2011-07-07

Energireligion ska frälsa Grekland?

Jag råkade igår snubbla över den inbjudan till presskonferens som det grekiska bolaget Defkalion skickade ut i juni, angående den beramade "energikatalysatorn" som den italienske uppfinnaren Andrea Rossi har licensierat till företaget. Det är närmast religiösa tongångar...
Today, there is great pessimism regarding the future energy needs of our planet. Energy will soon become universally cheap, clean and readily usable.
Det låter som rena paradiset som de utlovar. Jag gissar att det i spåren av peak oil kommer att finnas en god marknad för olika teknofrälsningsprofeter att bilda sekter som kan suga upp folk som befinner sig i stadierna förnekelse eller förhandling vad gäller sin inställning till industrisamhällets energipredikament. Att vi dessutom har stora finanskriser som gör situationen svår för många människor bidrar till att det finns ännu fler själar som kan värvas av diverse självutnämnda världsräddare.

Nu ska E-cat, eller Hyperion som är varumärket, inte bara lösa världens energiproblem, utan även Greklands ekonomiska problem. I Ny Tekniks rapport från presskonferensen kan man läsa följande.
Företaget hoppas också att det ska kunna bidra till att Grekland blir självförsörjande på energi och till en ekonomisk återhämtning av landets hårt sargade ekonomi.
När frälsaren kommer fixar han allt!

Journalisten Steven B. Krivit på webbtidningen New Energy Times har skrivit en läsvärd artikelserie om Andrea Rossi och E-cat. Till skillnad från Mats Lewan på Ny Teknik, som troligen är den journalist som ägnat sig mest åt att blåsa upp hela spektaklet, är Krivit sunt kritisk mot det hela.

En rolig sak som Krivit tar upp är Rossis idéer om hur han ska skydda sig från piratkopiering av E-cat.
According to comments he has made on his blog, Rossi thinks he will be able to protect his device from reverse-engineering by building in a mechanism that causes the device to self-destruct if it is opened. Which public safety authority in which country would allow unrestricted sales of such a potentially dangerous device?
En fin kontrast till vad som sades från Defkalion.
Defkalion uppger att relevanta myndigheter håller på att utfärda nödvändiga tillstånd när det gäller produkternas säkerhet.
Läs även vad Cornucopia har skrivit om E-cat i förra veckan, bland annat om trolleritrick och illusioner.

Grekland är på tapeten idag igen, då Nederländernas finansminister vill tvinga bankerna att gå med på lättnader i Greklands statsskuld. Ett problem är dock att det finns fler BIGPISS-länder med dåliga statsfinanser, bland annat Portugal, som fick sitt kreditbetyg sänkt till skräpnivå häromdagen och då gick om Irland i skuldkrisbarometern. Både Greklands nye utrikesminister Stavros Lambridinis och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är sura på kreditvärderingsinstituten för att de är så elaka mot högt skuldsatta länder. Snarare borde man kritisera dem för att ha varit så senfärdiga med att sänka kreditbetygen - det borde ha skett för flera år sedan.

Nu väntar vi härnäst på resultatet av de löjliga stresstesterna av EU:s banker. Jag är inte den ende som ifrågasätter testens låga stressnivå.
Bland annat frågar sig Moody's analytiker varför man inte på allvar testat vad som skulle hända om en stat ställer in betalningarna på sina obligationslån.
Till slut ett tips om en annan artikel jag råkade snubbla över. Det är en intervju med Jonas Thulin, chef för Global Alpha Strategy på Nordea Markets. Han uttrycker helt andra finansiella prognoser än bankens officiella.
– Riskerna är betydligt större än vad folk tror och diskuterar för tillfället. Situationen i Europa, även bortsett från Grekland, är så pass allvarlig och hela konjunkturbilden i Sverige har försämrats kraftigt väldigt fort, säger han.
Vi har sett konjunkturtoppen för denna gång. Även vad gäller USA är han negativ och sammanfattningen blir att "Rent tradingmässigt är vår strategi upplagd för stagflation". Där håller jag dock inte med honom. Stagnation visst, men snarare deflation än inflation.

10 kommentarer:

  1. Så hur hittar man på en bra energireligion?
    Jag skulle föreslå att utgå ifrån ett redan fungerande "evangelium".

    SvaraRadera
  2. Deflation? - bara i små korta perioder i så fall.
    Överlag kommer vi att ha hög inflation (3-4%) under de närmaste 10 åren. Detta kommer politikerna att se till för att minska skuldberget.
    Det blir spararna som får betala, var så säker.

    Deflation innebär att man med tiden kan köpa mer för en fix summa pengar, tex 100kr.
    Givetvis är det ju väsentligt vad man inkluderar när man man ska mäta om man har fått mer eller mindre för sina pengar med tiden.

    Att en hundrakronorssedel skulle bli mer värd framöver (dvs deflation), ser jag som osannolikt - tyvärr!

    SvaraRadera
  3. En energitillgångsdriven depression borde bli en kombination av eländena med deflation och inflation på samma gång.

