Lyssnen nu, o svenska folk! Det är med glädje jag ser att I haven återfått eder bopristro. Ty allt tal om bostadsbubbla eller att bostadspriserna skulle sjunka är irrläror. Nej, bostadspriserna skola fortsätta att stiga, så sant jag säger eder. Sjunkande bostadspriser äro endast något för svartsynta domedagsprofeter, som må sitta och ruttna i sina eländiga hålor. Beskåden huru våra förkunnare, som i våras kände tvivel i sin tro och kommo med mörka profetior, nu hava vänt åter till den sanna bopristron.
Den kris som i höstas drabbade vårt finansiella system var endast en prövning som I haven måst utstå på vägen mot den eviga rikedomens lyckliga land. Nu är sannerligen denna kris överstånden! Se, haver jag icke givit eder ett tecken, då aktiebörsen stigit till halvannan gång sitt värde sedan i våras? Se huru de gröna skotten växa i hela vår ekonomi. Aktiebörsen haver även denna vecka rivstartat på sin väg mot ständigt högre höjder. Vår älskade automobilfabrik Saab haver funnit villiga köpare som nu kunna föra denna nationalsymbol mot en ljus framtid av epoxy och lyx. De arbetslösas sorgliga skara ökar förvisso fortfarande, men ökningstakten haver nu avtagit och vi få med största visshet framöver se huru nya arbeten skapas överallt. Förtvivlen icke över att I måsten arbeta längre för att få eder pension, ty arbete skänker tillfredsställelse och giver oss möjlighet att fullgöra betalningarna på våra lån. Även konkurserna fortsätta sin ökning, men även här se vi ett grönt skott när takten planar ut.
Jag haver under sommaren med tillfredsställelse noterat den flit I haven ådagalagt i edra inköp i våra konsumtionstempel. Att vi nu under en ekonomisk prövningstid hava gjort inköp för större summor än förra sommaren, då någon kris ännu icke fanns i våra medvetanden, är i sanning ett gott tecken och ett skott så grönt som något. Och lyssnen nu icke på alla falsktungade sparivrare. Ty är det icke så att den som spar sina penningar icke haver lika mycket att förbruka på sin dagliga konsumtion? Nej, penningar skola icke läggas på hög - de skola användas fritt och utan att känna tvekan. Varje inköp driver hjulen i vår ekonomi framåt mot en glänsande framtid.
Oroen eder icke heller för att skulder skulle kunna vara en börda. Nej, glädjens istället åt huru bankerna i sin oändliga godhet dela ut lån så att vi kunna köpa bostäder till ständigt högre priser. Se, är det icke ett under? "Varde pengar" säger banken, och där bliver pengar när de giva ut ett lån! Deltagen med fröjd i den heliga budgivningen då en bostad är till försäljning, ty lånelöftet från banken är ett löfte om en ljusare framtid. Att vara skuldsatt är en glädje, då vi med förtröstan se huru räntorna hållas låga. Så kännen skuldglädje när i betänken huru rika I egentligen ären, då edra bostäder betinga så höga priser!
Ty räntan är låg. Och amorteringsfritt. Och tillväxt i evighet. Amen.
2009-09-08
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Underbart! Särskilt det sista stycket med avsnittet: "Varde pengar" säger banken, och där bliver pengar när de giva ut ett lån!
SvaraRaderaDet visar verkligen hur absurt allt är!
Helt rätt, pengarne äro runda ity och emedan de skolen rulla!
SvaraRaderaskulle gärna sett att du fick med ordet ehuru som kronan på verket...
SvaraRaderaAtt bopriserna inte har gått ner mer under sista året är väl det definitiva beviset för en bobubbla utan dess like, ivrigt uppblåst av gratis pengar från RB skapade ur tomma intet.
SvaraRaderaFlute: Att sparkvoten var 6.1% under 2008 och sannolikt ännu högre i år är förstås inget som får dig att tro att hushållen ändå har ganska sunda finanser?
SvaraRaderaJag antar att du fortfarande är kvar i förnekelsefasen...
Fredrik L: eller så är det ett bevis på att det byggs alldeles för lite i detta land. Och att det är vansinnigt dyrt att bygga nytt.
