2011-07-12

Mycket som händer

Det är mycket som hänt de senaste dagarna. Redan i början av juni skrev jag att vi troligen sett en viktig vändpunkt och början på det finansiella slutspelet. Det kommer allt fler bekräftelser på att så är fallet. Skuldkrisen har blommat ut för fullt och Italien är i fokus. Jonas Sjöstedt skriver om att eurokrisen är på väg mot eurokatastrof.

Det hela börjar påminna mig om situationen sommaren och hösten 2007, när jag skrev mina första blogginlägg.

Här hemma i Sverige har vi troligen sett början av vändningen neråt på bostadsmarknaden. Bloggrannen Cornucopia har blivit intervjuad av E24 och fått säga att lägenhetspriserna ska ner 50-60% med flera intressanta saker som han har skrivit länge på sin blogg. Jag tror dock att jag var före Cornucopia med att peka ut den svenska bostadsbubblan hösten 2007 med prisdiagram. Det är lätt att se en bubbla men oerhört svårt att förutsäga när den spricker. Jag trodde den svenska bostadsbubblan skulle spricka redan då, men den blåstes upp igen efter finanskrisen och har nu nått sanslösa proportioner. Att bolånen har fått växa till sig ännu mer gör hela nersidan betydligt värre. Cornucopia talar i intervjun om prisfall på 30% på villor. Jag tänker sticka ut hakan ännu längre och tror att efter den topp vi troligen sett för reala (inflationsjusterade) bostadspriser kommer de reala småhuspriserna att falla åtminstone ner till 1990-talets botten, vilket ger en genomsnittlig nedgång på 65% i riket och 70% i Storstockholm. Självklart kommer detta att ta ett antal år, för bostadsbubblor spricker inte lika snabbt som aktiebubblor, utan genomgår istället ett slags pyspunka. Eftersom jag talar om reala bostadspriser kan prisnedgången ske på olika sätt. Antingen sjunker priserna, eller också holkar inflationen ur dem. Men eftersom sprickande bostadsbubblor till sin natur är deflationsdrivande fenomen tror jag att vi till största delen kommer att få se fallande priser.

Apropå bostadsbubblan kommer Mäklarsamfundet idag med ett smått sensationellt utspel när de säger att det borde införas amorteringskrav på bomarknaden. När fan blir gammal blir hon religiös?

Den första stora konkursen i detaljhandeln har kommit med Onoff. De anställda på Onoff är chockade, men det är föga förvånande att ett förlustbolag i en bransch med knivskarp konkurrens och dålig lönsamhet kastar in handduken. Konkurrenten Elgiganten är däremot inte förvånade. Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren han hoppas och tror att ett antal av Onoffs butiker tas över av bolagets konkurrenter. Ytterst tveksamt anser jag, då det finns en överetablering i branschen och det behöver försvinna ett antal elektroniktempel för att komma ner till en rimligare nivå.

Elektronikhandeln lär inte vara den enda sektorn inom detaljhandeln som drabbas, även om den är först ut. Cornucopia skriver:
Hemelektronik är för övrigt inte den enda sektorn där det finns en olönsam överetablering. I bostadsbubblans spår kommer antagligen även relaterade heminredings- och möbelkedjor att stå på tur när konsumtionsutrymmet sviker.
Elektronikkedjorna sitter på stora skulder och frågan är nu vem som lånat ut till dem. Inte bara dem, utan framförallt vem som lånat ut till alla fastighetsbolag som sitter med stora köpcentrum. Även där lär vi få se en utslagning framöver.

Apropå belånade fastighetsbolag kan man idag läsa om Hemfosa som leder det konsortium som köper bil-Saabs fabriksfastigheter och att de har skyhög belåning.
Bolaget hade vid årsskiftet ett eget kapital på 195 miljoner kronor och tillgångar på 9,8 miljarder kronor, vilket gör andelen eget kapital till 2 procent, skriver Di.

Av de långfristiga skulderna kommer drygt 6,1 miljarder från kreditinstitut. 2,1 miljarder är lån från ägare, i första hand pensionsförvaltare.

Bland ägarna finns Alecta, Fjärde AP-fonden, Folksam, Sampo, Kåpan Pension och Ikano samt Hemfosas ledning.
Bra att vi vet att våra pensionspengar sitter tryggt! Läs Stockmans resonemang kring affären.

Idag meddelade SCB att inflationstakten (mätt med KPI) sjönk till 3,1 procent i juni, vilket var lägre än väntade 3,3 procent. Priserna sjönk 0,2 procent från maj till juni, när marknaden förväntade sig oförändrade. En månad gör ingen trend, men detta är värt att hålla koll på.
Till den totala nedgången i KPI bidrog prissänkningar på kläder och skor med 0,2 procentenheter (-3,9 procent), medan lägre priser på livsmedel, el och drivmedel bidrog med 0,1 procentenheter vardera.

