2010-05-25

Spanska sparbanker

Dags för "Las Cajas de Ahorros" - nästa kapitel i sagan om Finanskrisen. "Caja de Ahorros" är spanska för sparbank. I helgen tog spanska centralbanken över sparbanken Cajasur, baserad i Cordoba i Andalusien.
Åtgärden betyder att Cajasur nu får tillgång till medel från bankstrukturfonden (Frob) som inrättades av regeringen förra sommaren, sedan centralbanken tvingats rädda en annan sparbank, Caja Castilla de la Mancha.
Enligt Bloomberg förlorade CajaSur förra året 596 miljoner euro på en inkomst om 426 miljoner euro.

Igår meddelades också att fyra spanska sparbanker ska gå samman och bilda landets femte största finansföretag. Spanska finansmyndigheter försöker driva på sparbankerna att gå samman för att få starkare finansföretag. Svenska media skriver att "Spanska banker har i stort ridit ut den globala finanskrisen väl, tack vare ett strikt banktillsyn", fast det stämmer inte med vad jag har läst. Orsaken att de spanska bankerna har klarat sig förhållandevis väl är vad jag förstår att de spanska bokföringsreglerna gör det enklare att behålla osäkra fordringar till fullt värde på balansräkningen. Den spruckna spanska fastighetsbubblan har lämnat den spanska ekonomin i ett bedrövligt skick och bankerna kan inte låtsas som ingenting hur länge som helst. I oktober skrev jag så här.
För den som inte vet det har Spanien haft den största fastighetsbubblan i Europa, åtföljd av konsumtion för lånade pengar, ungefär som för USA. 2007 hade Spanien det näst största handelsunderskottet av alla världens länder (efter USA). "Alla" spanjorer blev plötsligt "rika". Men efter bygg- och köpfesten kommer baksmällan.
[...]
Ett annat problem i Spanien är att nettoskulden till utlandet är stor - runt 83% av BNP och stigande.
Tio år av fastighetsbubbla har lämnat de spanska bankerna med 300 miljarder euro i osäkra fordringar. Sparbankerna står för runt hälften av utlåningen i Spanien och det är de som är mest drabbade av dåliga lån till fastighetsägare och byggbolag. "Cajas" mer än femdubblade sin utlåning under fastighetsbubblan! Så snabb tillväxt tyder på vettlös eufori. De som drabbas hårdast brukar vara de som växt snabbast under bubblans uppblåsningsfas.

Hittills har oron för Spanien varit måttlig, eftersom deras statsskuld inte är överdrivet stor i förhållande till BNP, i alla fall inte jämfört med Grekland. Men det vi lärt oss av alla spräckta delbubblor i den globala kreditbubblan är att privata skulder efter olika former av bankräddningar till slut hamnar på statens balansräkning. Jämför t.ex. vad som hänt i Storbritannien. Och nu ser bankräddningarna ut att ha påbörjats i Spanien.

Utvecklingen vad gäller de spanska sparbankerna påminner lite om hur det gick för de svenska sparbankerna på 1990-talet då de blev Föreningssparbanken, numera Swedbank. Förutom att de spanska sparbankerna ska slås samman till större enheter så ska de också förvandlas till något som mer liknar vanliga bankaktiebolag. Det här är också något som tvingas fram, både av den spanska regerings självbevarelsedrift och från t.ex. IMF. IMF föreslår också andra åtgärder av Spanien, t.ex. reformering av arbetsmarknaden.
Det krävs långtgående och grundläggande reformer av den bräckliga spanska ekonomin, särskilt av arbetsmarknaden, skriver Internationella valutafonden (IMF) i en ny rapport.

Arbetsmarknaden beskrives som ”icke fungerande”. Fastighetsbubblan har en skadlig deflationseffekt på prisläget, det offentliga underskottet är för stort.

Dessutom pekar IMF på att den privata sektorns skuldbörda är för stor, liksom skulden till utlandet. Till detta lägger IMF Spaniens problem med svag produktivitetstillväxt, dålig konkurrenskraft och en banksektor med påtagliga svagheter.

Avgörande för att stabilisera utvecklingen är att få ordning på arbetsmarknaden, enligt IMF.
Situationen för Spanien bidrar tillsammans med annan osäkerhet, t.ex. runt Korea, till att världens börser rasar och närmar sig årslägsta. Som jag skrev i torsdags kväll är det kraschvarning, men ännu inte panik. Den som tänker investera mer långsiktigt i aktier bör avvakta tills oron lagt sig. Läs mer om börsläget hos Winning Trading och Cornucopia idag.

[Andra bloggar om , , ]

4 kommentarer:

  1. Jag är inte ekonom men tycker din blogg är intressant och lärorik. Bor i Spanien och har funderat lite på bankerna, det finns så många och de har otroligt många kontor. Visst trevligt med bra service men det måste ju kosta jättemycket.

    Som jag förstått det fungerar cajas ungeför som ekonomiska föreningar idag. Varför ombildas de till aktiebolag?

    SvaraRadera
  2. Har slängt upp ett dokument du kanske skulle vilja kika på?
    http://www.box.net/shared/vmdg1ikok5

    Ligger sjukt mycket bra info i det dokumentet om kreditmarknaderna i Sverige och utomlands. Framförallt relaterat till bostadsmarknaden.

    En kul grej att notera är att Riksbanken undviker SCB och vänder sig direkt till Ecowin (reuters) för sin information...

    SvaraRadera
  3. Anonym 2010-05-25 20.10:
    Jag antar att de omvandlas till aktiebolag för att man tror att de ska bli bättre styrda på så sätt.

    SvaraRadera
  4. Jag säger att den spanska bostadsbubblan var störst i Europa. Det stämmer i absoluta tal. I procent av BNP torde dock den irländska bubblan ha varit störst.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.