även där tycks bopriserna alltså ha vänt upp.

    Tyvärr så börjar jag faktiskt tro att du lever i en annan värld.

    Och med lämnar jag din blogg och dina teorier. Livet går vidare.

    SvaraRadera
  55. Flute. Det är ingen idé att ge sig i klinch med en bopristaliban, framför allt inte med någon som tror att Dubai är ett oljeproducerande land, inga argument biter.

    Du skriver en bra och nyanserad blog, räkna med att du kommaer vara impopulär hos folk som har bopriser som religion och krediter som frälsare.

    Keep it up!

    /Credit Junkie

    SvaraRadera
  56. Dubai är iofs ett oljeproducerande land, om än i mycket liten skala. Om Dubai inte hade varit en Gulfstat, är det ingen som tror att de hade lyckats locka till sig så mycket kapital. Guldbubblan sprack och kapitalet sökte sig därifrån. Mycket märkligt om man inte ser det sambandet.

    Är det något som påminner om religion är det peak-oil-fanatiker, bobubbel-folket, guldbubbelfolket, 2K undergångsfolket m.fl. Lustigt att peak-oil-fanatikerna inte lyckades se sin egen bubbla de befann och fortfarande befinner sig i. 20 år tog det sist innan olja bottnade efter förra oljebubblan på 80-talet.

    SvaraRadera
  57. Va? "Guldbubblan" sprack och Dubai gick på dekis? Haha... okej. Det har förstås ingenting att göra med överinvesteringar och det faktumet att deras naturtillgångar är uttömda. Lägg därtill en skyhög skuldsättning, på den sistnämnda borde du känna igen symptomen.

    Snacka om perceptiv varseblivning.

    SvaraRadera
  58. Va? "Guldbubblan" sprack och Dubai gick på dekis?

    Skrev fel, sånt händer, oljebubblan. Det är oljepengar som skjutits in i Dubai och när OLJEbubblan sprack försvann kapitalet. Tror du det hade byggts samma saker om inte oljeländerna legar runt om? Men att dessa oljepengar skulle ha investerats i svenska bostäder är väl ändå väldigt långsökt? Men man slutar aldrig att förvånas.

    Tycker inte svenskarna har en skyhög skuldsättning, de har en rekordstort sparande som många glömmer bort. Fakta är att redan innan finanskrisen bröt ut var sparandet högre än någonsin tidigare, sen har det bara ökat. Relevant är också att notera att genomsnittsbelåningen bara är 58%, vilket betyder att Svensson har 1 260 000 kr i eget kapital på en 3 mkr-bostad.


    Haha... okej. Det har förstås ingenting att göra med överinvesteringar och det faktumet att deras naturtillgångar är uttömda. Lägg därtill en skyhög skuldsättning, på den sistnämnda borde du känna igen symptomen.

    SvaraRadera
  59. Bra att någon i Sverige tar upp bostadsbubblan. Sen att tro att Sverige skulle klara sig undan alla problem i en globaliserad värld och ekonomi (vi är ju export beroende trots allt) är bra naivt, och jag blir chockerad hur många som kommenterar här som tror att Sverige på något sätt står utanför och är beskyddat. Det kommer bli svårt får många svenskar att acceptera det som kommer.

    SvaraRadera
  60. Du för ett intressant resonemang men det bygger inte på någon särskild insikt hur en markand fungerar.

    Två korta kommentarer till ditt inlägg.

    Citatet av Andreas Cervenka. Att blanda ihop korten på detta sätt är missvisande och fel. Om 40- 50-talister säljer så är det ett ökad utbud som smörjer markanden. Inte en bubbla som brister. De kommer dessutom att flytta någon annan stans och öka efterfrågan i ett annat segment. Här har du den springande punkten i ditt fel resonmenag. Folk äger inte bostäder för skoj skul utan för att bo. Man måste bo någon stans. Du pratar om prissänkningar på i storleksordningen 50 %. Detta kommer aldrig att inträffa, folk bor kvar i stället. Det finns inget incitament att sälja till förlust.

    Du refererar även till en rekonstruerad prisstatistik över flera hundra år. Det är mer en kuriosa statistik och ingen som man kan dra några slutsatser av. Markandsförhålladena och ekonomin ser helt enkelt för olika ut.

    SvaraRadera
  61. Jag blir lika förvånad varje gång folk dillar om räntan precis som om den kan gå upp till vad som helst. Vi har en monetaristisk stabiliseringspolitik där ett stabiltpennigvärde med en låg inflation på 2% +-1% är målet. Den korta räntan till bostäder pendlar mellan 3% till 5 % i normala fall. Realräntan är 2 till 3 % . I extrema fall kan den nå upp mot drygt 6 % och ner mot 1,5%. När vi hade den värsta finansiella krisen någonsin så var räntan ca 6,5 % under några månader. Så sluta gagga om 10 % och andra kvarlevor från DDR-sveriges reglerade skit politik.

