Felaktiga affärer och datoriserad handel, uppges ligga bakom kraschen.Datorer, ja. Felaktiga affärer, troligen inte. Med tanke på att det på världens börser hela tiden ligger en massa handelsdatorer med tillgång till stooora pengar och letar arbitragemöjligheter så finns knappt möjligheten längre att felaktiga affärer kan störa börshandeln så här. Det beror snarare på återkopplingsloopar mellan alla de quant- och högfrekvenshandelprogram som ligger och gör stora delar av börshandeln. Något liknande det som hände 1987, alltså. Det finns några viktiga skillnader mellan 1987 och 2010.
- Efter kraschen 1987 införde man spärrar som stoppar USA-börserna om de faller för mycket.
- Handelsvolymen 2010 är många gånger större än 1987.
- Andelen datorstyrd handel är många gånger större än 1987.
- Datorerna har blivit många gånger snabbare och handelsprogrammen mer avancerade.
Förutom de snabba svängningarna ser det ut som om vi har fått en tydlig trendvändning på börsen den senaste veckan. Efter den sanslösa uppgången sedan mars 2009 är det säkert många som vill säkra sina vinster. Då blir det trångt i dörren av alla säljare. Se på Stockholmsbörsens OMXS30-index nedan. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Man kan skylla på Grekland, läckande oljeriggar och annat, men det var dags för en avsäljning på börsen efter den långa uppgången och nu fick man en orsak. Hundramiljonersfrågan är hur långt ner det går innan det vänder. Säkert är dock att många förlorar pengar just nu, vad nu det kan få för vidare effekter på ekonomin. Om inte annat kan det ta ner lite av den spirande optimismen för återhämtning i världsekonomin. Det blir återkopplingsloopar även här, fast inte lika snabba som för börsdatorerna.
Läs mer på Zero Hedge om "The Day The Market Almost Died (Courtesy Of High Frequency Trading)".
Några bloggrannar har också kommenterat läget. Musik @ Centrifugen "Det spekuleras i att någon tryckt på fel knapp" och "Första börsraset på grund av algoritmstyrd handel". Cornucopia "Mycket rykten nu" och "Crash Boom Bang". Winning Trading.
Det förtjänar också att påpekas att volatilitetsindexet VIX för USA-börserna ligger på över 30, vilket betyder varning för börskrasch. Det måste inte bli krasch, men marknadsaktörernas spekulerar i förhöjd risk för det, vilket är vad VIX mäter.
[Andra bloggar om aktier, börsen, börsnedgång, börskrasch, datorer, finanskris]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.