2010-02-02

Arbetslöshet kontra sysselsättning

Statsminister Reinfeldt tycks ha fått dåliga sifferunderlag för sysselsättningen inför partiledardebatten. En massa bloggar, bl.a. Alliansfritt Sverige påpekar att det var fel. Reinfeldt har påstått att 100 000 fler var sysselsatta i december 2009 än i september 2006. Alliansfritt Sverige påpekar mycket riktigt att det bara var 11 800 fler sysselsatta. Deras misstag är dock att jämföra olika månader. Sysselsättningen varierar ganska mycket mellan olika årstider. Därför måste man jämföra december med december, september med september o.s.v. för att få rättvisande jämförelser. Bloggrannen Cornucopia säger idag att Reinfeldt i princip hade rätt, fast han råkade slarva till fakta. Fast det beror på vilka månader eller kvartal man jämför. Cornucopia väljer ut andra kvartalet 2006 mot 2009, vilket ger en för Reinfeldt positiv siffra. Väljer man istället tredje eller fjärde kvartalet för jämförelsen blir resultatet ganska annorlunda - svagt negativt. Ett antal regeringsvänliga bloggar, bl.a. Dick Erixon, hänger på Cornucopias och andras siffror utan att granska dem kritiskt eller gå till källan. Därför tänker jag visa lite diagram över hur sysselsättningen sett ut så får ni bedöma själva.

Nå hur ser det ut då? Det beror delvis på hur man väljer att presentera statistiken. Till att börja med får man gå till källan, nämligen AKU hos SCB. Tyvärr finns ett seriebrott mellan första och andra kvartalet 2005, då man ändrade definitionerna av "arbetslös" och "ej i arbetskraften" för att harmonisera dem till EU:s standard. En i och för sig lovvärd förändring, då arbetslöshetssiffrorna därmed blir mindre skönmålande, men den ställer till det när man vill jämföra över längre tidsperioder. Antalet sysselsatta påverkas dock vad jag förstår inte av denna metodförändring, så där kan man titta långt bak. Nu tittar jag på kategorin 16-64 år, som är mest intressant. Hur många pensionärer som jobbar anser jag inte vara det mest intressanta för de politiska diskussionerna. Så här ser det ut då:
Som synes var antalet sysselsatta 16-64-åringar marginellt lägre tredje och fjärde kvartalet 2009 än motsvarande kvartal 2006. Inte så illa med tanke på att vi gått igenom den värsta ekonomiska krisen under efterkrigstiden. Tydligare blir det om man lägger in en trendlinje som ett fyra kvartals glidande medelvärde.
Då ser man att antal sysselsatta ökade 1998-2001, för att därefter ligga ganska stilla i några år. Sedan steg åter antal sysselsatta 2005-2008, för att sedan sjunka. När den nuvarande regeringen tillträdde hösten 2006 var alltså den stigande trenden redan påbörjad sedan halvannat år. Av detta drar jag slutsatsen att antalet sysselsatta inte verkar ha så mycket att göra med vilken regering som råkar sitta vid makten. Det beror istället troligen mest på konjunkturläget, som är en del av det komplexa och kaotiska globala ekonomiska systemet. Så att skylla arbetslöshet på den sittande regeringen eller att den sittande regeringen berömmer sig själv för sysselsättningsökningar är troligen till största delen politiskt fluffsnack.

Det man dock verkar kunna se av diagrammet är att nedgången i sysselsättningen 2008-2009 inte ser lika skarp ut som 1992-1993. Av detta kan man möjligtvis dra slutsatsen att den nuvarande politiken är bättre än den som bedrevs i början av 1990-talet (borgerlig regering i båda fallen). Eller att Sveriges ekonomi generellt var i bättre skick vid ingången i den nuvarande krisen än vid ingången i 1990-talskrisen. Men den nuvarande krisen är troligen inte över, så det är lite tidigt att ropa hej ännu.

Istället för att titta på antalet sysselsatta kan vi roa oss med att titta på antalet sysselsatta som andel av befolkningen.
Det här diagrammet är säkert ett som oppositionen vill använda! Andelen sysselsatta har sjunkit kraftigt - som mest 3,8 procentenheter på ett år (tredje kvartalet 2008 till tredje kvartalet 2009). Bidragande är såklart att antalet 16-64-åringar ökat med 40 000 under det året. Men nedgången i sysselsättningen ser ändå inte lika skarp ut som 1992-93. Egentligen borde man kanske visa sysselsatta som andel av arbetskraften, men det får bli en annan dag.

Ett sista diagram innan jag går och lägger mig. Arbetslösa i tusental. Metodförändringen 2005 slår där igenom, men man kan ändå se huvudtrenderna.
Antalet arbetslösa steg kraftigt 1992-1993 för att sedan ligga ganska still fram till mitten av 1997, då det började sjunka. 2001-2002 låg det åter still för att sedan stiga något under 2003. Därefter sjönk antalet arbetslösa fram till 2008, då det blev en kraftig ökning. Hittills under denna kris ser omkring 100 000 personer ut att ha hamnat i de arbetslösas skara.