    SvaraRadera
  62. Brodeur:
    Vi får väl se hur det går... Jag anser att det är en bubbla, du anser det tydligen inte.
    Som jag har sagt förut så kan faktiskt folk komma att tränga ihop sig på mindre yta. Även 40-talister.
    Vad gäller räntorna så påstår jag inte att de kommer att stiga till 10%. Jag säger bara att räntedopingen är slut. Räntesänkningarna har haft sin effekt. Vad ska nu driva priserna vidare?
    Men jag lägger in en stor brasklapp för räntan. Att vi har haft en fungerande penningpolitik i flera år betyder inte att den kommer att fortsätta att fungera.
    Exemplet Herengracht är intressant därför att det är ett område som har behållit sin status genom århundradena. Det finns få andra sådana områden. Se på dagens attraktiva områden i Stockholm (ex.vis Strandvägen) och se hur de såg ut för 150 år sedan. Exemplet Herengracht visar att bopriser inte bara går uppåt, utan att det kan komma låååånga nedgångar.

    SvaraRadera
  63. 10 % ränte kommentaren var inte riktad till dig utan till andra kommentarer i fältet.

    När du säger att penningpolitiken inte skulle fungera i framtiden tycker jag du är direkt okunnig. Det är detta som är hela grejen med en självständig Riksbank som tillämpar monetarismen, Det fungerar. När du pratar Amsterdam så refererar du till irrelevanta historiska skeenden med hänvisning till en statistik som är minst sagt opålitlig i sig.

    Du pratar om en bubbla sedan refererar du till någon super lång global fortsatt recension i din svarsinlägg. Om vi har en extrem ekonomisk kris och fastigeter faller i pris så är det ingen bubbla utan en internationell kris som smittar av sig. Lär dig hålla isär olika saker.

    50 % är helt orealistiskt då folk inte säljer med förlust och ett väldigt fåtal verkligen behöver ställa in sina betalningar om de blir arbetslösa eller liknande.

    SvaraRadera
  64. brodeur:
    Tja, Riksbankens räntepolitik har ju fungerat rätt halvtaskigt de senaste åren, tycker jag. Har de någonsin lyckats pricka in "rätt" styrränta? Först höjde de på tok för mycket fram till september 2008, sen sänkte de på tok för mycket fram till sommaren 2009. Även 2005 gjorde de en rejäl blunder då de sänkte räntan för mycket.
    Vad säger att deras räntesättning i framtiden kommer att fungera bättre?

    Herengracht-exemplet kanske kan vara irrelevant, men jag tycker ändå att det är bestickande.

    Men om du anser att Sverige inte har någon bostadsbubbla, bara för att en global ekonomisk kris kommer att spräcka den, hur ser du då på t.ex. Spanien, Storbritannien eller Irland? Deras bubblor spräcktes ju också av en kris. Var de då inga bubblor?

    Den svenska bubblan karakteriseras ju också av att den är lånefinansierad. Den spräcks därför den dag kreditverkligheten kommer ikapp.

    Nåja, vi får väl enas om att vara oeniga och höras igen om något år eller så för att kolla facit.

    SvaraRadera
  65. Det du har fel i är din helt orealistiska siffra 50 %

    En mindre avkylning på till ex 10 % är inte en bubbla. Bara så vi vet vad vi inte är överrens om!

    :)

    SvaraRadera
  66. Makro e kul2010-02-27 08:16

    Hej Flute! Du skriver att:

    "En bostadsbubbla (alla bubblor egentligen) är beroende av att nytt kapital ständigt tillförs. Så fort kapitaltillflödet slutar sjunker bubblan ihop av sig själv, oberoende av kringliggande fundamenta. Det krävs alltså att svenska privatpersoners belåning fortsätter att öka i en hyfsad årstakt för att hålla de bostadspriserna uppe. Så fort belåningen minskar eller står still så kommer allt att falla ihop som en sufflé."

    Jag kanske är dum, men om belåningen ligger stilla, borde inte priserna också ligga hyfsat stilla då, rent teoretiskt alltså? Har lite svårt att se att "allt" ska "falla ihop som en sufflé" bara för att utlåningen inte ökar.

    I teorin skulle ju priserna kunna fortsätta öka även med fallande utlåning, om t.ex. lönerna ökade kraftigt.

    SvaraRadera
  67. Hej!

    Intressant diskussion här. Är på intet sett vare sig utbildad eller erfaren inom området. Kan därför inte tillföra något särskilt djupsinnigt.....

