2010-03-02

Återhämtning?

Illinois - USA:s Grekland fast värre
Delstaten Illinois, där president Obamas hemstad Chicago ligger, är som jag påpekade i januari i princip bankrutt. De har ett budgetunderskott på 13 miljarder dollar i en budget på 28 miljarder. Och det ser inte ljusare ut för nästa år heller. I procent av budgeten ligger de alltså mycket värre till än eurozonens svarta får Grekland. Delstatens skatteinkomster har fallit från 19,4 miljarder dollar för det brutna räkenskapsåret 2007-2008 till uppskattade 16 miljarder dollar för 2009-2010. Men problemet är inte av övergående karaktär, utan ett strukturellt problem som byggts upp under flera år, som inte löses även om ekonomin mirakulöst återhämtar sig. Delstatens årliga utgifter för pensionsåtaganden har nästan fyrfaldigats de senaste tio åren. Man har helt enkelt lovat mer än man i längden kan hålla. Förra året fick Illinois låna 3,5 miljarder dollar för att kunna klara av sina pensionsutbetalningar.

Det är inte bara Illinois som ligger risigt till, utan nästan alla USA:s delstater. Illinois är bara värst procentuellt sett. Det som måste till är ett budgetsparande som får Greklands sparande att blekna i jämförelse. Brittiska Telegraphs Ambrose Evans-Pritchard uppmärksammade problemen häromdagen. Illinois har dragit in en femtedel av bussarna, biblioteken håller stängt en dag i veckan. Skolorna kan inte betala lärarnas löner och förbereder sig för massavskedanden. Men man har ännu inte gett sig på grundproblemet, nämligen de alltför vidlyftiga pensionslöftena.

Ös på mer lån?
Ambrose Evans-Pritchard fortsätter med exempel på hur även Europas stater måste skära i sina budgetar. Men sen förespråkar han en farlig väg ut ur problemet, nämligen att centralbankerna måste fortsätta med penningpolitiska stimulanser. Man ska alltså ösa på mer lån för att lösa problemet med för mycket lån. Annars riskerar man en spiral av kreditkontraktion och deflation. Men det är precis det som behövs. Måhända blir medicinen mycket besk just nu, men om man fortsätter i gamla fotspår med att ösa på mer lån hamnar man till slut i ett ännu mer ohanterligt problem. Japan har försökt gå denna väg i två decennier och sitter nu med en statsskuld på närmare 200% av BNP.

Västvärlden måste blåsa ur kreditbubblan och börja om på nytt. Det finns ingen annan väg ut ur det än att stater och privatpersoner slutar att leva över sina tillgångar. Läs även Mike Shedlocks kommentarer till detta.

Slut på recessionen?
Mike Shedlock utropade igår också ironiskt att "I'm Sure Glad the Recession Ended". I den artikeln har han några diagram som illustrerar hur den långsiktiga trenden pekar neråt på många sätt. Här är ett talande axplock.

Intäkterna från inkomstskatter fortsätter att sjunka i en rasande takt.
Bankernas utlåning sjunker, trots alla försök från Federal Reserve att elda på utlåningen. Detta är faktiskt en glädjande trend, då den visar att avskuldning påbörjats. Men den lär knappast ge någon tillväxt i ekonomin.
Många positiva kommentarer har hörts om att antalet påbörjade husbyggen ökat i USA den senaste tiden, men i ett längre perspektiv är ökningen minimal. Jämför den senaste lilla uppgången med de kraftfulla uppstudsar som skett efter tidigare nedgångar, så förstår man att detta inte är någon vanlig recession.
Som vanligt är en hel del av den officiella statistiken direkt vilseledande. Många glada kommentarer har hörts om att detaljhandeln i USA ökat sin försäljning, men Mish har tittat lite närmare på saken. Han konstaterar att delstaternas intäkter av "sales tax" (alltså moms) inte har ökat, utan fortsätter att minska, vilket går på tvärs mot detaljhandelsstatistiken. Orsaken är att statistiken baserar sig på "same store sales", alltså jämförelser av försäljningen i samma butik vid olika tidpunkter. I och med att många butiker försvunnit, och även hela butikskedjor såsom Circuit City, så ökar trots allt försäljningen i de kvarvarande butikerna. Man kompenserar helt enkelt inte för butiker som faller bort.

Så tyvärr alla som hoppas - recessionen är inte över i USA och knappast i resten av världen heller. Den har bara tagit lite paus under 2009. Alla åtgärder som vidtagits av centralbanker och regeringar har tillfälligt stoppat blödningen i ekonomin, men patienten är fortfarande svårt skadad.

7 kommentarer:

  1. Det ligger troligen mycket stora oroligheter framför oss i tiden. Jag förväntar mig en total kollaps av USA (inget jag vill men så blir det). Europa kommer att genomgå stora geopolitiska förändringar, troligen större än vad vi sett sedan flera generationer. På detta kommer troligen ett krig mot Iran (antingen via Israel eller USA/Nato) med allt vad det innebär inom en snar framtid.

    SvaraRadera
  2. Stort tack, Flute. Mkt bra artikel och sammanställning.

    SvaraRadera
  3. Guldet kommer att bli vår enda valuta, ni som inte köpt, köp för guds skull!

    SvaraRadera
  4. Och har man inte råd med guld i stora lass kan man alltid satsa på silver!

    SvaraRadera
  5. Om nu USA skulle skena mot inflation känns det inte helt rätt att sitta på ETF:GLD som guldinvestering då den sätts i US-dollar. Upp på guldpris, men ner på sek/$ kursen. Finns det något bra börshandlat guld som sätts i SEK istället eller är det fysiskt guld som gäller?

    SvaraRadera
  6. Hur går man tillväga om man nu vill köpa guld eller silver?

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg! Med tanke på att detta är Obamas hemstat kan man hoppas att han inte kommer att föra samma sorts politik i Washington som dem...

    Angående Japan så rekommenderar jag följande intervju med Richard Koo, som argumenterar att Japan lyckades väldigt väl med sin krishantering. Alternativet var nämligen mycket värre.

    Om inte annat verkar det som om de börjar ta Koo mer på allvar nu i USA.

    Länk till intervjun:
    http://www.scribd.com/doc/26778402/Wheeling-Weeden

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.