2014-06-13

Teveavgift bara för teve

Idag kom det glädjande beskedet att Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) i en dom kommit fram till att datorer inte ska räknas som tevemottagare och alltså ska den som har dator med internetkoppling men ingen teve ska alltså inte betala teveavgift. En helt rimlig tolkning av lagen, anser jag. Där står nämligen "En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål". Nyckelordet här är förstås "avsedd". En dator är inte i första hand avsedd att ta emot utsändning av teveprogram.

Radiotjänst anser inte att de ska behöva betala tillbaka några avgifter för det dryga år de debiterat tevelicens för datorer. Denna tolkning ifrågasätts dock av bland annat av Piratpartiets Anna Troberg, justitierådet på HFD Erik Nymansson, samt professorn i civilrätt Mårten Schultz.

Läs även vad Cornucopia skriver om saken.

Själv har jag inte haft någon teve sedan 1986, eftersom teve är ett "opium för folket" som är fördummande och passiviserande och beroendeframkallande.

I Sverige idag har vi ju ett massivt utbud av olika tevekanaler, varav de flesta kommersiella. Här är det intressant att se på hur licensavgiften utvecklats genom åren, se diagrammet nedan.

Avgiften har höjts varje år fram till och med 2009, även om höjningen vissa år varit så liten att den inte syns i diagrammet. Sedan 2009 har dock teveavgiften inte höjts alls, vilket i praktiken betyder att den gröpts ur av inflationen. Här framkommer alltså något som den borgerliga alliansregeringen gjort som jag inte sett kritiseras. Frånvaron av höjningar av teveavgiften innebär att kommersiella tevekanaler med tiden får en finansiell fördel. Det skulle förvåna mig om det inte vore en medveten politik från nuvarande regering att missgynna statstelevisionen och därmed indirekt gynna kommersiella tevekanaler.

Inte för att vår svenska statstelevision håller särskilt hög kvalité. Tevetablån från SVT är ganska beklämmande läsning.

Tillägg: Det är för övrigt en myt att teveavgift istället för finansiering via skattsedeln skulle befria statstelevisionen från politisk styrning. Teveavgiften sätts nämligen av Riksdagen och som jag påpekar ovan har nuvarande regering alltså inte höjt avgiften sedan 2009.

4 kommentarer:

 1. Hur f-n ( i klartext) kan du påstå att TV är beroendeframkallande?
  Kul som skämt, dock.
  Har idag funnit att även YR.no ljuger.
  7 m/s+
  Glöm det.
  Vi blåser nästan bort i skärgården.
  T.o.m SMHI tycks ligga i rätt härad.

  SvaraRadera
 2. Flute utvecklar den tanken (att TV är beroendeframkallande) här: http://flutetankar.blogspot.se/2009/02/onyttan-med-teve.html
  Ett försiktigare uttryck vore "vanebildande", fast många skulle läsa det ordet utan att associera det till något särskilt.

  SvaraRadera
 3. Om TV är fördummande beror väl på vad man tittar på? Jag tycker det finns mycket bra på SVT. Speciellt Kunskapskanalen. Men ser man bara det sämsta på reklamkanalerna så blir man nog dummare.

  SvaraRadera
 4. Kunskapskanalen regerar. Enda som går att se överhuvudtaget. Beror ju på vad man är intresserad av förstås, men de kommersiella skitkanalerna har totalt meningslöst innehåll. Sen slipper man som sagt reklamen i Kunskapskanalen också.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.