    Men ett par frågor; Är inte en bubbla som fenomen så förrädisk just av den anledningen att den inte går att analysera eller härleda till ren fakta alla gånger?

    Är det inte när psykologi och ekonomi möts under mycket olyckliga omständigheter som det kan skapas situationer som är väldigt svåra att se och hantera?

    Jag vet inte alls med säkerhet men jag tror inte att de som ägde de sista tulpanerna i den historiska bubblan heller "var tvungna" att sälja? Varför skulle de göra det? Det gick ju inte?

    Men vad skulle hända på bostadsmarknaden om det första steget i bubblan (om det nu är en sådan) sprack? Om förstagångsköparna helt enkelt inte längre ville "skicka pengar uppåt"?

    Självklart är argumenten "alla behöver alltid någonstans att bo" starka mot det. Men. men.

    Jag köper inte riktigt argumentet; "marknaden kan inte falla för ingen skulle sälja då"

    Väldigt många hem skulle absolut fortsätta säljas. Människan är inte odödlig, vi lämnar jorden och går vidare. Människan skiljer sig. Blir sjuk. Flyttar utomlands. Etc. etc.

    Sätts inte priset i en sådan situation inte av vad "de flesta vill sälja för" utan av vad någon är beredd att betala?

    Ska bli väldigt intressant att se vart detta barkar......Oavsett facit så går det säkert att dra lärdomar för de som följer läget.

    SvaraRadera
  68. http://klimatsmart.blogspot.com/2010/02/bostadsbubbla-mm.html

    Lite längre kommentar om samma ämne...............

    SvaraRadera
  69. Anonym 1 befinner sig uppenbarligen på samma logiska nivå som en 4-åring som tror att glassen i frysen aldrig kommer att ta slut oavsett hur mycket han äter av den. Att en vuxen person med viss bildning (hans skriftliga språk antyder det), kan gå runt och tro att något sådant som peak oil inte existerar är bara sorgligt. För att försvara sin vansinniga ståndpunkt att oljan aldrig kommer att ta slut, så påbörjades ett vimsigt resonemang om ett snöre med flera ändar. Det enda han åstadkom med det var att "snöra" in sig själv i ett resonemang utan logisk ände. Hur många idioter har inte trott genom historien att resurser är oändliga? Jag lägger anonym 1 till den senaste i raden av dessa...

    SvaraRadera
  70. Jocke tala som du har förstånd till. "anonym1" skriver med en kunskapsnivå och intelligens som vida överträffar de flesta kommentarer här. Att du inte förstår vad han eller hon säger visar bara på din eget tillkortakommande.

    Att ägna sig åt personangrepp i denna tråd som faktiskt är en riktigt bra diskussionstråd är bara tråkigt och plumpt. Hela iden med bloggar och kommentarsfält är att få till en debatt. Vilket är precis vad man lyckats åstadkomma på denna blogg. Det är inte mennigen att alla skall ”tycka samma” efteråt.

    SvaraRadera
  71. Tänk på vad det kostar att bygga ett nytt hus: 3-4 milj. Då är det väl inte orealistiskt med ett villapris för begagnad villa på 2 milj. ungefär. Under de senaste åren har matpriserna och priser på olika produkter, tv, kamera osv. sjunkit p.g.a. importen från låglöneländerna. Förr i tiden lade man upp till c:a 30% av inkomsten på mat, idag endast 14% (2007). Detta gör att folk har mer av lönen kvar som då läggs på bostad, vilket orsakar att bostadspriserna automatiskt steg. Plus naturligtvis sänkningen av låneräntan, avdragsmöjligheten, slopning av villaskatten.

    SvaraRadera
  72. Anonym 2010-05-19 11.23:
    Byggkostnaderna är alldeles för höga, så de kommer troligen att sjunka i samband med att bostadsbubblan spricker.
    Din "begagnade villa" för två miljoner finns knappast i Stockholm. För någon vecka sedan råkade jag passera och av nyfikenhet kika in på en visning av ett radhus här i förorten, som hade utgångspris på tre miljoner.

    Att det finns en trend, exempelvis mot lägre andel av inkomsten till mat, innebär inte att den är evig. Troligen kommer just denna trend att vända tillbaka så att vi åter får betala 30% av inkomsten på mat.

    SvaraRadera
  73. Mat är ju något som det verkligen är idé att lägga pengar på. Jag lägger gärna hälften av min inkomst på förstklassigt käk. Maten får gärna vara mycket dyrare än idag, så att det blir mer lönsamt att odla m.m.

