2012-12-31

Inför 2013

Här kommer lite tankar om viktiga faktorer som kommer att påverka världens utveckling under 2013. Förutom dessa faktorer finns alltid risken att det dyker upp någon "svart svan" som ställer till saker.
  • Vi har ett oljepris som ligger runt 110 dollar per fat (Brent), vilket blir som en straffskatt på alla oljeimporterande länder, d.v.s. större delen av världsekonomin. (Men självklart jättebra för oljeexportörer som Norge, Ryssland och Saudiarabien.) Genomsnittspriset under helåret är ett av de högsta (inflationsjusterat) som vi sett någonsin och på ungefär samma nivå som 2011.
  • Skulle oljepriset däremot gå ner alltför mycket får många oljeexportörer problem med ekonomin. Detta skulle kunna ske om en kraftig nedgång i världsekonomin (delvis orsakad av högt oljepris) gör att efterfrågan på olja sjunker.
  • Norges oljeproduktion lär fortsätta att sjunka med omkring 6 procent per år. I vårt västra grannland kanske inte en kraftig nedgång i oljepriset kommer att ge så stora problem med statsfinanserna, men det kan komma att spräcka den norska bostadsbubblan, som troligen är en av de mest uppblåsta i världen.
  • Vi har 2012 haft en dålig spannmålsskörd i flera av världens största producenter. Livsmedelspriserna på världsmarknaden är därför höga - visserligen inte riktigt lika höga som 2011, men mycket högre än 2009 och 2010. Detta ger en ökad risk för social oro i fattiga länder med stor livsmedelsimport (vilket gäller de flesta fattiga länder). För 2012/2013 förutspår FAO en lägre global spannmålsproduktion än för 2011/2012. Hur kommer det att se ut för 2013/2014? Lagren är fortfarande på låga nivåer, så det finns små reserver att ta av vid missväxt.
  • Vi har fortfarande en global kreditbubbla av proportioner som aldrig förr skådats i historien. Det är inte bara i EU, Japan och USA som skulderna är alltför stora, det finns också en överhängande risk att Kina drabbas av baksmälla efter sin alltför starka kredittillväxt. Vilken av dessa bubblor kommer att spricka först? Vilken av dem det än blir kommer det att sätta igång ytterligare kaos i den finansiella delen av världsekonomin.
  • EU-cirkusen lär fortsätta, med återkommande "räddningar" för Grekland och Spanien, samtidigt som situationen i dessa länder urartar allt mer. Hur kommer det att gå i Grekland? Tar nynazisterna över, blir det något annat folkligt missnöje som ger en revolt, eller blir det militärkupp? Vilka åtgärder kommer EU-eliten att vidta för att försöka hålla ihop den vittrande unionen? Kommer några länder (t.ex. Storbritannien) att säga ifrån på allvar när de anser att de fått nog? Storbritanniens politiker överväger faktiskt på allvar en folkomröstning om EU-medlemskapet.
  • Förutom att det blir allt svårare att hålla ihop EU självt, så pågår sönderfall inom vissa länder. Den spanska regionen Katalonien har bestämt sig för folkomröstning om oberoende 2014, vilket den spanska regimen under Rajoy såklart motsätter sig och säger bestämt att en sådan folkomröstning skulle vara emot Spaniens konstitution. Från Storbritannien ser vi mer fredliga tongångar, då premiärminister Cameron och ledaren för skotska nationalistpartiet Alex Salmond kommit överens om att hålla en folkomröstning om skotskt oberoende år 2014. Just nu ser det inte ut att finnas majoritet för oberoende, men om ekonomin utvecklas i negativ riktning kan en opinionssvängning komma att ge de brittiska politikerna deras livs överraskning.
  • Under hösten blir det förbundsdagsval i Tyskland och risken finns att Merkels koalition CDU/CSU kommer att slängas ut och ersättas av en rödgrön allians. Detta skulle såklart påverka EU:s framtid. Om Merkel åker ut skulle båda EU:s axelmakter Tyskland och Frankrike styras av regeringar till vänster om mitten och skulle då lättare kunna samarbeta, fast troligen i annan riktning än under "Merkozy". Sitter Merkel kvar finns risken för att den politiska klyftan vidgas mellan Tyskland och Frankrike. Att det är valår gör att Merkel i sin EU-politik kommer att tvingas balansera mellan att hålla ihop ett allt mer spretigt EU och att hålla sig väl med de tyska väljarna.
  • Här i Sverige kommer vi troligen att få se större skillnader mellan befolkningsgrupper, då lönerna förväntas öka (för dem som har stabila jobb), medan arbetslösheten förväntas öka. Bostadspriserna kommer knappast att budas upp ytterligare under sådana förhållanden. När slår den svenska skuldfällan igen?
  • På klimatfronten vet vi att isvolymen och isens utbredning i Arktis var rekordsmå under slutet av sommaren. (Detta uppvägs inte av att isutbredningen i Antarktis var rekordstor.) Det kanske inte blir nytt rekord 2013, men det lär i alla fall fortsätta med liten havsisutbredning i Arktis, eftersom så mycket av den fleråriga isen försvunnit. Vi har haft ett stökigt väderår med extrem torka i bland annat USA, men ett av de regnigaste åren i modern tid i Sverige. Exakt hur vädret kommer att bli under 2013 vet vi inte, men vi kan vara ganska säkra på att det blir extrema väderhändelser av olika slag. Detta bland annat eftersom högre temperaturer i Arktis gör att de stora Rossbyvågorna rör sig långsammare.
  • Mellanöstern ska vi inte heller glömma. Där kommer troligen al-Assad-regimen i Syrien slutligen att falla. Hur det sen går för landet står skrivet i stjärnorna. Detta kommer självklart att starkt påverka kringliggande länder som Israel, Libanon och Turkiet.
  • I Saudiarabien blir kung Abdullah bara allt äldre (han fyller 88 i år) och kan trilla av pinn när som helst. Blir det några förändringar i landets politik efter hans frånfälle?
  • Iran är försvagat av sanktionerna och där kan regimen behöva hantera folkligt missnöje. Israel hotar förstås fortfarande med att bomba deras kärnanläggningar, men jag gissar att det fortfarande bara stannar vid ett tomt hot. USA lär inte ge sig in i något krig mot Iran.
Ni mina kära läsare får gärna fylla på med sånt som ni tycker att jag glömt bort.Det är alltid svårt att göra förutsägelser om vad som kommer att hända, men de punkter jag har radat upp ger en "karta" att utgå ifrån för att bedöma årets händelser. Försöker man att göra alltför exakta förutsägelser har man ofta lika stor chans att pricka rätt som en chimpans som kastar pil.
Gott nytt år allihopa!

