2011-03-12

Hänt i veckan 6-12 mars

En liten sammanställning av intressanta saker jag läst denna vecka, men inte hunnit kommentera.

Peak oil
  • 7 mars: Ulf Jacobsson och Anders Wijkmans debattartikel i GP - fokusera på det mer akuta peak oil, så löser man koldioxidutsläppen på köpet.
  • 7 mars: Sydsvenskan tar upp peak oil på ledarsidan:
    Oljan har varit en välsignelse. Utan den skulle långt fler vara fattiga i världen och den ekonomiska utvecklingen skulle befinna sig på en nivå långt under dagens. Vårt välstånd har, bokstavligt talat, pumpats upp ur jorden.

    Men oljan har haft sin tid. Det internationella energiorganet. IEA, beräknar att peak oil, den maximala produktionskapaciteten, nåddes redan 2006. När tillgångarna minskar, samtidigt som efterfrågan hela tiden ökar, växer riskerna. Oljeberoendet kan inte trollas bort. Behovet av kunskap om hur riskerna kring utvinning och hantering skall bemästras är därför stort.
    Osunt kommenterar "Att en av Sveriges större morgontidningar överhuvudtaget tar upp peak oil på ledarsidan är i sig en revolution."
  • Svensk oljekonsumtion ökar. Cornucopia E24 E24: Oljefritt - ordet som försvann
    "Bland annat beror det på att den svenska vagnparken, med drygt 4,8 miljoner bilar, har en omsättningstid på cirka 20 år. Eftersom förhållandevis få av dessa bilar, och de som säljs de närmaste åren, är eldrivna, är det redan nu klart att vägtransporterna kommer att vara beroende av olja även 2020."
    Ylven: Obegriplig argumentation av Radetzki.
  • Historical Oil Shocks (pdf) av James D. Hamilton, Department of Economics, University of California, San Diego.
    However, as seen in Figure 17, production did not continue to grow after 2005. Unlike many other historical oil shocks, there was no dramatic geopolitical event associated with this.
    [...]
    The correlation between oil shocks and economic recessions appears to be too
    strong to be just a coincidence
    [...]
    That an oil price increase could exert some drag on the economy of an oilimporting
    country should not be controversial. On the supply side, energy is a factor of
    production, and an exogenous decrease in its supply would be expected to be associated with a decline in productivity.
  • Trafikminnen: "Vårvintern 1956 var det energikris i Sverige till följd av den så kallade Suezkrisen. Det var bensinransonering, vilket bland annat innebar att inga privatbilar fick vara ute i trafiken på söndagarna."
  • 1974: "8 januari - Bensinransonering införs i Sverige och pågår tre veckor, fram till 29 januari, som följd av oljekrisen. Eldningsolja och elektricitet ransoneras under våren. Samhällets energibehov och -försörjning debatteras hela året."
  • 8 mars: Bensinpriset på ny rekordnivå
    – Vi är inte ens inne i driving season, när amerikanarna börjar röra på sig framåt maj—juni då priset brukar toppa.
    [...]
    Ulf Svahn, vd på Petroleuminstitutet, påpekar att om oron sprider sig till Saudiarabien kan priset bli riktigt högt: Av dagens 14:28 kronor per liter är priset för själva bensinen lite drygt 5 kronor. Om bensinpriset på världsmarknaden skulle stiga med 50 procent så skulle det resultera i ett bensinpris i Sverige på runt 17.40 kronor litern.
BIGPISS-länderna
  • 7 mars:"Greklands finansdepartement skriver i en kommentar att Moody's betygssänkning är helt omotiverad och den i första hand är ett uttryck för att ratinginstituten måste regleras hårdare. Enligt departementet kan denna typ av "obalanserade" beslut bli självuppfyllande profetior."
  • 11 mars: Grekiska 2-åriga statsobligationer på rekordhöga 17%!
Tigerekonomi och bostadsbubbla i Sverige?
  • Många begagnade båtar till salu på Blocket.
    I februari ökade båtannonseringen med 55 procent jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Blockets egen statistik.
    [...]
    Februarisiffrorna i år har dock inte lyckats passera februarisiffrorna 2008, då det ännu rådde glödande högkonjunktur.
  • 9 mars: Mindre i plånboken för de flesta
    Trenden med högre disponibla inkomster är bruten - i år har flertalet hushåll mindre kvar i plånboken jämfört med för ett år sedan. Det visar en beräkning som Swedbank har gjort.
    [...]
    "Störst försämring jämfört med förra året får de med stora bolån eftersom ränteläget nu är betydligt högre än vad det var för ett år sedan", skriver bankens privatekonom Maria Ahrengart i ett pressmeddelande.
  • 9 mars: Kvantitativt: "Stockholmare har inte råd att bo".
    Igår kom en ny rapport för boindex som är ett sätt att mäta huruvida svenskarna har råd att bo i sina bostäder eller ej. Om index ligger på 100 så ska den typiska familjen lägga 15% av förvärvsinkomsten före skatt på boendet.
    [...]
    Om man kollar storstadsregionerna så föll indexet 7,2% i Stockholm till 76, medan det ligger på 89 respektive 87 i Göteborg och Malmö.
    [...]
    Priset på en normal villa i Stockholm var faktiskt under 1 miljon så sent som 1996 - ett pris som dagens bostadsspekulanter i Stockholm antagligen inte ens kan föreställa sig trots att det bara var 15 år sedan.
    Snyggt upplockat, bloggranne!
  • 8 mars: Kraftig prisuppgång på ettor: "Bristen på studentlägenheter och hyresrätter har drivit upp priserna på smålägenheter med 40 procent på fem år. På vissa håll har priserna fördubblats."
  • Economist om den farligaste tillgångsklassen - fastigheter.
    Why is property so dangerous? One obvious answer is the sheer size of the asset class.
    [...]
    An even bigger reason to beware of property is the amount of debt it involves.
  • 10 mars: Kvantitativt: "Sverige har den lägsta riskvikten för bostadslån i hela Europa."
Kina
  • 9 mars: Risk för kinesisk bankkollaps 2013:
    Ökad kreditrisk och bostadspriser på bubbelnivå gör att Kina med 60 procents risk hamnar i en bankkris inom två år, enligt värderingsinstitutet Fitch. “Kinas banker har med största sannolikhet fler lik i garderoben än vi vet om”, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.
    [...]
    Beijing vill till varje pris undvika en upprepning bankkrisen i början av 2000-talet, då slutnotan för att lösa ut de drabbade bankerna uppgick till 4100 miljarder kronor.
USA
  • 8 mars: ZeroHedge:
    In a research note, TrimTabs highlights that government social benefits — including Social Security, Medicare, Medicaid, and unemployment insurance—were equal to 35% of all private and public wages and salaries in the 12 months ended January, up from 10% in 1960 and 21% in 2000.
    [...]
    “We think very few market participants understand that the economy has become heavily dependent on government largesse,” cautions Schnapp. “We are hardly convinced that the recovery can persist without outside aid, so we expect the Fed to roll out QE3 shortly after QE2 ends at the close of June.”
    Liknande som jag skrev i måndags
  • David Rosenberg:
    The U.S. economy shed 8.8 million jobs in the recession and in an expansion that is nearly two-years old now, it has only made up 1.3 million or 15% of that loss. That is an absolutely horrible recovery, by any standard, and especially when one considers how many fiscal and monetary policy bullets were used to generate the expansion.
Arabvärlden
  • Veckans icke-händelse blev fredagens ganska små protester på det som utlysts till "vredens dag" i Saudiarabien på Facebook. Västerländska media gör lite för stor sak av sociala media i arabvärlden. Läs den artikel som Efter oljan tipsade om häromdagen. "Small change: Why the revolution will not be tweeted" av Malcolm Gladwells i The New Yorker i höstas. Dj-igt häftigt att kunna blixtsnabbt kommunicera med alla sina vänner, men inte gör det några revolutioner.
  • Flyget ger Gaddafis regim övertag i inbördeskriget i Libyen. Att införa flygförbud lär bli svårt för att inte säga omöjligt. Först måste man i så fall slå ut luftvärnet, vilket kan ställa till med oönskade politiska biverkningar om civila blir skadade i "precisionsbombningar" av luftvärnsinstallationer. Och det räcker med några luftvärnsanläggningar som man inte lyckas slå ut för att Gaddafi ska kunna ta ner några NATO-flygplan. Bättre att hjälpa rebellerna på andra sätt, exempelvis genom att ge dem uppdaterad spaningsinformation om var Gaddafis trupper befinner sig.
Stjärnekonomer
Japan
  • Veckans svarta svan. Precis som vid förra stora tsunamin julen 2004 så verkar man här initialt ha underskattat skadeverkningarna. Jag får nog också revidera upp min prognos från igår, även om jag påpekade att detta var det sista som Japan behövde i dagsläget.
  • Kärnkraftsolyckan i Fukushima verkar kunna bli en av de värre konsekvenserna. Läs mer hos Cornucopia (1) "28% av Japans kärnkraftverk är utslagna, motsvarande 4-5% av landets elproduktion" och Cornucopia (2).