    SvaraRadera
  74. Har ni tänkt på att en bubbla inte vill brista förrän folk slutar varna för den? Så länge folk varnar verkar det som om om bubblan bara växer och växer och de som varnar får ju fel och betraktas som otillförlitliga. Såsmåningom vill ingen varna längre eftersom de bara får fel hela tiden. Men då brister bubblan plötsligt och oväntat.

    SvaraRadera
  75. Mycket bra blogg! Det är intressant att följa alla olika argument och bloggen fyller verkligen ett bra syfte. Om priserna faller 10% eller 40% de närmaste tre åren tror jag ingen av oss kan veta, men att priserna kommer att falla är för mig helt uppenbart.

    Många verkar argumentera att folk har råd att bo kvar vid 6-7% ränta och att det därför inte skulle bli ett prisfall. Men det är inte säljarna, utan köparna, som bestämmer priset på de hus som faktiskt säljs. Och köparna/marknaden bryr sig inte det minsta om grannen fortfarande "har råd" att bo kvar i huset han köpte dyrt för ett par år sedan och till varje pris bor kvar för att inte göra förlust.
    Det finns många experter som tror på deflation och flera banker har ju nyligen skrivit upp risken från 10% till 25%.
    "Tror inte på peak oil"??? Jag håller med om att man bör ha en hygglig ton på en blogg, men Anonym 1 hade ingen hygglig ton, snarare nedlåtande. Anonym 1 må vara beläst på detaljfakta, men hans uppenbara brist på självkritik lär också vara vara det som avgör hans bristande förmåga att ta till sig andras argument och se helheten. Det är ofta svårt att se skogen för alla träd och Anonym 1 börjar titta på varje träd, medan Flute ser ut att börja med helheten och därefter titta på detaljerna. Bra blogg - keep it going! /Ulf

    SvaraRadera
  76. Situationen är tyvärr ännu värre än vad Flute skriver i sin blogg, i mina ögon. Inte nog med att det kommer en bostadskrasch: Kraschen kommer sannolikt att föra med sig en hel del annat elende som gör att de högbelånade blir mer eller mindre livegna. Den här översättningen / sammanfattningen ger en bra inblick tycker jag själv:

    http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Tidigare%20artiklar/Stor%20risk%20f%C3%B6r%20v%C3%A4rldsdepression.aspx

    Kommentarer någon?

    /Världsdepressionen är på G

    SvaraRadera
  77. Jag läste detta när jag googlade om bostadsbubblan...det skulle vara intressant att höra dina åsikter:

    http://www.dn.se/debatt/mycket-liten-risk-for-en-ny-bostadsbubbla-1.1078262

    /A

    SvaraRadera
  78. Anonym 2010-10-01 20:32:
    SBAB-killarna talar för det första i egen sak. Sen verkar de inte förstå vad som händer, utan lever i sin egen lilla värld.
    Som jag skrivit i följande inlägg är det egentligen en hushållens kreditbubbla, som råkar yttra sig som bostadsbubbla.
    http://flutetankar.blogspot.com/2010/09/bostadspriser-och-skuldsattning.html
    http://flutetankar.blogspot.com/2010/08/vad-ska-spracka-den-svenska.html

    SvaraRadera
  79. "Anonym" - var är du nu när till och med Borg varanar för en ohållbar skuldsättningsnivå? Verkligheten är på väg att hinna ikapp. Iofs kan nog vansinnet pågå ett bra tag till men det bubblor spricker till slut och en exponentiell divergens mellan disponibla inkomster och bopriser kan inte pågå i evighet. Eller tycker du det?

    / Steiner

    SvaraRadera
  80. Vem pratar du om "steiner" ?

    Mycket babbel om ingenting, det som oroar mig gällande kreditgivning är Näringslivet. Typ Hedgefonder, fastighetsbolag och börsbolag i största allmänhet. Det finns en klar tendens till brist på eget kapital rakt över. Här lånas det frikostigt till betydligt högre risk än kassaskåpssäkra privatbostäder.
    Underlikividiteten gör att få bolag klarar av att gå med förlust någon närmvärd tid. Stryps då kortfristiga krediter så kan många bolag gå omkull bara pga bristande likviditet.

    SvaraRadera
  81. http://klimatsmart.blogspot.com/2010/02/bostadsbubbla-mm.html

    Lite kommentarer om samma sak......

    SvaraRadera
  82. Vill du sälja din njure? Eller är du söker efter en möjlighet att sälja dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, så kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din njure. Mitt namn är (Doctor Elvis Whyte) är en FRENOLOG i vår sjukhus i specialiserade på njure kirurgi och vi också ta itu med köp och transplantation av njurar med en levande en motsvarande givare.
    Kontakta E-post: doctorelviswhyte@gmail.com

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.