"och där bliver pengar när de giva ut ett lån!"
SvaraRaderaKul Flute, men du kan förbättra gammelstavningen ytterligare: "blifver" och "gifva" t.ex.
Jag öfvervägde faktiskt att använda gammelstafning i texten, men efter noggrannt öfvervägande kom jag fram till att den i så fall skulle hafva blifvit alltför svårsmält för nutida läsare.
SvaraRaderaMakro e kul:
SvaraRaderaVisst är jag medveten om sparkvoten, men problemet är att detta sparande är ojämnt fördelat över befolkningen. Många sitter idag med enorma lån och väldigt små besparingar.
Makro, blir spännande att se hur mycket bostadsbrist det finns när räntan är 10%.
SvaraRaderaFlute,
SvaraRaderaJa, många har stora lån och små besparingar. Vi som är lite mer tvärtom kan ändock inte vara säkra på att vi gör rätt nu.
När det krisar igen, ännu mer allvarligt, vad gör politikerna då förutom att försöka med mer fiatpengar? De säger att "i denna svåra tid måste vi hjälpas åt och vara solidariska" och så beskattar eller på annat sätt dränerar de oss för att rädda alla som "drabbats" av de stora skulderna och nu behöver nödhjälp.
Hur mycket tror du man då tar hänsyn till att det faktiskt är helt självförvållat? Ingen är tvingad att sätta sig med stora skulder.
Fredrik L,
SvaraRaderaja, då blir bostadbristen förmodligen ännu större eftersom ingen kommer ha råd att finansiera ett nybygge. :þ
Makro, blanda inte ihop kapital- och bostadsbrist.
SvaraRaderaFlute,
SvaraRaderanu är ju inte sparkvot och besparingar riktigt inte samma sak, även om de förstås är besläktade.
Hög sparkvot indikerar stor "kudde" varje månad. Sedan är det förstås som du säger att det finns en snedfördelning. Men få banker skulle låna ut särskilt mycket pengar till någon som saknade besparingar och inte hade någon buffert på dagens låga räntor. Om man tittar noga i statistiken (har försökt, men inte hittat detaljerna) så tror jag att en absolut majoritet av de som bor i villa/bostadsrätt idag har en ganska bra buffert. Att man inte har så mycket besparingar är en annan femma.
Fredrik L,
SvaraRaderaKunde inte låta bli att skoja till det lite. För du skojade väl när du skrev att räntorna skulle upp till 10%?
Kan för övrigt rekommendera er att läsa följande inlägg på Sveriges mest välskrivna makroblogg:
SvaraRaderahttp://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/huspriser_på_tapeten_men_ingen
Det här var det roligaste jag läst på länge, även om det egentligen är rätt tragiskt. Särskilt eftersom de maktknarkande politikerna är beroende av de ränte- och låneknarkande konsumenterna för att kunna komma över / behålla makten. Det känns därför inte alltför långsökt att dra slutsatser som de Anonym (15.30) dragit.
SvaraRaderaMen det är ju inte första gången de skötsamma dragit det kortaste strået i Landet-som-skyddar-människor-från-sig-själva...
//Mattias
Makro, nej jag skojar inte, hur tror du att USA ska komma till rätta med skuldberget hos stat, företag och hushåll? Höjda skatter och ökat sparande? Försök sälja in det hos en väljarkår där 16% är arbetslösa. Om 2 år vet alla svenskar vad ordet monetarisera innebär. Hetare än bostadskarriär.
SvaraRaderaSåg för övrigt i DN idag att skuldbördan hos svenska hushåll ökar med 8% på årsbasis och R Bergquist talade om bobubbla.
Jo, jag har läst detta inlägg av Sloped Curve. Men jag håller inte med honom.
SvaraRaderaVi har olika infallsvinklar på bostadsbubblefenomenet.
Tiden får väl utvisa vem av oss som har rätt... Jag är beredd att omvärdera min åsikt om jag finner övertygande skäl till det.
Lysande Flute
SvaraRaderaUlf Ekman, salig Levi Petrus, Muhammed och övriga mullor,- släng er i väggen.
