2014-05-28

60-årsjubileum för Bilderbergmötena

Årets möte för Bilderberggruppen hålls i Köpenhamn 29 maj till 1 juni. Det första mötet hölls 1954, så det är faktiskt 60-årsjubileum.

Dessa möten där en utvald global maktelit träffas omgärdas som bekant av mycket hemlighetsmakeri, vilket förstås är mumma för alla konspirationsteoretiker. De senaste åren har de blivit lite öppnare och organisationen har numera en hemsida där man presenterar några av årets diskussionsteman liksom en deltagarlista.

Som vanligt består mötets deltagare mest av viktiga ledare inom industri, finans och politik från EU och USA. Även NATO:s och IMF:s chefer deltar.

Inga journalister rapporterar inifrån mötena, men ett antal representanter för media deltar ändå, men på samma villkor som alla andra, det vill säga att man håller tyst om vad som sägs på mötena. I år deltar från media Financial Times ekonomichef Martin Wolf, The Economists chefredaktör, franska Le Mondes chefredaktör, italienska RAI News chefredaktör, en turkisk skribent samt Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Så "oberoende" är media!

Från Sverige deltar i år förutom Lifvendahl även utrikesminister Carl Bildt (en av Bilderberggruppens flitigaste deltagare), Saabs vd Håkan Buskhe, Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg samt hela två Wallenbergare - Jacob och Marcus, styrelseordförande för Investor respektive SEB. Wallenbergarna är för övrigt också några av Bilderberggruppens flitigaste deltagare. Förra året deltog från Sverige finansminister Anders Borg samt Socialdemokraternas ledare (och med största sannolikhet i höst blivande statsminister) Stefan Löfven. I år är dock Carl Bildt ensam politiker från Sverige. Varför Löfven inte deltar i år vet jag inte. Borg är troligen på väg ut, så det är inte konstigt att han inte deltar.

Från grannlandet Norge deltar sex representanter för energi- och rederibranscherna och från Danmark bland annat två representanter för världens fjärde största bryggeriföretag Carlsberg. Från Finland deltar höga industrichefer med Nokia-kopplingar samt från försäkringskoncernen Sampo både vd Kari Stadigh och styrelseordförande Björn Wahlroos, den senare även känd som styrelseordförande för Nordea (Sampo är största ägare i Nordea).

Inte förvånande så deltar inga representanter för vare sig Ryssland eller Kina på Bilderbergmötet (inte heller i fjol).

Jag noterar att det inte alltid är de styrande politikerna från ett land som deltar, utan istället de som passar bättre in i Bilderberggruppens agenda. Från Ungern deltar exempelvis inte sittande premiärministern Viktor Orbán, troligen eftersom hans parti Fidesz är motvalls i EU, utan istället förre premiärministern Gordon Bajnai.

Jag gissar att liksom tidigare år kommer media att rapportera kortfattat om Bilderbergmötet, men det kommer inte att göras några mer grävande reportage. Detta överlåts till diverse bloggare och konspirationsteoretiker och den mer grävande analysen av Bilderbergmötet får därmed ingen "kvalitetsstämpel" utan snarare ett löjets skimmer. En händelse som ser ut som en tanke.

6 kommentarer:

 1. Affärsbanker världen över har branschorganisationer vars sammanträden vi inte får ta del av. Jag är tyvärr ganska säker på att de gör upp planer för den framtida verksamheten under dessa sammanträden. Jag är alltså "konspirationsteoretiker".

  /Tarzansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror flute "taktiktänker" som när han röstade på V ......

   /whatever

   Radera
  2. Det gäller bara att lyckas skilja på äkta konspirationer (som det finns gott om bland annat det du påpekar) och absurda konspirationsteorier.

   Radera
 2. Lite roligt är ju att man blir konspirationsteoretiker om man inte tror på den media som bevisligen ljuger om det mesta. Att vara tyst kan ju också var ett sätt för media att att ljuga på (kanske t.om det bästa sättet att begrava sanningen på).

  Något som svensk media är otroligt tysta om är paradoxalt nog Martin Wolfs förslag att bankerna ska tas ifrån rätten att skuldsätta alla med sina egna skulder (då ett kundkonto bara kan innehålla bankens skulder och aldrig kronor - banken kan mao bara "låna ut" sina egna skulder till konton och inget annat - ett fakta och ingen konspirationsteori - något som media håller tyst om). Det är paradoxalt då Wolf tydligen ska vara med på Bilderbergmötet.
  http://www.positivemoney.org/2014/04/debate-money-reform-goes-mainstream/

  På tal om det. Undrar när Flute ska kommentera Wolfs tankar i frågan? Eller fördrar du att vara tyst där, Flute?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lincoln! Att jag inte kommenterat Wolfs tankar i denna fråga beror på att jag har missat denna debatt! Jag hinner och orkar inte läsa och hålla mig a jour med allting här i världen...
   Som du säkert ser har jag inte haft tid och ork att skriva särskilt mycket på bloggen på senaste tiden. Då måste jag också prioritera och skriva om sånt jag faktiskt är insatt i.
   Men tack för tipset om Martin Wolfs förslag!

   Att jag tar upp Bilderberg beror på att jag tycker att det ägnas alldeles för lite uppmärksamhet åt det från vanliga media. Här finns uppenbarligen utrymme för att seriöst utreda vad som försiggår på dessa möten, men media gör det inte. Tyvärr lämnas detta åt en massa virrpannor och analysen blir därefter med de mest osannolika teorier. Detta misskrediterar sedan alla som försöker göra en seriös analys.

   Radera
  2. Visst de träffas och talas vid på dessa möten Davos etc ,men spm Noam Chomsky en gång uttalade efter bevistat ett antal av dessa möten, att någon slags världsomspännande kondpiration var inte dessa deltagare kapabla att genomföra Det var mest tal på nivå av vad man kunde läsa i vanliga affärstidningar. Noam Chomsky medgav att han till och med föll i sömn under dess möten,de var så förutsägbart. Men visst har det väl alltid förekommit konspirationer. Men om de forskat i dessa teorier om makteliter och de är en hel del,så är det andra faktorer som spelar in ,inte spännande och ganska lätta att iaktahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Elitteori

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.