    Deflation:
    Varumärken
    "copyrightkapital", filmer osv
    Fastigheter
    Arbetstid (inklusive tjänsteföretag)
    Antikviteter
    Konst
    Begagnade bilar
    Finansföretag
    Reklamtid

    Inflation:
    El
    Bränslen
    Mat
    Kläder
    Blöjor
    Resor
    Vindkraftverk
    Elektronik
    Målarfärg
    Plastprylar

    Eftersom det finns obegripligt mycket "fluffkapital" som cirkylerar i finanssystemen skulle det inte förvåna mig om 50 eller 90 % av alla pengar kan försvinnan i en rökpuff utan att det egentligen har någon större betydelse för vardagen där vardagssaker blir dyrare.

    SvaraRadera
  4. Mormoner lägger upp livsmedelsförråd inför apokalypsen. Bättre energireligiösa förberedelser inför avslutningen än så är nog svåra att finna.


    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  5. Tobias, du påminner mig om att Sverige under större delen av kalla kriget hade ungefär ett års mat, gödning, diesel, bensin, osv i lager utifall tredje världskriget skulle utbryta och bli värre än andra världskriget. Det var beredskap det!

    Tyvärr hjälper förråd bara vid övergående problem och ger i bästa fall tid till anpassning. Huvudproblemet är att få till anpassningen till de nya förutsättningarna.

    SvaraRadera
  6. Patrik:
    Frågan är om politikerna i längden kan "se till" att det blir inflation. När väl "fluffkapitalet" (som Magnus så poetiskt uttrycker det) försvinner så minskar också penningmängden starkt. Minskande penningmängd = deflation. Sedan tar sig detta uttryck i sjunkande priser, vilket är vad du kallar för deflation ovan. Eftersom färre pengar jagar lika många varor, så sjunker priserna. Se t.ex. hur det gick med oljepriset 2008 - det kan hända igen!

    Magnus Redin:
    Jag tror alltså att vid en depression kommer priserna på bränsle, mat m.m. att sjunka. När folk i genomsnitt får mindre pengar att röra sig med väljer de oftare bort dyra matvaror såsom kött. Folk kommer också att få mindre pengar till att köpa exempelvis kläder, elektronikprylar och resor, så dessa varor måste sen reas ut = prisdeflation.

    SvaraRadera
  7. Oavsett vad som händer med penningvärdet eller vilken valuta som används kommer en sjunkande oljeproduktion att innebära att bränslen och andra oljeberoende varor blir så pass dyra att tillräckligt många inte har råd att köpa dem, först då matchar tillgång och efterfrågan. Om lönerna sjunker tillräckligt fort skulle det kunna ske även om priset per liter bensin sjunker.

    Så jag du kan ha rätt, det här är svåra saker.

    Det vore kul om lite proffsekonomer kommenterade.

    SvaraRadera
  8. Flute har koll. Man kan hitta deflation här och var redan idag. Till exempel är det många butiker som nu har större reor än vanligt, och då får man mer grejor för sina sedlar. Det gäller även för Padde 16.44, men det beror förstås på vad man väljer att köpa. Guld och silver har ju knappast blivit billigare, och det är just guld och silver jag utgår ifrån när jag bedömer inflationen.

    Mange 16.56 verkar ha fått ett och annat om bakfoten. Flute har bättre koll. Energin kan mycket väl bli billig när det inte finns någon efterfrågan, även om tillgången minskar. Det går knappast att tala om någon rimlig efterfrågan på energi; man kan förbruka i princip hur mycket som helst om ekonomin tillåter det. Arnold Schwarzenegger hade till exempel tio Hummerbilar innan han blev miljövän. Nu har han bara en Hummer, vätgasdriven.

    /Guldkalle

    SvaraRadera
  9. Magnus Redin:
    Det där ekonomiska försvaret med förrådsställda förnödenheter borde ha funnits för att klara förbrukning under det första krisåret. Under det året skulle all produktiv jordbruksmark inom landet säkert behöva tas i bruk igen även om den varit olönsam sedan flyttlasspolitiken fördes. Krismedvetandet skulle dessutom garanterat öka.

    Vad gäller de långsiktiga lösningarna så kan de nog gå från idé till färdig produktionslina i ett riktigt Laissez faire system. Menar därmed inte dagens storföretagsdominans. Förutsättningarna behöver väl tyvärr vara att det inte finns särskilt mycket regleringar alls och att vinster får stanna hos innovatörerna. Statens uppgift måste vara att skydda innovatören från etablerade aktörer som vill tvinga bort den nya konkurrenten.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  10. Ni ser allt så kortsiktigt! Fastigheter kommer att sjunka pga av höjd ränta arbetslöshet etc, men sen kommer naturligtvis vissa typer av fastigheter att öka värdet igen, gamla dåligt isolerade energikrävande byggnader kommer att fasas ut vilket är intet nytt under solen så har skett under hela människans tid, vem skulle vilja bo som på stenåldern? Med rätt insikt så går det att fortsätta tjäna pengar!! I krig har det alltid skapats stora förmögenheter vid handel o dyl. Så även i tider framåt!! Se framåt satsa rätt och sälj era blysänken medan tid är!!!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.