ECB har även beslutat att, i koordination med andra centralbanker, reaktivera de temporära swaplinorna med Federal Reserve, och återuppta likviditetstillförande operationerna i dollar med 7 och 84 dagars löptid.Vi känner igen mycket från hösten 2008. Men nu är det version 2.0 av finanskrisen. Vi får se vilka mönster som upprepar sig och vilka nya händelser som inträffar.
Men marknaderna gick på det. Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 6% som mest!
Euron och svenska kronan förstärks mot dollarn. Från 1,27 USD/EUR i fredags till 1,30 idag. Från runt 7,70 SEK/USD i fredags till cirka 7,45 idag. För en stor valuta som euron är detta väldigt stora rörelser.
Men framförallt har man lyckats trycka ner räntorna för portugisiska statsobligationer, som jag skrev om igår. Räntan på 2-åriga ligger på 4,72% och 10-åriga ligger på 5,67%. Faran är därmed tillfälligt över för inverterad avkastningskurva för Portugal.
Även räntorna på grekiska statsobligationer har sjunkit tillbaks. 2-åriga från över 18% i fredags till 8,56% och 10-åriga från över 12% i fredags till 6,60%. Men där är avkastningskurvan fortfarande inverterad.
Är det klart då? Nej. Det här är panikåtgärder från skräckslagna politiker och centralbankschefer. Frågan är bara hur länge man lyckas hålla marknaderna lugna. Så här kraftiga reaktioner "uppåt" är inte sunda, utan ger ofta minst lika kraftiga efterverkningar neråt. Jag återkommer i frågan. Men ett par dagar framöver lär det vara eufori som gäller. Räkna med kraftiga rörelser på alla finansmarknader åt alla håll. Volatilitet lär bli temat den närmsta tiden.
Läs även vad mina bloggrannar skriver. Winning Trading "Börsen vänder upp", Cornucopia "55 200 SEK per barnfamilj", Musik @ Centrifugen "Nattmangling gav räddningspaket värt 750 miljarder euro", "Federal Reserve öppnar kranarna".
P.S. Min blogg slog besöksrekord igår med 1010 unika besökare. Detta på en söndag, som normalt inte brukar vara "bästa" dagen för denna blogg. Plötsligt är ett av de ämnen jag skriver om mycket aktuellt. Flute-tankar har även hoppat upp till första plats på Bloggportalens lista över mest besökta privata bloggarna i kategorin Ekonomi, företagande och juridik. Endast Cornucopia och En Daytraders Dagbok ligger nu före mig bland ekonomibloggar.
[Andra bloggar om euro, eu, grekland, portugal, finanskris, statsobligationer, statsbankrutt, ecb]
Bara att gratulera både till besökssiffrorna och till att du gick ur XACT Bear i fredags. Snyggt.
SvaraRaderaHar slagit rejält besöksrekord själv förra veckan.
Instämmer med Cornu. Snyggt jobbat med Bearen. Själv gick jag aldrig ur den...
SvaraRaderaStort tack även för en superb blogg!
Grymt härlig blogg, även Cornucopias är fantastisk.
SvaraRaderaGillar er båda, har fått en helt annan syn på marknaden.
Jepp grattis till besökarna! Den enda bloggen jag prenumererar på, får ta en titt på Cornucopias också.
SvaraRaderaDet här med räntor och kronans värde.
SvaraRaderaIdag kan man läsa på DI.se att:
"Svenska statsobligationer är samtidigt upp 13-16 punkter jämfört med fredagens stängning."
Räntorna har alltså gått upp. Rätta mig om jag har fel men det betyder väl att marknaden säljer svenska tillgångar? För om kupongen är fast på ex 1 och säljtryck leder till att priset faller från 12 till 11 så stiger den långa marknadsränta från 8,33% (1/12) till 9,09% (1/11)?
Men hur kan då kronans värde samtidigt ha stärkts? Då måste väl svenska tillgångar köpas och inte säljas?
Dan:
SvaraRaderaSvenska statsobligationer anses "säkra". Idag säljer marknaden av svenska statsobligationer, som du mycket riktigt konstaterar, för att istället kasta sig in i mer riskfyllda investeringar.
Kronan stärks pga att marknaden köper svenska aktier = mer riskfyllt. Det kompenserar mer än väl eventuella utflöden pga statsobligationer.
Tack för klargörandet! Då är jag med.
SvaraRadera