2018-04-27

Kreditimpulsen svenska bolån snart negativ igen

Förra sommaren uppmärksammade jag att kreditimpulsen för de svenska bolånen blivit negativ, vilket förebådade den nedgång vi såg på bostadsmarknaderna under hösten.
Kreditimpulsen fortsatte att vara negativ till och med oktober, men uppstudsen från bottensiffran för maj 2017 tog kreditimpulsen upp till positivt territorium. I februari och mars föll dock kreditimpulsen åter och var för mars nära noll. April månads finansmarknadsstatistik får vi dock vänta på drygt en månad (kommer 29 maj). Risken är dock överhängande att nedtrenden då fortsätter och vi åter får en negativ kreditimpuls för de svenska bolånen.

Under tiden som kreditimpulsen studsat upp har bostadspriserna fortsatt nedåt. Årsnedgången för HOXSWE är nu större än för både 2008 och 2011. Med åter negativ kreditimpuls är det sannolikt att prisnedgången på bostadsmarknaden fortsätter. Fundamenta på bostadsmarknaden, till exempel de galna (reala) prisuppgångarna de senaste tjugo åren, talar också för det.

4 kommentarer:

 1. Intressant diagram! Har du gjort det själv eller är det något man kan hitta någonstans för att följa utvecklingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har gjort det själv med data från SCB:s finansmarknadsstatistik (för bolånen) samt Valueguard (för bostadspriserna).

   Radera
  2. Tack så mycket! Har du någon uppdatering för hur det ser ut nu? Vad tror du om utvecklingen av priserna under resten av året? Jag väntar på att kunna köpa, men det är ingen panik. Det är bara så frustrerande att betrakta denna galenskap av sjunkande räntor och stigande skulder. Som du har skrivit, trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att det skulle kunna fortsätta så här länge (och att RB skulle införa minusränta). Om RB ska fortsätta att sänka repo-räntan, ifall bostadspriserna fortsätter att sjunka, kan de hålla liv i markanden, anser du eller är kraschen ändå oundviklig?
   Tack för en jättebra blogg! Den uppskattas mycket!

   Radera
 2. Flute: Kommer du med uppdaterad graf idag? Vore intressant att se den fortsatta utvecklingen.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.