Nedgången motverkades av högre räntekostnader för egnahemsägarna, transporttjänster och paketresor som samtliga bidrog uppåt med 0,1 procentenheter.
Även Storbritannien sjönk inflationen oväntat med 0,1 procent i juni.
Det är första gången sedan 2003 som inflationen minskar i juni. Inflationstakten på årsbasis föll till 4,2 procent, jämfört med 4,5 procent i maj. Analytikerna hade förväntat sig att siffran skulle ligga kvar på oförändrade 4,5 procent, enligt Reuters.
Idag varnade Moody's för överkapacitet i sjöfarten.
Efterfrågan på sjöfrakt väntas vara stabil under 2011. Men för shipping-industrin väntar hård prispress till följd av överkapacitet i sektorn, varnar Moody's Investors Service i en rapport på tisdagen. ”Läget för sjöfartsnäringen kommer troligen förvärras under de kommande 12-18 månaderna”, skriver Moody's. Särskilt hårt drabbas redare med bulkfartyg för torrvaror, men fraktpriser för olja väntas också falla.
Nedan ser ni ett diagram över Baltic Dry Index, världens mest bevakade prisindex för bulkfrakter av torrvaror.
Priserna på bulkfrakter har aldrig återhämtat sig efter den kraftiga nedgången 2008, även om de först studsade upp en bit. Sedan förra sommaren har de gått mest neråt igen. Inte bra för sjöfraktsföretagen, inte bra för dem som lånat ut till dem.

4 kommentarer:

  1. För mig är ekonomi bara (tyvärr ofta dålig) organisation.

    Det känns som denna euro-kris bara kommer att leda till massiva skuldavskrivningar samt förstatligande av därmed insolventa banker. Problemet, som dessa nödlidande länder lider av, är dåliga "resultaträkningar", dvs man "konsumerar" mer än man "producerar". Då brukar sällan fler lån hjälpa, utan vad som krävs är stora besparingar samt mycket stora avskrivningar av skulder. Utan dessa åtgärder kommer dessa länder aldrig på fötter. Men gör man det så kan de nog kvickna till rätt snabbt.

    Dylika bankägarbyten är plågsamma men därtill kopplade problem brukar klinga av snabbt med tiden. Det lär väl ryka en massa pensionspengar på kuppen men alla får väl lära sig att jobba tills man stupar (och pensionsfonderna får nog lära sig att investera sina pengar bättre än i bankaktier i framtiden).

    Krångligare än så är nog inte saken. Sedan kan man med stor rätt kritisera dessa stora pensionsfonder. Jag har aldrig förstått t ex vad dessa svenska AP-fonder är bra för. Kanske du Flute kan reda ut det?

    SvaraRadera
  2. Okej, vi har en soppa. Det var och en som simmar runt i denna soppa behöver är förstås en livboj och några goda råd om hur man bäst klamrar sig fast vid bojen för att till slut ta sig ur grytan.

    Om man som vi lyssnat noga till bland annat dina och Cornucopia?s skriverier om bostadsbubbla m.m. och nu har sålt huset och avser vänta ut marknaden ett tag för att så småningom investera i hus och förhoppningsvis en plätt (3-4 ha) odlingsbar mark, vad har du för råd att ge? Hur bör man, enligt din uppfattning, "förvara" det lilla kapital man har under tiden (för att exempelvis skydda det bäst mot inflation)? Vad händer om man har pengarna på banken vid en deflation, vilket du liksom Nicole Foss tror på?

    Om man är skuldfri i övrigt, bör man också göra sig av med studieskulderna, om det i praktiken sannolikt skulle innebära att man då har kvar så lite att man inte har råd att köpa ett hus utan lån?

    Det som komplicerar det hela är förstås att vi inte har en aning om jobben finns kvar när bostadspriserna rasat tillräckligt (och världsekonomin fallit som ett korthus), dvs hinner vi arbeta upp något nytt kapital när/om man förvisso är helt skuldfri, men utan större kapital än, säg 400 000 kr? Det räcker knappast till hus, mark och annat nödvändigt för den som vill gå mot hög(re) grad av självhushållning i eller strax utanför en storstadsregion även om priserna skulle sjunka rejält.

    "kommer de reala småhuspriserna att falla åtminstone ner till 1990-talets botten, vilket ger en genomsnittlig nedgång på 65% i riket och 70% i Storstockholm. Självklart kommer detta att ta ett antal år"
    Har frågat tidigare om vad du har för tidsperspektiv - hur lång tid tror du att det tar innan priserna sjunkit så mycket?

    Hoppas på lite tankar och gissar att det finns fler som funderar i liknande banor ...

    SvaraRadera
  3. Makro e kul2011-07-13 20:24

    Jeanette Gustafsson, december 2010:

    ” Amortering bör vara en naturlig följd när kreditinstitutet gör ­bolåne­­kalkylen för låntagaren, inte ett tvång som följd av statligt reglerat konsumentskydd. Det är viktigt att ett kredit­institut kan ge anstånd med amortering av bolånet när hushållet drabbas av likviditetsproblem.

    […]

    Åtgär­der som statliga ­regleringar i form av bolånetak och amorteringskrav drabbar konsumenterna men tar inte tag i bostads­problemen.”

    http://di.se/Artiklar/2010/12/20/223083/Debatt-Tummen-ned-for-bolanetak-och-amorteringsk/


    Jeanette Gustafsson, juli 2011:

    ”– Jag tycker att amorteringskrav är en absolut nödvändighet. På samma sätt som Finansinspektionen har en rekommendation om en 15-procentig kontantinsats, som följs av i princip alla banker, borde något liknande ske med krav på amortering, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet.”

    http://www.e24.se/pengar/bostad/maklarsamfundets-vd-infor-krav-pa-amortering_2915966.e24

    SvaraRadera
  4. Jag tror bostadspriserna har toppat här i finland också. Det märks på att det på hösten börjar ett nytt tv-program om det "glamorösa" livet som bostadsmäklare. I reklamen för programmet sitter hon och dricker champagne i någon "lyxig" våning. Så otroligt löjligt!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.