Jag får återkomma till detta en annan dag då jag har lite mer tid att leka med statistik och presentera fler diagram.

P.S. Till alla som vill använda diagrammen i denna artikel - det är fritt fram, bara ni tydligt anger källan med länk till min blogg och även mejlar mig på flutethoughts snabel-a gmail punkt com och talar om var ni har använt diagrammet.

P.P.S. Min sambo, som under hösten tillhörde de arbetslösas skara, har nu fått jobb. Hur länge det nu varar. Det ser ut att vara mycket svårt att få fasta jobb just nu, i alla fall i hennes yrke. Men man får väl vara glad över den tid hon har jobb.

[Andra bloggar om , , , ]

13 kommentarer:

  1. @Flute:

    Tack för diagrammen. Om du orkar vore det intressant om du gjorde som bloggen "Ett Hjärta Rött" och jämförde med övriga nordiska länder (t ex).

    Jag tänker främst på diagrammet "sysselsatta som andel av befolkningen 16-64 år". Det vore kalas att få en jämförelse med andra länder där med tidsskala.

    Kanske kan du hitta inspiration i det här inlägget

    Ett Hjärta Rött: Bevingade ord och fakta om sjukförsäkringen

    Och kanske Ilse-Marie har mer av den information som behövs för diagrammen.

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara utgå från mig själv. Jag har börjat jobba igen efter att det blivit lite mer lönsamt.

    Förstå mig, jag gillar egentligen inte att jobba. Tycker det är rätt skönt att "gå och dra" på a-kassa och bli skickad på en massa grejer, man lär känna rätt mkt folk som arbetslös. Dessutom är de slappa dagar i "åtgärderna".

    Men nu tycker jag som sagt att det går åt rätt håll så har sedan ett par år tagit ett jobb igen.

    Iof kanske jag tar någons annans plats, vad vet jag, men drivkraften har självklart ökat.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Torbjörn k.2010-02-03 13:47

    jag har alltid gjort bedömningen att det är bättre för mig att arbeta än att inte göra det, och detta gäller särskilt som jag har en del studielån från universitetstiden.

    Jag påstår att det är en kombination av en karg arbetsmarknad och ett kargt samhälle vi lever i just nu, jag har arbete fast många med min utbildning har det inte eller går som projektanställda.
    Det vi ser nu är den andra vågen av arbetslöshet den som bitit sig fast och den kan man inte skrämma bort arbetstagare ifrån genom försämrade skyddsnät, de flesta jag träffar på vill gärna bli anställda och få ett arbete men det är otroligt många arbetssökande per jobb just nu och jag tar ingen data som pekar på en gynnsam arbetsmarknad på allvar för den verkligheten finns inte ute i samhället just nu.

    SvaraRadera
  4. Du har så rätt Torbjörn, folk går och väntar på andra ska ge dom jobb. Nyföretagande i Sverige med anställda är det få som ger sig på då det är så mycket byråkrati att man tröttnar innan man ens börjat. Alla lagar som talar till de anställas fördel etc. Alla lagar som talar för konsumentens intresse i första hand etc. -Nej så länge man kan få så pass bra med pengar som man får i Sverige på att gå på bidrag, varför anstränga sig när man har myndigheterna att kämpa emot. Bättre att bara glida med och hoppas andra ska skapa jobb åt en..
    Det är inte lätt att lyckas skapa något med alla utgifter som drabbar en som företagare, för att inte tala om all "pappersexercis" som man måste ta tag i. Sen rädslan för att man gjort något fel och ska hämna i klammer med "rättvisan". Nej vi skiter i och skapa jobb va?

    Verkan och orsak - har effekt.

    \Thaman

    SvaraRadera
  5. Torbjörn k.2010-02-03 21:20

    Thaman; Jag håller inte med Dig om egentligen något alls Du skrivit i ditt inlägg.
    Som småföretagare tror jag att jag har en helt annan bild av samhället än alla de nackdelar du radar upp som "sanningar".

    SvaraRadera
  6. Mycket bra blogginlägg som presenterar relevanta fakta!

    //Håkan

    SvaraRadera
  7. Som småföretagare själv fattar jag inte varför alla gnäller så på "pappersexercisen". Vad är det som är så jävla krångligt och betungande? Fylla i momsen? Läsa turordningsreglerna? Jag tycker pratet om att byråkrati tar bort jobb mest är trams.

    Den som inte orkar läsa vad som gäller för regler i företagsklimatet har inte där att göra. Dessutom är myndigheterna oftast hyggligt hjälpsamma till skillnad mot många andra länder. Snäpp upp och producera vinst istället för att gråta ut på forum!

    SvaraRadera
  8. Viktor och Torbjörn,

    Ja, då har ni inte hamnat i något trubbel än.

    Skulle vara intressant att höra vilken branch ni är i för det är inte samma som min helt uppenbart!

    \Thaman - också företagare

    SvaraRadera
  9. Låt mig gissa, ni producerar tjänster / förslagsvis med datorn, juridik, försäljning, hushållsnära tjänster?, ni producerar inte någon fysik produkt (ni fattar vad jag menar)?

