2010-05-11

Gräv och så

Som trogna läsare vet ägnar jag mig åt att odla mina egna grönsaker och idag tänkte jag tipsa lite om hur man kommer igång. Den som inte har en egen trädgård kan i många kommuner hyra odlingslotter. En odlingslott brukar vara runt 100 kvadratmeter, vilket gott och väl täcker behovet för en familj. Att hyra en odlingslott brukar kosta sisådär 500 kronor per år. Inte mycket om man jämför med ett årskort på gym.

Att odla sina egna grönsaker ger motion, frisk luft, god mat och tillfälle att träffa och prata med grannar. Dessutom sparar man pengar på att slippa köpa en hel del grönsaker. Inte att förakta i finanskristider. Och färska grönsaker av sådan kvalité som man får från egen odling finns inte att köpa i affären.

Vad behöver man då för redskap? På bilden nedan ser ni de redskap som jag anser vara essentiella.

Från vänster till höger:
  • Grep. Att plocka upp rotfrukter och potatis med.
  • Spade. Att gräva med.
  • Renshacka. Att rensa gångar och mellan grönsaksraderna.
  • Liten planteringsspade. Att göra rader och hål att så frön i, samt att gräva hål att plantera i.
  • Luckringsklo. Att luckra upp och röra om jorden med.
  • Kratta. Att jämna till jorden med.
  • Något att vattna med. Sprutmunstycket får symbolisera det. Det kan även vara vattenkanna eller vattenslang och vattenspridare.
Särskilt vad gäller planteringsspadar lönar det sig att satsa på kvalité. Det säljs en massa skräp som den på bilden till höger, men de duger bara till att låta barnen leka med i sandlådan. Även övriga redskap bör vara av god kvalité, men där är problemet inte så stort. Av planteringsspadar säljs däremot av någon anledning en massa undermåliga.

För den som har bärbuskar eller fruktträd är även en sekatör nödvändig.

Sen är det bara att köpa lite gödsel, frön, sättpotatis och sättlök och sätta igång att odla. Ta dig inte vatten över huvudet första året, utan börja i liten skala med några få grönsakssorter. Välj gärna sånt som är svårt att misslyckas med, exempelvis potatis, lök (från sättlök är lättare än från frön), squash, brytbönor (haricots verts) eller ärter. Någon tomatplanta kan du också köpa. Det finns få grönsaker där skillnaden mellan hemodlat och butiksköpt är större än för tomater.

Det finns en massa bra tips på nätet för den som vill odla grönsaker. odla.nu har exempelvis odlingsbeskrivningar och diskussionsforum. Via deras länksida hittar man också fler webbsidor.

8 kommentarer:

  1. Hej! Härligt med en blogg som pratar både jordbruk och ekonomi. Jag tror också på att ju mer jordnära vi blir (bokstavligt talat alltså) desto tydligare kan vi syna dagens finansmarknad. Hälsa gärna på www.norrlage.se, där är vi flera som gräver!

    SvaraRadera
  2. Mycket trevligt! Jag måste småle lite åt Din beskrivning av redskapen t.ex. "Spade. Att gräva med." Möjligen något övertydligt? Fast man vet ju aldrig. Kanske finns det någon läsare som inte vet vad en spade används till. :-)

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte helt och hållet komma ifrån tanken på att du kanske är ironisk här, med tanke på att de flesta som läser din blogg och sysslar med ekonomi och aktiespekulationer som yrke eller hobby, troligtvis aldrig har hållit i en spade, men skulle må bra av att göra det. :)
    Dock tvivlar jag inte på att du gör det, du verkar tillräckligt jordnära för att gilla trädgårdsarbete. Kanske är det så att vi är många som får börja odla egna grönsaker igen när oljan tagit slut? Peak oil är nådd, och takten som vi kommer att förbruka det som är kvar blir mycket högre. Troligtvis blir det mer lönsamt att odla själv redan långt innan oljan är slut eftersom oljepriset kommer att trissas upp skyhögt redan när efterfrågan överstiger tillgången till bara en del. Skulle jag gissa så är det nog redan om 15 år för dyrt att köra bil på oljebaserade drivmedel.

    SvaraRadera
  4. Att odla själv är lönsamt redan idag, om man inte räknar arbetstiden i pengar förstås. Pengarna man lägger i på frön, gödsel, m.m. uppvägs mer än väl av besparingen man gör på att behöva handla mindre mat. Framförallt grönsaker är ju dyra per kilo.

    Man kan grovt räkna med att ett vanligt hushåll behöver lägga i genomsnitt en halvtimme om dagen under sommarhalvåret för att sköta en köksträdgård, så arbetsinsatsen är inte heller särskilt betungande. Är man arbetslös är egen köksträdgård en självklar pengasparande sysselsättning. Du hinner söka jobb ändå.

    Om man sen ser arbetstiden i köksträdgården som motion och friluftsliv blir den ingen "förlorad" tid.

    SvaraRadera
  5. Jag ser med tillförsikt på framtiden där kommuner inte har mark de hyr ut, där kommuner hade mark som de sålt.

    Stat och kommun skall inte ha något ägande och absolut inte syssla med uthyrning av jordbrukslotter.

    SvaraRadera
  6. Flute:
    Sant att det är lönsamt utan att räkna arbetsinsats men så länge jag har arbete så räknar jag in arbetstiden i kalkylen. I vilket fall så odlar jag ändå för att det är kul och rogivande, men det kommer att bli mycket mer än en hobby när matpriserna rusar i höjden för att oljepriset stiger. Mark finns det gott om här på landsbygden! :)
    Tycker synd om de som bor i storstäder när oljekraschen kommer, när transporter av varor inte längre är billigt blir det en klar nackdel att bo i en storstad.

    SvaraRadera
  7. Sen är jag väldigt nyfiken på att veta mer om hur NeoLiberal tänker när han hävdar att staten inte ska äga någonting alls...

    SvaraRadera
  8. @jocke

    Då ska vi inte snacka om dem som bor ute i öknen i t.ex. Dubai.

    @Anonym 08.37

    Det som behöver beskrivas är snarare i vilket sammanhang man använder spaden, alltså vad man gräver med den.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.