2015-01-21

Prepping goes P3!

Via bloggrannarna Swedish Prepper och Centrifugen.se fick jag tipset om att prepparen Urvaken var med i Morgonpasset i P3. Detta program är mycket lyssningsvärt och finns att avlyssna på Sveriges radios hemsida och är 41 minuter långt. Särskilt tycker jag om detta program eftersom Urvaken är väldigt avslappnad och radiomässig. Han passar väl in i jargongen i Morgonpasset utan att för den skull bli oseriös.

Urvaken tar upp viktiga saker angående personlig krisberedskap såsom ansvarsprincipen, GHB (Get Home Bag) eller EDC (Every Day Carry), samt effekterna av ett längre strömavbrott.

Så ta nu och lägg 41 minuter på att lyssna på programmet medan du kollar upp hur det står till med din personliga beredskap. Ett tips är också att läsa Civilförsvarsförbundets sidor med tips och råd för olika typer av tänkbara krissituationer.

Och glöm inte STOP - Stanna Tänk Orientera Planera. Detta är grunden i all krishantering.
 • Stanna. Innan du gör något förhastat eller i panik, stanna upp och genomför följande steg.
 • Tänk. Tänk igenom vad som har hänt och din situation, utrustning med mera.
 • Orientera. Var är du? Behöver du ta dig därifrån eller kan du stanna kvar?
 • Planera. Till sist är det dags att göra upp en handlingsplan för hur du ska agera. Du behöver kanske också tänka ut en plan B att ta till om något skulle gå fel med plan A.

2 kommentarer:

 1. Ok jag har lyssnat. Värme vatten ljus och mat klarar vi hyfsat idag någon kanske två månad tror jag och bekvämt med hink med vatten gott om toapapper på toan hemma. Men på lantstället är det sämre. Får fundera lite för ett långt strömavbrott ligger helt inom den rimliga nivån även utan krig. Borde nog kolla de gamla batteriradioapparaterna så de fungerar.

  Men katten är bortskämd får nog lägga upp ett större lager av hans favoritmat också.

  Internet försvinner snabbt, men det finns gott om böcker även ett uppslagsverk så där 20 år gammalt hemma och ärvt 60-70 år gammalt på lantstället så en del jag brukar söka på nätet går att hitta. TV bör gå att avstå från.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Det vimlar av tangentbordsriddare som skriver om hur man ska klara kriser si och så och bla bla bla. Ingen av tangentbordsriddarna funderar över deras egen fysiska form, vilken troligen är så dålig att de skulle gå åt efter 24timmar. Dags att vakna upp bakom tangentbordet.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.