2013-01-13

Frankrike krigar i Mali

Knappt har EU hunnit motta Nobels fredspris förrän ett EU-land kastar sig in i ett krig. Frankrike har skickat flyg och soldater till den före detta franska kolonin Mali.

Tuaregrebeller tog över den norra delen av Mali våren 2012 (läs vad jag skrev om detta då) med hjälp av tunga vapen som kommit på drift efter Gaddafi-regimens fall i Libyen. Många tuareger hade också tjänstgjort som legosoldater i Libyen. Tuaregrebellerna MNLA utropade då staten Azawad i norra Mali. Senare manövrerade islamistgruppen Ansar al-Din (även kallad Ansar Dine) ut MNLA och med hjälp av Al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM) blev det nya målet inte frihet för norra Mali, utan istället ett islamistiskt maktövertagande och sharia-lagar i hela Mali.

Samtidigt drabbades Malis södra del och huvudstaden Bamako av en militärkupp ledd av kapten Amadou Sanogo mot den sedan 2002 sittande presidenten Amadou Toumani Touré. Mali hade då haft 20 år av demokrati och presidentval skulle ha hållits i april 2012. Sanogo tvingades senare avgå och parlamentets talman Dioncounda Traoré utsågs till tillfällig president. I december 2012 tvingade militären premiärministern Cheik Modibo Diarra att avgå i en ny statskupp.

Den regim i Mali som Frankrike just nu hjälper mot rebellerna i norr är alltså en miltärjunta. Just snyggt! Vilket är värst - militärdiktatur eller islamister? Pest eller kolera? Frankrike har i alla fall valt sida.

Mali kan grovt delas in i tre delar - den bördiga södra delen, den mellersta torrare Sahel-delen och den norra ökendelen. Detta syns tydligt på satellitbilden till höger (från Wikipedia). Befolkningen är koncentrerad i den södra delen och framförallt öknen i norr är glesbefolkad. Mali är ett av världens fattigare länder, med en årlig BNP per capita på runt 700 USD.

Mali är medlem i Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (ECOWAS eller CEDEAO) och i valutaunion med flera av grannländerna. Västafrikas motsvarighet till EU och eurozonen, alltså. ECOWAS ska också delta i kampen mot rebellerna i Mali genom att skicka soldater.

Frankrike ser ut att ha övriga EU:s stöd för sitt militära ingripande i Mali. I alla fall tycker en av EU:s tungviktare, vår egen utrikesminister Carl Bildt att det är positivt. Sverige ska nu delta i en EU-insats i Mali genom att utbilda säkerhetsstyrkor. Ska vi stödja en militärregim med att utbilda dess säkerhetsstyrkor? Hur blir det med demokratin i Mali? Vilket stöd ges för den och vilka krav ställs från EU?

Flera av grannländerna har varit oroade av utvecklingen i Mali, särskilt Algeriet, där AQIM har sin bas. Mauretanien har tvingats ta emot flyktingar från norra Mali. Om AQIM och Ansar ad-Din ger upp och flyr kan de komma att etablera sig i grannländerna Niger, Algeriet och Mauretanien.

Att försöka slå ut rebellerna i norra Mali kan dock bli svårt. Denna bit av landet är ungefär lika stor som Frankrike och trupper måste framförallt avdelas till att hålla städer såsom Timbuktu, Gao och Kidal. Vägnätet är mycket dåligt i denna ökenregion med stora bergstrakter. Dessutom är gränserna mot grannländerna mycket långa och svårbevakade. Risken är också mycket stor att man av misstag slår mot civila mål, då det är svårt att från flyg skilja en karavan av rebeller från en karavan av tuareger. Civila döda i flygattacker kan leda till samlad vrede från islamiska stater mot Frankrike och EU. Mali kan bli Frankrikes motsvarighet till Afghanistan.

21 kommentarer:

 1. Hollande har många problem på hemmaplan. Ett krig brukar vara en klassisk politisk undanmanöver. Gäller det även här?

  SvaraRadera
 2. Invertera Bildts åsikter är en bra tumregel...han brukar alltid hamna fel.

  Får våra politiker en vecka på sig så hjälper de säkert Frankrike

  Skickar JAS - Why are we here
  http://youtu.be/oKlQyPOiRuE

  Samtidigt på marken i Sverige
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-klarar-vi-inte-att-lara-av-new-york_7809664.svd

  SvaraRadera
 3. Den amerikanske framtids forskaren Gerald Celente har sagt att när våra demokratier går mot ekonomiskt kaos då tar politikerna ut oss i krig.

