2008-09-18

Reningsbad utan att tvätta bort grundproblemet

I DN:s ledare igår sägs en del klokt om att finansbranschen nu måste gå igenom ett reningsbad. Men framåt slutet på texten sägs:

"En allmän rädsla får inte leda till att de finansiella marknaderna krymper. USA är starkt beroende av stora kapitalexportörer som Kina för att finansiera sina underskott. Drar sig kineserna tillbaka hotar än allvarligare problem."

Visst blir det allvarligare problem för USA då, men det faktum att USA lever på lånade pengar är ju ett av grundproblemen i dagens globala ekonomiska system. Lånade pengar från Kina, arabländerna m.fl. finansierar amerikanernas konsumtion och statsmakt (inklusive krigsföretag utomlands). Detta lånande kan självklart inte fortgå hur länge som helst, utan USA måste rätta munnen efter matsäcken och börja producera mer själva istället för att leva i en konsumtionsekonomi. Det nuvarande finansiella reningsbadet kommer förhoppningsvis att sätta stopp för den ohållbara lånekarusellen i USA. Endast så kan världen komma tillrätta med obalanserna i den globala ekonomin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.