2015-07-09

Kan det vara oljeberoendet?

Gail Tverberg pekar på sin blogg "Our Finite World" på vad Grekland, Cypern och Puerto Rico har gemensamt, nämligen stort beroende av importerad olja. Diagrammet nedan visar för ett antal olika länder hur stor andel av deras totala energianvändning som år 2006 kom från olja (det finns säkert färskare siffror, men dem hinner jag inte gräva fram just nu).
Puerto Rico finns inte med, eftersom det inte är ett självständigt land, men för dem så kom runt 98 procent av energin från olja.

Det verkar tydligt att det finns ett samband mellan högt beroende av importerad olja och skuldkriser - alla PIIGS-länderna samt Cypern och Puerto Rico hamnar i den kategorin. När oljepriset steg kraftigt blev det droppen som kom skuldbägaren att rinna över.

12 kommentarer:

  1. "Sverige ca 37 % olja"... det måste vara helt fel. Kollar man 2009 från Wikipedia står det:

    "Elproduktionen härrör från vattenkraft till 49 %, kärnkraft 37 %, vindenergi 2 % och resten, biobränslen, avfallsförbränning och fossila bränslen 11 % (2009)."

    11 % "resten", varav olja bara är en bråkdel. Siffran ~37 % måste vara helt galen då el är majoriteten av vår energi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, diagrammet visar inte bara elförbrukningen, utan total energiförbrukning.

      Radera
    2. Dock för 2012 blir det 100 / 377 = 26,5 %... 37 % är fortfarande rätt så hög siffra... 2006 vs 2012?

      (enligt länk nedan)

      Radera
  2. Hmm, vi lär ha ganska mycket gas som energi, så säg 5 % av el är olja, alltså nästan hälften av de där 11 %. Då skulle elen alltså stå för bara 5/37 = 13,5 % av vår totala energikonsumtion. Det tycker jag låter otroligt lågt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väldigt lite olja som används för elproduktion.

      Radera
  3. Mama: alla siffror finns på Energimyndigheten. Se vad gäller denna fråga https://www.energimyndigheten.se/Global/Ny%20statistik/Energibalans/databars7.pdf
    Ännu bättre info får du om du laddar hem och läser Energiläget 2015.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Så el står för 34 % av totala energianvändandet, 22 % om man räknar med förluster. Lägre än vad jag trodde.

      Radera
  4. Under alla omständigheter är energi realt kapital, det är nog formulär A, när grekerna hamstrar vitvaror :-) som går på elström, vill man fråga, hur tänker ni nu? Men valspråket "it´s the energy stupid" behöver man nog inte kraxa om här.

    Ett land importerar råvaror (och förädlade varor), mjölk är ett bra exempel, förädla, typ förpacka och kränga, hemma eller på export.

    Multinationella företag är i allmänhet för frihandel utan lokal beslutanderätt, medan lokala företag är i allmänhet är för lokal lagstiftning (busienss is local). Tex att alla kossor ska beta utomhus och inte ges antibiotika. Om energipriserna stiger över en smärtgräns, gynnas de lokala marknaderna (lokalmonopolet) Det är detta vi ska förbereda oss på, och här är nog inte mp helt hemma i stallet (nya mp) Dvs de tror på "stora systemlösningar" för att rädda jorden.

    Transporter tar tid, drar och kostar energi, kräver en massa komplex logistik, gör oss beroende (och överviktiga) och är sårbart. Det är bara att plocka fram beredskapsplanerna från mellankrigstiden, så ser man hur många människor som klarar av att försörja sig per hektar, och samtidigt betala skatt, runt 3-4 miljoner människor klarar sig i Sverige med "lokal agenda" - resten är oljeberoende för transport och elberoende för förädling.

    Energi, (varför inte träflis) lite råvaror, varför inte timmer eller torsk ska förädlas och krängas, och så ska staten få in "vår" skatt för att försvara vår lott. Skatten är en klubbavgift, en exklusiv klubb kan ta ut höga medlemsavgifter och leverera större kollektiv nytta som grund för att färdas väl, med en ovanpåliggande liberal ekonomi där staten/nationen bär en del risk och individen sin del.

    En korrupt klubb, utan råvoror, med manjana-attityd får nöja sig med lägre avgifter, och kan inte skapa en kollektiv enighet som grund för individuella förbättringar/strävan, varför klubbmedlemmarna försöker haka på en mer framgångsrik klubb. (federation/infiltration), eller så klart konkurrera med staten genom maffiaverksamhet. S.W

    SvaraRadera
  5. Hej Flute, Är inte Danmark självförsörjande på olja. Deras netto import borde vara nära noll?
    Har du någon kommentar till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diagrammet visar förbrukning, inte import. Tack vare att Danmark har egen olja har de klarat sig hyfsat bra trots stor procent olja i energimixen.

