Nu sägs det också att oljeläckan kan tiodubblas om man inte lyckas stoppa läckan. Det här blir bara större och större. Från början sade BP 1000 fat (à 159 liter) per dag, vilket nu blivit 5000 fat per dag och som kan tiodubblas.
För att göra situationen ännu värre är det snart dags för orkansäsong i Mexikanska golfen. Ni minns väl Katrina och dem? Orkansäsongen i denna del av världen är från 1 juni till 30 november, med största intensiteten i slutet av augusti och under september. Hur bra tror ni att tätnings- och oljesaneringsarbetet kommer att gå under en orkan? Och vad händer när en orkan sköljer och blåser upp råoljan en bra bit in över land? Då drabbas inte bara sjöfåglar och annat liv i havet, utan även livet på land. Så det är bråttom att täta.
Allt beror förstås på att peak oil är nära eller passerats, så att man tar allt större risker vid oljeutvinning. Som jag skrev i förrgår kan olyckan med Deepwater Horizon göra att kostnadsberäkningarna för utvinning av djuphavsolja får göras om.
Riskerna blir större och fler i takt med att gamla oljekällor tar slut. Oljebolagen borrar på allt avlägsnare platser, allt djupare under ytan och utanför underutvecklade länder som inte har någon beredskap för större olyckor.Som Effekt noterar idag och Cornucopia igår så har nu peak oil på grund av denna olycka till och med nämnts i rubriken i mainstream-media - av SvD och E24. Kors i taket!
[Andra bloggar om olja, peak oil, miljö]
Jag träffade på en sjökapten igår som arbetar på ett fartyg som konstruerar oljeriggar.
SvaraRaderaHan berättade att han senast varit utanför Västafrika och arbetat. Jag frågade om det förändrats med tiden var de bygger plattformar och han berättade att de förr bukade borra på 200-300 meters djup, nu är de nere på ca 2000 m. Givetvis blir arbetet då mycket svårare, och han gav ett exempel på olyckor som kan inträffa under arbetet och som kostar mycket pengar.
Dom har väl tratten från förra liknande olyckan som var i Mexico för några dec. sedan.
SvaraRaderaDå tvingades dom använda en tratt o tankbåtar mens källan 'lättade på trycket'.
Och för att inte grumla området för dykarna.
Det snackas om att den första tätningen bara är skitsnack för att inte sprida panik. Sjuka summor det handlar om när det gäller omfattninge av skadorna.
SvaraRaderahttp://www.zerohedge.com/article/guest-post-cover-bps-crude-politics-and-looming-environmental-mega-disaster
Svårare ?
SvaraRaderaNi är lite amatörmässiga i ert sätt att tänka. Mer resurskrävande och dyrare är vad det blir. Svårare låter som om det inte går. Det är så arbetaren resonerar som jobbar 100 timmar is stället för 20 timmar. Gud vad svårt…….
Produktionschefen ser att han använt 5 man i stället för 1 och nått sitt mål. Controllern konstaterar att arbetskostnaden för X är 5 ggr så hög, å andra sidan så är fortfarande direktlön inte den dominerande kostnaden osv.
Flute man tätar inte vid ytan utan vid botten, det är lugnt och fint oavsett hur det stormar där uppe redan på ganska modesta djup.
brodeur: Även om det är lugnt och fint på botten så måste man väl ha båtar uppe på ytan för att kunna arbeta med att täta läckan? Nu vet jag inte hur de jobbar, men jag kan inte tänka mig att de åker ut med en ubåt ifrån land... Och det värsta, om en orkan skulle drabba området, är som Flute mycket riktigt påpekar att den kommer att suga upp vatten från ytan och föra in det långt över land...
SvaraRaderaOljebolagen lär värderas efter existerande oljereserver (någonting annat går väl knappast att använda; lite dystert på sikt). Det är väl snart dags att vikta dessa värden mot framtida prospekteringsrisker. Det kanske redan görs, men jag har inte hört det. Oljebolagsaktier känns riskabla!
SvaraRadera