    Och om ni producerar någon produkt så tillverkas den inte i Sverige, right?

    För det är när man producerar någon fysisk produkt som man åker på en massa regler och föreskrifter. Myndigheter etc..

    Viktor och Torbjörn, tro inte att bara för att ni är "småföretagare" så har ni sett verkligheten i alla brancher. Ni gör Sverige en otjänst med ert snack!! Det gör mig smått förbannad!

    \Thaman

    SvaraRadera
  10. Hej,

    Jag jobbar på ett större företag med ca 1000 anställda (i en rätt speciell branch).

    För att vi skulle få förnya licensen att få tillverka våra produkter i 10 år till så har vi rätt nyligen jobbat med en myndighet för att få till denna nya period.
    Jag var på ett möte där vi fick reda på hur mycket tid företaget jag jobbar för lagt ner på denna förlängning av licens. Svaret i tid:
    21 manår. Dvs 21 år i arbets för en person. Rätt mycket tid på att bara förlänga licensen att få tillverka samma produkter i 10 år.

    Jag säger bara lycka till med att starta en konkurrende verksamhet. Mindre företag har nog inte råd med byråkratin. Inte många med sådana resurser som vi har.

    //Från Verkligheten

    SvaraRadera
  11. Torbjörn k.2010-02-04 19:21

    Jag är en av två delägare i ett bolag som räknar, konstruerar och applicerar energilösningar för byggnader över 400 kvadratmeter.

    Man kan säga att min arbetsuppgift som ingenjör är det teoretiska innan vi på plats praktiskt genomför det vi skall göra.
    Det handlar om allt mellan bergvärme samt olika energibesparande åtgärder och ibland att helt enkelt lära folk att stänga av stora kompressorer när de inte används om helgerna.
    Vi kombinerar flera olika energikällor och är lite specialiserade på industri samt verksamhet med låg verkningsgrad ( spillvärme ) i produktionen ( energiåtervinning ) .
    Så visst producerar vi och arbetar på plats i Sverige, myndigheterna är som regel mycket hjälpsamma i Sverige.

    Viktor Jag instämmer med Dig till 100% ! Härligt att höra fler realistiskt positiva småföretagare som ser samhället som det är istället för att bara klaga.

    Thaman ; Altså... Du har antingen haft otur eller så är företagande inte riktigt din grej, Men om du vill ha medhåll så kan du söka dig till kommentarerna på www.di.se för där sitter ett femtiotal personer och gnäller på staten och sossarna dagarna i ända, dessa gnällspikar har ingen aning om hur byråkrati fungerar i EU och de lägger allt ansvar på andra.
    Där kommer ingen att säga emot Dig och cornuccopia kan berätta mer om varför ingen kommer att säga emot dig !

    http://cornubot.blogspot.com/2010/01/censur-ab-det-ar-vi-som-bestammer-pa.html

    Vi håller absolut inte med dig att det är för mycket lagar till de anställdas fördel, hos oss gör folk det de skall och det enda de får förutom lön är en julfest och två betalda halvtimmesraster per dag.
    Tjänstepension genom FORA förutsätter jag att alla privatanställda har så det ser jag inte som någon sorts jättefördel.
    Skulle du själv vilja vara anställd ?
    Det du skriver om bidrag är allianspropaganda och stämmer inte längre.

    SvaraRadera
  12. Torbjörn, det är bara att gratulera att du tycker det är lätt. För mig låter du bara okunnig och som en som inte åkt på några smällar. Sen kan du prata nedvärderande bäst du vill och gnälla på personer på di etc. Finns nog folk med betydligt mer erfarenhet än dig om jag ska spekulera. Du har väl inte hunnit blivit bitter än.

    Tror dock inte vi har riktigt samma syn på att producera.

    Vart har ni eran tillverkning? Vilka produkter är det ni tillverkar? Låter som ni använder er av redan färdiga produkter som ni installerar och sätter ihop?

    \Thaman

    SvaraRadera
  13. Torbjörn, vi ser inte samma verklighet, så frågan är om det är någon ide att fortsätta chäbbla.

    "Skulle du själv vilja vara anställd ?"

    -Det finns för och nackdelar med att vara anställd.

    Tryggt och bra.. MBL, LAS jobbar till arb.tagarens fördel. Fackliga förtroende män kan jobba med fackliga saker för mina pengar. mig. Rehabilitering vid missbruk och annat man kan få stå för. Betald semester. I en liten firma kostar det för mkt om man lever på små marginaler.

    Men jag har svårt att bli styrd av andra och jag gillar kicken av att "gambla". Svenssonliv är för tråkigt för mig. Vill kunna tacka nej om jag så känner för det.

    Självklart har jag varit anställd, och är det i viss mån även nu då man ibland gör uppdrag åt andra även som företagare.

    "Det du skriver om bidrag är allianspropaganda och stämmer inte längre."

    Vad snackar du om?

    Ger mig snart, sändare och mottagare ligger inte på samma frekvens.

    \Thaman

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.