  Det är detta vi nu ser runt om oss att krigen blir fler och allt större.

  En politiker som Carl Bildt är en fara för vår nation då hans hjärta finns på annan plats än hos vårt land. Troligen sålde Calle sin själ till Langley mycket tidigt, och har sedan dess varit en springgrabb åt CIA med lite uppdrag här och där.

  Calle tycker ju också att bomba här och där är bra.

  Ni minns väl vad Palme sa när Ubåts kommissionen var klara i mitten på 1980 - talet och Calle Bildt drog iväg direkt till Washington för att avlägga rapport.

  Om inte så finns Palmes beskyllning mot Bildt i Riksdagens arkiv, och om detta finns inget i utredningen om mordet på Palme som skedde ett par år senare.

  Kanske mordet var ett sätt att bredda vägen för Bildt inför valet 1991.

  Bildt kommer i historiens ljus att bli en Quisling.

  SvaraRadera
 4. Anonym 11:40 - Menar du att Bildt ligger bakom moder på Palme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fungerar inte på det viset.

   Precis som att Uhro Kekkonen var Rysk inflytelseagent och Finsk President, och att man öppnade vägen genom att andra skrev gott om honom och såg till att han låg bra till i opinonen. Detta kostade Ryssarna stora pengar.

   Kekkonen gjorde nog inte något illa mot sitt land i hans synvinkel trots att han var en landsförrädare. Han såg sig som en garant till att Ryssarna inte behövde gå in i Finland - de hade ju honom som President.

   Tror inte heller att Calle gör något medvetet ont mot vårt land utan han ser sig som en trogen kämpe för landet. Hans farfar var ju en gång ÖB för vårt land. De var bara det att han Calle ogillade vad landets befolkning röstade på och ville ha då under sossetidennär Calle var en ung politiker.

   Det är andra krafter som manövrerar sina personer i rätt possition. Detta kostar stora pengar, och mycket kraft vilket gör att det också syns om man förstår vilka tecknen är.

   Urban Ahlin som idag är sossarnas tänkta utrikesminister. Han är idag en person som gör allt vad jänkarna vill, och han har och är troligen även idag en av de sossar som tillbringar mycket tid på USA:s ambassad för att visa sin trohet och lojalitet mot dem.

   Urban Ahlin var tillsammans med tre fyra till från sosseriet de som lyckades baktala och fälla Håkan Juholt som partiledare. Detta på grund av Juholts ickekrigiska inställning. Om Juholt blivit kvar som partiledare hade Sverige aldrig deltagit i kriget mot Libyen.

   Alla topp politiker i vårt land idag är godkända av Bilderberg gruppen annars kan de aldrig bli vad de är, och Juholt kom in utan ett godkännande och då måste han bort.

   När Carl Bildt blev utnämnd till utrikesminister efter Reinfeldts seger för sex år sedan var det den Danska tidningen Jyllandsposten som kunde avslöja detta innan någon annan visste ett smack. Ställ er frågan hur kunde en Dansk tidning veta vilken person Reinfeldt skulle utse till Svensk utrikesminister.

   Jo ägarna till Jyllandsposten var med på samma möte där Reinfeldt fick veta av Bilderbergarna vilken person de ansåg skulle bli Svensk utrikesminister - svårare än så vad det inte.

   Men egentligen sitter idag vår verklige Statsminister på den Amerikanska ambassaden, och han heter Mark Brzezinski. Han är son till den store amerikanske strategen med samma efternamn som varit rådgivare åt flera Presidenter och är mycket hög inom de mäktiga kabaler som styr vår Värld.

   Hans Far Zbigniew Brzezinski sa vid en middag inför mäktiga personer i Toronto för två år sedan att vi måste skynda på vårt arbete med den nya Världsordningen för att folken börjar vakna upp och begripa vad vi håller på med.

   Ni minns kanske filmen Matrix - de röda eller det blå pillret. Det är där vi är idag och vi måste vakna upp och återta kontrollen över våra länders framtid.

   Man kommer nu med alla medel att försöka föra oss in i NATO. NATO var bra när NATO behövdes för att skydda oss mot Sovjet men idag finns inget hot mot Europa och därför behövs inte heller NATO som försvars organisation.