14 kommentarer:

  1. "It's hard to make predictions - especially about the future." // Robert Storm Petersen

    SvaraRadera
    Svar
    1. The best predictor of future behavior is past behavior.

      Radera
    2. Samma kommentar här som hos Cornu. Surfar du bara runt och slänger ur dig inövade oneliners?

      Radera
    3. Jag finner folks självsäkerhet när de gör uttalanden om framtiden underhållande. Tycker att Petersens citat på ett bra sätt fångar det.
      Att både Cornu och Flute hade trådar om just att gissa saker om framtiden gjorde att citatet passade på båda bloggarna.

      Radera
  2. Det skulle vara intressant att se hur utvecklingen kommer att te sig i den japansk-kinesiska ö-konflikten. Med den nya mer hårdföre japanske premiärministern kanske det kommer att eskaleras. En annan konflikt som riskerar att utvecklas till fullt krig är Armenien/Azerbadjian angående nagorno karabach. Med Syrien därtill kan 2013 bli blodigt.

    Sen undrar jag vad du tror Flute om kärnkraften 2013. Var är risken störst för ny olycka?

    /Mats Öhlén

    SvaraRadera
  3. Flute, varför är du så fixerad vid isutbredningen vid Arktis, det är ju bara en proxy och vad vill du säga med detta? Ska vi tolka detta som att klimathotet är värre än någonsin, a la Rockström och Rahmstorf?

    Vore det inte relevant att i sammanhanget nämna det faktum att den globala medeltemperaturen ej stigit på 16 år, allt enligt brittiska Met Office? Och varför inte leta upp IPCCs rapporter och jämför modellerna med utfallet? Bara en stilla undran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan se det som en modern version av Pavlovs hundar.

      Radera
    2. So much hate and denial in this on.

      Radera
    3. Met Office verkar aldrig haft för avsikt att göra en nyhet av det. Deras data på http://www.metoffice.gov.uk/research/monitoring/climate/surface-temperature visar visserligen att 2011 var nästan lika kallt som 1997, men det ser ut som om 2011 var ett tillfälligt minimum som skulle kunna förklaras med la Niña.

      Snart kommer siffrorna för 2012. Jag har inte kollat så noga på NCDCs siffror men det ser väl ut att bli varmare igen?

      Radera
    4. Kan tillägga stt sen 1955 har havstemp (översta 2000m) stigit med 0.09 grader.

      "Det är verkligen värre än vad vi trott."

      Radera
  4. En av mina käpphästar är att många oljeexportörer har stora handelsöverskott. Dit kan man räkna många av de stora exportörerna som Saudi, Kuwait, UAE, Norge, Ryssland. Norges "Statens Pensjonsfond Utland" är fö. en av världens största sovereign wealth funds. Samtidigt är oljeutvinningen i dessa länder statliga verksamheter. Det betyder att staterna väljer att byta olja i marken mot papperstillgångar som statsobligationer och aktier. Mot bakgrund av Peak Oil så kan man ifrågasätta det framtida värdet hos sådana tillgångar, och man kan anta att det framtida värdet av oljan i marken är större än vad dagens oljepris antyder. Det förståndiga i ett sådant läge vore att spara oljan i marken, och dra ned utvinningen/exporten åtminstone till en nivå som motsvarar balans i handeln med utlandet. Vid dagens oljepris så skulle det betyda att kanske 10 miljoner fat/dag försvinner från marknaden, mer eller mindre direkt, om samtliga exportörer gjorde en sådan kovändning. Detta skulle sannolikt innebära finansiellt harmageddon, något som exportörerna samtidigt vill undvika. Varför byter exportörerna olja mot papper? I fallet Norge kanske det är hybris. En annan förklaring man ofta stöter på är att den största importören, som också står för världens referensvaluta, också råkar ha världens i särklass största krigsmakt. En känd politiker i detta land lär ha sagt "om du kontrollerar mat så kan du kontrollera länder, om du kontrollerar energi, kan du kontrollera kontinenter, om du kontrollerar "pengar" så kontrollerar du världen". /Mats L/ASPO Sverige/

    SvaraRadera
  5. Freedomfest 2012, en tankeställare.
    Klaus Bernpaintner - Staten och kapitalet
    http://vimeo.com/album/1942287/video/42487345

    SvaraRadera
  6. God fortsättning på 2013!
    när det gäller klimatfrågan kan jag bidra med ngt uppmuntrande se gärna denna video:
    http://climaterealists.com/index.php?id=10874

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en sån där climatescamhaverist på ett eget lite propagandauppdrag ?

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.