6 kommentarer:

  1. Mycket bra sammanfattning. Jag skulle gärna vilja gå på din föreläsning! Vi arrangerar sådana för JAK medlemsbanks räkning. Jag sitter i ansvarsgruppen här Göteborg som har en liten budget att lägga på detta men har fått uppfattningen att du är stockholmare. Om du hör av dig nästa gång du åker till Götlaborg så skulle vi kunna fixa något! Hur insatt är du i JAK-banksystemet?

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också sammanfattningen! Mer sådant!

    //HPD

    SvaraRadera
  3. Bra genomgång, fokuserar just nu själv på den hotande bobubblekrisen i min blogg, med visst fokus på Kinas spekulationsdrivna bostadspyramidspel men även det svenska läget.

    SvaraRadera
  4. Saxat ur ovan: "Ulf Svahn, vd på Petroleuminstitutet, påpekar att om oron sprider sig till Saudiarabien kan priset bli riktigt högt: Av dagens 14:28 kronor per liter är priset för själva bensinen lite drygt 5 kronor. Om bensinpriset på världsmarknaden skulle stiga med 50 procent så skulle det resultera i ett bensinpris i Sverige på runt 17.40 kronor litern."

    Vad menas??? Alla utpriser är väl linjärt beroende av råvarupriset, dvs 50% ökning av detta borde leda till ett utpris på 21.42 kronor. Någon som vet någonting annat?

    För övrigt anser jag igen att man måste titta bredare på energiproduktion än att bara stirra på peak oil. Det totala energiinnehållet i all olja är fortfarande inte speciellt imponerande (5.000.000 TWh). Det är liksom kört från början, det borde inte vara någon "nyhet" för någon.

    SvaraRadera
  5. Magnus:
    Skatten på bensin är inte linjär. Den är ett fast antal kronor och ören per liter.

    SvaraRadera
  6. @Flute:

    OK - men momspåslaget växer med inpriset, det verkar dock vara med i ovanstående kalkyl.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.