2011-03-29

Irlands banker en omöjlig ekvation

Igår kom Irland med ett nödrop till ECB om att rädda de irländska bankerna.
Irland bävar inför resultatet av det stresstest av landets problemtyngda banker som ska publiceras i veckan. Nu vädjar regeringen till den Europeiska centralbanken ECB om nya nödlån för att försöka hindra en krasch. Men ECB ställer motkrav.

Irland vill att ECB låna ut 60 miljarder euro, 540 miljarder kronor, till de irländska bankerna för att ersätta tillfälliga nödlån från Irlands egen centralbank, skriver Financial Times.

ECB kräver i sin tur att Irland uppfyller sitt löfte att stärka bankerna med mer kapital, annars hotar banken att dra in all nödhjälp.

Stresstester som ska publiceras på torsdag väntas visa att de Irlands fyra stora banker; Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent och Educational Building Society behöver mellan 135 och 225 miljarder kronor i nytt friskt kapital.
Tittar vi på staplarna för Irlands statsskuld och BNP så går de åt fel håll - statsskulden ökar snabbt och BNP krymper.
Notera att statsskulden så sent som 2007 bara var på 25 procent av BNP.

I diagrammet nedan har jag satt lite irländska banksiffror i förhållande till BNP och statsskuld.
Utan ECB:s och Irlands centralbanks lån till bankerna hade statsskulden kunnat vara ännu större - eller bankerna i konkurs. Men nu krävs inte bara lån, utan även riktiga kapitaltillskott till bankerna. Det talas om 15-25 miljarder euro och av erfarenhet av hur finanskriser hittills utvecklats så har jag ritat in den högre siffran i diagrammet. Det handlar om cirka 10-16 procent av Irlands BNP som krävs i kapitaltillskott!

Ekvationen är fullständigt omöjlig. Det finns ingen chans att staten kan ta sig ur den rävsax man sitter i, vilket jag skrev redan i höstas. Starka krafter inom EU vill dock absolut inte låta Irlands banker fallera, eftersom det skulle drabba framförallt tyska och brittiska banker hårt - se vem som har lånat ut till Irland. Irland är också ett mycket större problem än Grekland eller Baltikum eftersom det rör sig om så mycket större summor som korkade utländska fordringsägare har lånat ut.
2008 var utländska (mest svenska) bankers utlåning till Estland, Lettland och Litauen totalt 95 miljarder dollar. Detta har i senaste datat sjunkit ihop till 61 miljarder dollar. Utländska bankers utlåning till Grekland var 2008 på 295 miljarder dollar, men har nu sjunkit ihop till 154 miljarder dollar, vilket ändå är mer än dubbelt så mycket som till Baltikum. Men Irland är värre. Utländska banker har fordringar på 512 miljarder dollar på Irland, alltså drygt tre gånger så mycket som på Grekland. Dock en viss minskning sedan år 2008, då de hade fordringar på 824 miljarder dollar på Irland.
Ser man på räntorna för irländska statsobligationer ser man att den "flatline" jag noterade häromveckan fortsätter och förvärras.
Det finns ingen möjlighet för den irländska staten att finansiera sig på dessa nivåer, utan man är fullständigt i händerna på "välvilliga kamrater" i eurosamarbetet.

Den omöjliga ekvationen för Irland gör att det kommer att bli en ständigt återkommande följetong av nya räddningsplaner, o.s.v. o.s.v.

Sedan kommer Portugal snart också med i "klubben". Apropå det läser jag att fem portugisiska banker fått sina kreditvärderingar sänkta.

10 kommentarer:

  1. Dominoeffekten ska inte underskattas.
    Omöjligt var ordet.
    Tyskland är nyckeln och jag tror de säger nej till slut.
    /Grönvita

    SvaraRadera
  2. När kommer vändningen då det blir "billigare" att låta dessa banker gå omkull? Hur mycket pengar går att pumpa in dessa svarta hål? Nångång måste det väl ta stopp?

    SvaraRadera
  3. Jag fattar inte varför det är så viktigt att rädda alla dessa banker. Små sparare är försäkrade av staten (och det lär vara betydligt billigare än att rädda banker). Resten av pengarna är folk som satte girigheten framför vett och tänkande.

    Om man låter banker gå under och drar pengar från de som tjänade mest på deras risktaganden kanske folk börjar uppskatta mer försiktiga banker. Det skulle inte skada om banker som kör full reserve banking i stället för dagens system skulle kunna klara sig för att folk litar på de mer och förstår att risktagande banker inte kommer räddas av staten.

    SvaraRadera
  4. När kommer vändningen då det blir "billigare" att låta dessa banker gå omkull? Hur mycket pengar går att pumpa in dessa svarta hål? Nångång måste det väl ta stopp?

    SvaraRadera
  5. Dominoeffekten ska inte underskattas.
    Omöjligt var ordet.
    Tyskland är nyckeln och jag tror de säger nej till slut.

    SvaraRadera
  6. Har påpekat det innan och det är värt att påpeka igen. En väldigt stor andel av fordringarna på Irland rör finansiella företag som i sin tur har motsvarande fordringar utanför Irland. Skulle tippa att siffran åtminstone ligger under 400 miljarder USD i dagsläget. Förmodligen betydligt lägre då tyska banker har flyttat tillgångar från irländska dotterbolag till hemlandet. Man ska dock inte sticka under stol med att det fortfarande är en gigantisk summa.

    SvaraRadera
  7. När kommer vändningen då det blir "billigare" att låta dessa banker gå omkull? Hur mycket pengar går att pumpa in dessa svarta hål? Nångång måste det väl ta stopp?

    SvaraRadera
  8. Dominoeffekten ska inte underskattas.
    Omöjligt var ordet.
    Tyskland är nyckeln och jag tror de säger nej till slut.

    SvaraRadera
  9. Flute, när kommer vändningen då det blir "billigare" att låta dessa banker gå omkull? Hur mycket pengar går att pumpa in dessa svarta hål? Nångång måste det väl ta stopp? ? ?

    SvaraRadera
  10. Flute, har påpekat det innan och det är värt att påpeka igen. En väldigt stor andel av fordringarna på Irland rör finansiella företag som i sin tur har motsvarande fordringar utanför Irland. Skulle tippa att siffran åtminstone ligger under 400 miljarder USD i dagsläget. Förmodligen betydligt lägre då tyska banker har flyttat tillgångar från irländska dotterbolag till hemlandet. Man ska dock inte sticka under stol med att det fortfarande är en gigantisk summa.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.