I den spanska regionen Castilla La Mancha hölls det val i maj och de nya ledarna säger nu att regionens budgetunderskott är mer än dubbelt så stort som tidigare antagits. Bloomberg skriver:
Castilla-La Mancha had the widest budget deficit in 2010 at 6.5 percent of GDP and the third-biggest debt at 16.9 percent of GDP in the first quarter.Det framgår dock inte om det är procent av hela Spaniens BNP eller bara Castilla La Manchas BNP. Redan 2010 hölls val i Katalonien och det visade sig efter valet att budgetunderskottet var 60 procent större än det tidigare regionstyret hade sagt. Nu väntar vi på övriga spanska regioner för att se vilka lik som finns gömda där. Känner vi inte igen detta från Grekland hösten 2009?
Italien har plötsligt seglat upp som nytt krisland. De har drabbats av akut frossa efter att ha hostat till i fredags. Förutom att de har EU:s största statsskuld i absoluta tal så har de även den näst största i procent av BNP. Dessutom finns också stora mängder kreditswappar utställda på Italiens statsskuld. Oron för Italiens statsskuld har spridit sig över finansmarknaderna och räntespreaden mellan italienska och tyska statsobligationer har nått rekordnivå idag, liksom för de spanska. Det ryktas om omfattande blankning av italienska statsobligationer.
Med lite lämpliga uttalanden försöker EU-ledarna att reda den italienska soppan. Tysklands Angela Merkel säger att hon har förtroende för att Italien ska kunna genomföra de nödvändiga reformerna för att återställa förtroendet för eurozonen. Ska vi tro lika mycket på det som på alla tidigare uttalanden?
Schweizerfrancen har idag nått en rekordstark nivå gentemot euron. Så starkt var förtroendet för euron.
I fredags sjönk Milanobörsen med 3,24%, idag med nästan 4%. De två största bankerna Unicredit och Intesa Sanpaolo sjönk mest och handeln i dessa stoppades ett tag då de fallit mer än 9%. De slutade sedan dagen på -6% respektive -7%. Även Telecom Italia har börsstoppats ett tag idag efter ett kraftigt fall.
Den italienska finansinspektionen har vidtagit diverse panikåtgärder mot blankare, vilket troligen bara gör situationen värre. "Aha, är det så illa?" kommer alla aktörer på finansmarknaderna att tänka.
Det har till och med gått så långt i Italien att president Napolitano känner sig nödd att göra ett uttalande om nationell enighet för att övervinna den ekonomiska krisen.
Vad gäller Grekland kan vi läsa att
Underskottet i den grekiska statsbudgeten ökade till 12,8 miljarder euro för perioden januari till juni 2011 från 10 miljarder i samma period 2010. [...] Nettointäkterna föll 8,3 procent till 21,8 miljarder euro och utgifterna ökade 8,8 procent.Med EU:s största statsskuld i förhållande till BNP, fallande intäkter och och ökande utgifter förstår inte jag hur Grekland ska lyckas komma ur knipan. Utvecklingen går som ni ser åt fel håll.
Det talas om de tre illvilliga amerikanska kreditvärderingsinstituten Moody's, Standard & Poor's och Fitch och deras oligopol. Men det finns faktiskt fler kreditvärderingsinstitut, exempelvis kinesiska Dagong, som nu har satt Italien på väntelistan för nedgradering. Kreditvärderingsinstitutens fel är som jag har sagt förut snarare att de varit för senfärdiga i sina nedgraderingar.
Till sist kan vi se på hur avkastningskurvorna på statsobligationer ser ut för PIIGS-länderna. Jag har även tagit med Belgien och Tyskland som jämförelser.
Grekland är som vi redan vet långt upp i stratosfären. Portugal har kört om Irland och båda har "konkurskurvor", där räntorna på korta löptider är högre än för långa löptider. Italien har nu nästan kommit ikapp Spanien och är på god väg att köra om. Belgien finns ännu knappt på kriskartan, trots att de har EU:s tredje största budgetunderskott i förhållande till BNP.
Bara i mars i år såg läget betydligt lugnare ut. Tittar vi bara såpass nära tillbaks som början av oktober 2010 så låg Irland och Portugal på ungefär samma räntenivåer som Italien och Spanien gör idag! Spanien låg då på ungefär samma räntenivåer som Belgien gör idag.
Jag gissar att det dröjer sex till tio månader innan Italien och/eller Spanien också behöver räddningspaket, men först måste det förstås förnekas ett antal gånger. Det vi ser idag är bara en förövning.
Bra artikel! Du är bra!
SvaraRaderaVarifrån kommer räddningspaketen?
SvaraRaderaSkall de ha något faktiskt innehåll måste de väl innebära att något annat lands konsumtion eller investeringar minskas? Hur sker detta, blir räntorna högre, skattas det fram?
Magnus.
SvaraRaderaSedelpressen kommer väl tillhands, sen lånar andra länder upp från t ex pensionsstiftelser och lånar ut till behövande länder till lägre räntor.
/F
Dvs andra länder skull kunna finansiera räddningen av misskötta euroländer genom att inflation som minskar allas tillgångar och urholkning av pensionerna?
SvaraRadera