Varför inte starta en ny "ekonomism" där profitmaximering samt kreditexpansion in absurdum, blir ifrågasatta målsättningar och i stället ersätts med hushållning och balans
Fredrik L,
SvaraRaderadär håller jag med dig. Jag tror också att USA kommer att börja (fortsätta) trycka pengar. Och att inflationen tar fart. Jag tror inte den kommer att bli lika hög som du tycks tro - ingen av dagens centralbankirer skulle gå med på en inflation på 7-8% som du implicerar. 3-4% däremot, absolut tänkbart.
Men för att inflationen ska göra sitt jobb - urholka skulderna (som du beskriver) - så kan man inte höja räntan alltför mycket eftersom man då motverkar inflationen. Både du och Flute gör tycks förutsätta att en hög inflation per automatik innebär hög ränta. Så är inte fallet.
Antag att man skulle börja med "helicopter drop" av pengar. Massvis av pengar. Inflationen skulle skjuta i höjden. Men hur är det med tillgången på pengar? Just det, det finns massor = låga räntor.
Min poäng: FED kommer inte att börja trycka pengar med ena handen för att få fart på inflationen och lätta skuldbördan, för att sedan höja räntorna med andra handen för att motverka inflation.
Fredrik L,
SvaraRaderaoch bara för att vara på det klara: jag tror också att bostadspriserna kommer att komma ner. Reellt sett åtminstone. Med kanske 15-25%. Anledningen till att jag bråkar så mycket med Flute är hans prognos om 60%-iga fall.
Att kalla det en bubbla tycker jag dock är att överdriva. Subprime var en bubbla. Svenska banker har gjort ett bättre jobb än amerikanska - de månatliga kassaflödena för svenska hushåll som äger sin bostad täcker för det mesta levnadsomkostnaderna. Mer än väl för tillfället pga. låga räntor.
OK, Makro e kul, vi får väl vara överens om att vi inte är överens.
SvaraRaderaSom sagt, tiden får utvisa vem av oss som får rätt.
Hursomhelst så tror jag inte på inflation inom den närmsta tiden, utan snarare deflation, som det ser ut nu.
Jag håller med Flute att vi inte kommer att ha inflation inom den närmsta tiden.
SvaraRaderaDen mest sanolikt prognos jag har hört kommer från Russell Napier som tror att ekonomer kommer att tro att uppsvängen går bra och att allt är normalt närmaste 2 åren. Då när RB och andra centralbänker börja höja räntan kommer ekonomi att falla ihop igen för att folk och företagen klara inte av det högt skuldberget. Han räknar med att smärtgränsen ligger på 6% till 10-år T-Bills.
Den analysen innebär att husprisen kommer inte att krascha här tills 2012. Jag tror att hösten 2011 blir början av nästa våg nedåt.
Peak residential living
SvaraRaderaDet är med bostäder precis som med oljan. Vi har nått en peak där produktionen inte längre kan hänga med efterfrågan. En kombination av regulatoriska krav, planprocesser, bristande politik, dålig byggmarknad mm gör att produktionen aldrig kommer att återhämta sig till de nivåer som skulle innebära så stort utbud att priserna drevs ned.
En sak är säker - efterfrågan på bostäder kommer inte att sjuka eftersom vi blir fler som ska jaga en i det närmast konstant mängd villor och lägenheter.
Därav är kraftiga prisökningar att vänta. Viss kan en och annan räntehöjning sänka priset, precis som en lågkonjunktur kan sänka priset på oljan - men på medellång sikt går priskurvan uppåt.
Makro, håller delvis med, eftersom FED och Obama vill ha inflation kommer naturligtvis räntan inte vara mycket högre än inflationen, tills den dag de inte vill ha inflation längre. Jmf Volcker som höjde räntan till 20% 1982, 9 mån senare var inflationen 3%.
SvaraRaderaTror att inflationen börjar synas så smått i USA till vintern efter drygt 2 år med recession, kanske 2-3%. Kanske höjer FED då räntan till 1%, kanske inte med risk för att knäcka ekonomin.
Inflationen tar fart först 2011/2012 och toppar på 5-10% i EU, 10-15% i USA.
Mitt tips är bostadspriser ner 40% realt sett från toppen 2007, kanske 2014?