      Radera
  6. Förmodligen är det inte svårare än att det handlar om lite tempererade zoner = inte för många medlemmar i klubben, lite lagom identitets-/klanmentalitet, frihet för kvinnor (dvs inget KK, kusinkn*ll*r* och ickekorrumperade kronbefallningsmän + nationalla råvaru- och energitillgångar och att kunna bedriva handel med överskottet utan att bli blåst, (tillgång till örlogsmän).

    Nu har de hittat på energiunionen, (det fungerade inte med Euron, och har aldrig fungerat med guldmyntfot) naturligtvis har de insett att det utöver solidarisk skattevilja i EU saknas energi lite här och var. Energiunionen är ett gigantiskt projekt, så stort att inte ens Josef och Adolf skulle kommit på tanken, och är ganska likt Euron. Idén går ut på att skapa lika förutsättningar i hela Europa, med en gemensam energimarknad som gynnar "alla" dvs går det ut på att likt EU-avgiften och borgensåtaganden från nord, tillse att jämna ut villkoren, dvs att energitillgången fördelas jämt på en gemensam marknad.

    Norge gjorde helt rätt, Skottarna röstade i grevens tid bort social democratic Euro solidarity, for ever. Det är är nog inte alltför många år kvar innan den Svenske väljarens godtrogenhet slår tillbaka ännu mer. Det är en fråga om DÖ. S kommer inte ändra sig, beroende av mp, och nya M behöver att kok stryk i valet 2018 för att det ska ändras. Så alla som inte är socialister (federalister), har i praktiken bara KD (småländsk austerity) eller vp/fi. röstar tillräckligt många marginalväljare på Sjöstedt/Gudrun 2018, så kommer DÖ att spricka, och ordningen återställas, och innan dess en lagom stor bank-/finanskris åt malströmshållet.

    I slutändan är valmanskåren real, (och förväntas betala skatt, och förväntar sig en motprestation, kommer inte denna, dvs staten tar, men ger inget tillbaka, utom policyprofessionell gallimatias, relativiserande snömos och EU-solidaritet samtidigt som biståndsbudgeten när flyktingindustrin. Desto mer solidaritet, desto mer kaos och krig och flyktingar, follow the money.

    Vår välmenande överhet håller på att lära sig att vi lever i en demokrati :-) och det är riktigt vackert. De stora idéerna har alltid funnits, och imperiernas tidsålder definitivt inte slut.
    Så länge de inte lyckas överföra för mycket (demokratisk) makt från nationalstaten till EU, så kommer systemet vara självreglerande, de kan skriva fördrag, men inte ändra grundlag, annat än genom att ställa till finansiella kriser, kinket är bara att det kanske inte fungerar, dvs även om de lyckas tvinga fram en union, så kommer den ändå inte att fungera pga komplexitet och energiförluster, i vrt fall inte demokratiskt. Det blir en återgång till lokal byteshandel och minskade "officiella" hittepåpengar, och rovdrift på realt kapital, som ska försvaras, med vapen.

    Federalisterna har målat in sig i ett hörn och kommer att gasa vidare, och underblåsa "stabila" EU med allt större lerfötter. Allt faller på komplexitet, till en viss nivå är staden/staten överlägsen som koncentrerad form, sedan faller det. Komplexitet ger energiförluster. S.W

    SvaraRadera
  7. Kanske lider Svenska politiker av självöverskattning sedan stormaktstiden eller så är de bara naiva. Skuldkris, energikris, flyktingkris, stormaktskris och demokratisk förtroendekris innebär en långsam systemkollaps, där vissa delar av unionen ska bära andra delar, genom att alltför stort energiuttag (skatt) samtidigt som skatten ska räcka lokalt, där arbetet dessutom ska generera konsumtionspengar för moms. Ännu ett tag fungerar det med räntevalsen, frånvaro av risk för realt kapital, men så en dag, så stiger räntan, till rätt risknivå, då sjunker visst "värdet"
    Energipriserna var på väg upp rejält 2008, och nu är de lägre, liksom räntan, men hur länge?

    Moderater som lägger ner försvaret, öppnar gränsen och pratar om solidaritet, överträffas endast av landets miljöpartister som ska rädda världen genom en slags magisk idé med ett folk, ett rike och en ledare genom (EU). Nä de tär dags att ta fram "berättelsen" om Palmstruck, och den magiska idén med skuldsedlar för kopparplåt på Skeppsbron, eftersom allt guld och silver var nedgrävt pga brandskattningen av Vasasönerna, som levde loppan och inte såg gränsen/grönslösheten för hovliv och vilda planer. S.W

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.