2010-02-20

Takvinkeln!

En mängd tak har rasat in på olika större byggnader runt om i södra Sverige, eftersom de inte klarade av de snömängder som kom nu. Byggslarv skulle jag kalla det - att inte dimensionera taken efter sådana snömängder som bara kommer vart tionde eller tjugonde år. Eller så har någon medvetet räknat alltför optimistiskt för att spara pengar.

Traditionellt har svenska hus en ganska skarp takvinkel, ungefär som nedan, för att snön ska glida av av sig själv innan det blir för tungt för taket.
En så skarp vinkel ger dock ett utrymme under snedtaket som kan vara svårt att utnyttja till exempel i större hallar (sporthallar, kreaturshallar, industrilokaler o.s.v.). Därför bygger man ofta med flackare takvinkel, som exempelvis den ligghall för nötkreatur som rasade söder om Linköping idag eller den sporthall som rasade i Kungsbacka.
Eller så bygger man med ett tak som ser ut ungefär som ett utsnitt ur en ellips, som den nybyggda sporthall som rasade i Vänersborg igår.
Eller så bygger man till och med ett platt tak. I dessa fall måste man antingen bygga stadiga tak om man vill att byggnaden ska stå längre än tio år. Ännu stadigare om den ska stå längre än hundra år. För då och då kommer det extrema väderår, då det t.ex. redan byggts upp en hel del snö på taket och sedan kommer en snöstorm som bygger på en meter till med snö innan man hinner skotta allt. Det var vad som hände nu. Men ju stadigare man bygger desto dyrare blir det såklart. Så sparsamheten bedrar visheten och byggnadens tak håller bara i några år.

Detta är ungefär lika kortsiktigt tänkande som alla som har byggt hus alltför nära vattendrag. Det går ganska lätt att se i naturen hur höga flöden det har varit som mest under extrema år, och under den gränsen ska man inte bygga. Vi kommer troligen att få se många översvämningsdrabbade byggen under den dyra vårflod som sannolikt kommer att följa på denna dyra vinter.

[Andra bloggar om , , ]

7 kommentarer:

  1. Skcika räkningen till militären som handhåller HAARP

    SvaraRadera
  2. Det finns inte längre kompetens som har erfarenhet och vet vad dom sysslar med.
    Ett dataprogram med inmatade, ibland inte ens sannolika värden.
    Osannolika då det inte finns erfarenhet, 'fingertoppskänsla' hos dom som sägs ha kompetens att ange rätt.
    Typ en ekonom ska bestämma balkdimensioner.

    SvaraRadera
  3. När jag byggde stuga i Dalarna 2007, så läste jag på en del om ämnet.
    Och det finns mkt bra grunder för beräkningar av taklast i olika delar av Sverige.
    Från dessa kan man, givet taklutning mm, få ut hur starka kontruktionerna bör vara - det finns också ett antal beräkningsprogram som visar på olika typer av takkonstruktionern, vinklar mm, och vad dom tål.

    Problemen tror jag är två:
    1. Man följer inte rekommendationerna utan snålar, som sagt är det ibland rätt dyrt med vissa konstruktioner och "vi har väl inte haft så mkt snö de senaste 10 åren - dessutom sakll det ju bli varmare !"
    2. Snözonerna kanske kan behöva ses över (?) och ev. flytta söderut om man skall komma åt extremvärden som i år

    /K

    SvaraRadera
  4. Det kändes hårt när jag fick omlagt taket häromåret att se räkningen för ett så relativt litet hus. För ytan blev stor, och arbetstiden längre, av alla skarpa vinklar.

    Idag är jag glad och tacksam för alla skarpa vinklar.Snön bara glider av. Man hör ett brak och vet att ett sjok just föll ner.

    Andra som hör ett plötsligt brak är inte lika lugna.

    SvaraRadera
  5. Det skall finnas en god säkerhetsmariginal mellan tillåten belastning och brottbelastning.
    4 gånger är väl oftast ett minimum.
    Även om snömängderna varit stora, så måste det ha funnits brister i konstruktionen av taken på sporthallarna, där taken rasat.

    Åke M

    SvaraRadera
  6. Slutsatsen från förra gången det var så här mycket snö och tak rasade, var att det huvudsakligen berodde på utförandet av taken, snarare än konstruktionen/beräkningar.

    Detta är andrahands information, enligt en fackman i branschen.

    SvaraRadera
  7. Platta tak är inte så dumma om man bortser från att de har en ökad benägenhet att läcka...

    Skotta det platta är enkelt, bara upp med en snöslunga eller några unga starka killar och det blir rent. Inga säkerhetslinor eller liknande krafs behövs.

    Ett bågformat tak är värre att skotta fast man kan ju vara förutseende och lägga ett glatt tak som snön glider av...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.