   NATO är idag allt annat än en organisation för försvar av Europa som det en gång var tänkt. Idag används NATO för att hjälpa USA i deras krig över hela Världen, och värre lär det bli.

   Den verklige Statsministern Mar B kommer nog att bearbeta vår press att skriva om det här till hans deras vilja går igenom och vi får NATO förband i vårt land.

   Gonatt

   Radera
  2. Intressanta iakttagelser. Lite konspiratoriskt, men behöver absolut inte vara mindre sanningsenligt för det. Jag tror vi alla känner att något är väldigt fel, men utan förmågan att sätta fingret på vad. Dina åsikter belyser problemet på ett sakligt sätt - och jag tackar dig för det.

   Mycket händer i världen just nu: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0fEBMTYjK-8

   Radera
 5. liberté égalité fraternité ... kanske dags att prioritera ?
  http://youtu.be/vH6YQbp96d4


  Bildt, ett avtal...
  http://youtu.be/t4q8silN1Ok

  SvaraRadera
 6. Montmartre
  http://youtu.be/bf31HbHLRwA

  Belleville,
  http://www.chinadaily.com.cn/world/2010-06/21/content_9993937.htm
  http://youtu.be/TtE_vPv9kps

  /ViveLaFrance

  http://sig.ville.gouv.fr/Atlas/ZUS/

  SvaraRadera
 7. Uran ?
  http://www.oklouranium.com/
  http://youtu.be/wT3N5tLGUI4

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.world-nuclear.org/info/inf23.html

   Radera
 8. Det är bråttom att få den nya världsordningen på plats innan den raseras. Ingen tror väl på fullaste allvar att finanskrisen är övergående och att petrodollarn består. Nya herrar väntar på entré och det är inte Frankrike eller Nato.

  SvaraRadera
 9. Som sagt, "why are we here"
  http://www.liveleak.com/view?i=6b8_1358072760

  Nog bara vapenindustrin och våra politiker som vet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den videon visar enligt kommentarerna en flygattack från kriget i Libyen, inte Mali.

   Radera
  2. true, såg det försent....men den ger nog ändå en bra bild av hur de har det på marken.

   Problems grow by nursing:
   What TIME elects not to tell readers is that Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM) is closely allied to the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG whom France intervened on behalf of during NATO’s 2011 proxy-invasion of Libya – providing weapons, training, special forces and even aircraft to support them in the overthrow of Libya’s government.

   http://www.globalresearch.ca/geopolitical-reordering-and-dirty-tricks-us-covert-support-to-al-qaeda-in-northern-mali-france-comes-to-the-rescue/5318614

   http://landdestroyer.blogspot.se/2012/08/uk-sends-5-million-to-listed-terrorists.html

   Radera
  3. 2:40 - säger det mesta
   http://youtu.be/pQ0eqhCF8tI

   sök på

   "French military victories" välj jag har tur =)

   Radera
 10. Som gammal knekt vete sjutton om jag är intresserad att försvara det här landet längre. Det styrs av blåmesar, och skall försvaras av några hackspettar. En tamgås är chef och har som ÖB för sina kompanier en pelikan som snurrar på skallen och klapprar med näbben.

  Fågelfrö är vad de ska ha, och vad de begriper sig på. Vi som varit i riktiga krig jag tror vi skiter i det här och låter Putin ta över - sämre kan det ändå inte bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. sant, finns det något vi är emot ?

   Man måste tycka om sitt land och sina barn för att vilja försvara det....

   http://youtu.be/X_dxhlEz27s

   Radera
 11. Ingen tittar på de där videorna om ni inte gör länkar. Läs i boken HTML för Dummies (från 1996) hur man gör!

  Och sluta upp att särskriva. Läs på Skrivihop.nu hur man gör!

  Åtminstone jag tar inte er på allvar när ni inte uppfyller ovanstående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, då kan du leta rätt på informationen själv...
   Om du lägger mer tid att titta på "pekfingret" än vart det pekar...

   Radera
  2. Acncriodg to a reserchaer at Crdgaimbe Ueisnrvity, it dsoen't mtetar in waht oerdr the leertts in a word are, the olny iotnmarpt tinhg is that the fsirt and lsat lteetr be at the rghit pacle

   Ftatar du ?

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.