2010-11-12

Vem har lånat ut till Irland?

En snabb titt på BIS' data (per den sista juni i år) ger åtminstone svaret på vilka länders banker som har lånat ut till Irland. Som jag skrev igår är det kört för irländska staten. En statsbankrutt brukar också medföra att stora delar av den övriga ekonomin säckar ihop. Följande diagram visar vilka länders banker som innehar störst andel av Irlands skulder till utländska banker.

Tyska och brittiska banker står alltså för omkring en fjärdedel var. Räkna alltså med att tyska politiker har ett starkt intresse av att Irland inte drabbas av statsbankrutt.

Man kan också jämföra hur mycket respektive lands banker har lånat ut till Irland jämfört med hur stor landets BNP är. Då framträder en något annorlunda bild.

Belgien träder då fram som ett land som har mycket att förlora på Irlandsproblem - i samma klass som Storbritannien. Schweiziska banker har inte lånat ut på långt när så mycket som de tyska till Irland, men i förhållande till landets BNP-storlek är det nästan lika illa.

Irland är illa ute och många spekulerar säkert om vad som kommer att hända. Men politiker får tydligen inte tala för öppet om det. Vår finansminister Anders Borg kritiserar ledande EU-politiker "för att de har tagit upp frågan om huruvida befintliga privata långivare, som banker, ska vara med och ta smällen om ett statsfinansiellt pressat euroland som Irland skulle tvingas ställa in betalningarna och be om hjälp". EU-politiker får tydligen inte nämna något sånt farligt.

Idag kom också preliminära BNP-siffror för tredje kvartalet 2010 för EU. Greklands BNP föll med 4,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Spanien blev största orosmolnet, då de hade 0 procents BNP-tillväxt på årsbasis. Irland var inte med i denna preliminära rapport. Grekland lär hamna i fokus nästa vecka, då Eurostat på måndag ska presentera sin revision av deras statsfinanser. Underskottet 2009 kommer att räknas om från 13,6 procent av BNP till troligen 15 procent av BNP eller mer.
Samtidigt anländer tjänstemän från EU och IMF till Aten för att utvärdera om den grekiska regeringen uppfyllt villkoren för att få nästa omgång stöd. Och på torsdagen väntas parlamentet i Grekland inleda debatten om den slutliga budgeten för 2011.
En inte alltför vågad gissning är att fokus då tillfälligt flyttas bort från Irland. Men euron lär fortsätta att försvagas ändå, om inte Grekland kommer med "positiva" överraskningar - alltså "inte så illa som väntat".

Nu talas det också om att den förnyade euro-oron kan ge högre boräntor här i Sverige.
- Även bergsäkra papper som svenska bostadsobligationer tar oförtjänt stryk när paniken griper omkring sig, säger Magnusson.

- Det handlar inte om svenska bankers kreditvärdighet. Det är en ren risk-skräckeffekt, tillägger han.
Pär Magnusson uttalar sig också om hur Irlandskrisen påverkar G20-mötet.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har sett sig tvungen att på plats vid G 20-mötet i Seoul försäkra att EU har verktyg och medel att rädda Irland om det skulle bli nödvändigt.

Splittringen är därmed tydlig, vilket urholkar EU-ländernas styrka på G 20-mötet, enligt Pär Magnusson, skandinavisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland (RBS).

- Alla EU-länder vill ha en svagare euro. Det skulle göra att de kan exportera mer. Men om euron handlas i 1:35 eller 1:45 mot dollarn är inte den stora frågan just nu. Det stora problemet är att hela euro-systemet är på väg att braka samman, tillägger han.
Den där sista meningen var intressant. Menar han verkligen det? Får en "mainstreamare" säga så?

Tillägg: Europeiska centralbanken (ECB) har ju också lånat ut en massa pengar till Irlands banker, närmare bestämt 130 miljarder euro, vilket gör dem till en större långivare än de tyska bankerna, som bara lånat ut 100 miljarder euro till Irland.

[Andra bloggar om , , , , ]

7 kommentarer:

  1. Mycket väl skrivet och berättat. Det blir en ny greklandsrunda i syfte att rädda bankkapitalet. Och EU:s medborgare får återigen stå för betalningen.

    Inget vi kan göra så mycket åt.

    Jag vill minnas att du halvtannat år tidigare skrev om krisen i Baltikum i liknande termer. Där tycks krisen nu vara överstånden och alla banker räddade.

    Staten och kapitalet sitter i samma båt, ohjälpligt fjättrade och beroende av varandra!

    SvaraRadera
  2. Bosse:
    En skillnad mellan Baltikum och Irland är att det på den gröna ön rör sig om mycket större siffror. Se exempelvis de diagram över statsskulder och underskott som jag publicerade för några veckor sedan.
    Baltikums problem var förhållandevis hanterbara.
    Jag ska återkomma med fler jämförelser mellan Baltikum och Irland. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  3. Tänkvärt om Eurons framtid:
    http://gonzalolira.blogspot.com/2010/11/tidal-forces-ripping-europe-apart.html

    SvaraRadera
  4. Flute, väl skrivet inlägg, intressanta diagram.

    SvaraRadera
  5. Visar diagrammet endast exponering mot irländska staten eller total exponering mot Irland? Tycker det ser ut som det senare.

    SvaraRadera
  6. Good By IRELAND....
    Buenos Dias ESPANJA !

    SvaraRadera
  7. Anonym 2010-11-13 10:18:
    Total exponering mot Irland.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.