2015-02-04

Donetsks ledare försöker nedvärdera motståndaren

Ledaren för den ryska marionettregimen i Donetsk, Alexander Zachartjenko, sade i måndags att de styrande i Kiev är "bedrövliga representanter för det mäktiga judiska folket". Detta blir särskilt intressant när den ryska sidan annars brukar anklaga regeringen i Kiev och dess militär för att vara nazister. Nu är de inte bara nazister, utan även judar! Det är alltså uppenbart att båda benämningarna bara används för att misskreditera motståndaren.

Vad gäller att det är rysk militär i östra Ukraina så är det vid det här laget helt klarlagt att Ryssland skickat in en hel del militär materiel. Det finns nämligen gott om fotobevis för ryska militärfordon i östra Ukraina, bland annat hos Bellingcat.com och hos ConflictReport.info.

Det skulle också vara högst anmärkningsvärt om det som den ryska propagandan påstår vore sant, nämligen att "rebellerna" Donetsk och Luhansk, som ungefär kontrollerar det brunröda området i kartan nedan, skulle ha lyckats stå emot den reguljära ukrainska armén i åtta månader och aldrig fått slut på utrustning, ammunition eller manskap. Det är uppenbart att de försörjs från Ryssland.

13 kommentarer:

 1. Om vi nu då konstaterar att det finns ett stort stöd från Ryssland in till rebellsidan så vad gör det för skillnad. Ni är väl inte så naiva att ni tror att för att man kan med säkerhet säga att ryssen hjälper Donetsk rebellerna att man slutar med stödet eller överhuvudtaget bryr sig om vad vi säger tycker.

  Ryssland skiter i vad vi tycker.

  Vi brände all möjlighet till påverkan på dem när väst tillät Victoria Nuland att härja fritt i Ukraina.

  Om väst vill krig får vi krig. Vill vi inte krig kanske vi får krig i alla fall. Ryssen känner sig med all rätt trängd. Om de har fel eller inte betyder inget för har vi som vi nu gjort utmålat dem som vår fiende då blir de vår fiende.

  Vad har EU Europa Nato att sätta emot Ryssen. Svaret är ingenting. Sverige har möjligen Carl Bildt att ställa på barrikaden och vifta med pekfingret åt dem.

  Se till det reala se till vad har vi att sätta bakom våra ord. Inget.
  Att vara stor i truten och ha rätt vad betyder det när grabben bredvid har en högerarm som får oss på fall ens innan vi hunnit säga förlåt.

  Läs lite strategi - läs de klassiska strategerna och stäng truten när det inte finns något att svara upp med.

  Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=79POpzlRgxs

   Radera
 2. Bra sammanfattning - bildningen eller bristen på bildning är slående. Också de militära bloggarna verkar ha en fundamental okunskap om att göra bedömanden av både militär och globalpolitisk art, där framför allt förståelsen för att vikten av att sätta sig in motståndarens (parternas) situation och bevekelsegrunder saknas fullständigt. Analyserna blir mycket dåliga och slutsatserna därefter. Har rekommenderat Cornucopia att studera grundläggande metoder för att göra militära bedömanden. De PK saknar dock viljan till det viktigaste - nämligen att göra ett opartiskt arbete som sedan kan liggat till grund för partiskt handlande.
  Min gissning är att USA vill tvinga fram ett krig typ det i Georgien för att undergräva Ryssland, alternativt slå sönder Ukraina om man inte kan ta över.
  Hela utvecklingen efter Nuland är en katastrof för Ukrainarna i väst. De verkar omotiverade och redan krigströtta och ser ut att ha stora problem på slagfältet. Vad är värt det som pågår nu?
  Tyvärr är svensk blogg- och gammelmedia helt i händerna på USA/EU/Israel och rapporterar skamlöst partiskt och oärligt om krisen. Jägarchefen publicerade dock till sist en någorlunda objektiv bedömning av det globalstrategiska läget - tyvärr är han ett undantag.

  SvaraRadera
 3. Jag tittade igår på rysk TV inslag om de ca 20 000 killar från västra delen av förre detta Ukraina som befinner sig nu i Ryssland. De flydde från mobiliseringen.
  Det är oxo interesant att nästan varje dag pågor demonstrationerna mot mobiliseringen just i de VÄSTRA DELARNA av förre detta Ukraina, och här snackar vi inte om Odesa regionen där poliserna fick rädda de som kom at utföra mobiliseringen eftersom folkmassa ville lyncha de.
  - UKRAINAS EKONOMI är nu i frittfall, idag kostar dollarn 25 grivne på svarta marknaden.

  SvaraRadera
 4. OBS !!! OBS !!! FEL KARTA !!! FEL KARTA !!!

  Hej Fluta !
  Jag vet att du är alltid någrant att publicera rätta diagram, rätta kartor osv. TACK FÖR DETTA !
  Men tyvärr idag publicerade du GAMMAL KARTA ÖVER OMRÅDET.
  KRIMHALVÖN tillhör nu Ryssland eller hur

  SvaraRadera
 5. Rätt karta, Krim tillhör bara Ryssland enligt Ryssland. Nu är iof. ovanstående kommentatorer ryssar, vilket förklarar de världsfrånvända påståendena samt de bristfälliga kunskaperna i svenska. Troligen troll betalade av Putin.

  SvaraRadera
 6. @ Anonym2015-02-05 15:01

  Och vem betalar dig........kanske farbror Rotschild.

  SvaraRadera
 7. Nån som kan svara på varför inte ryssland stänger av gasen till europa? Så får vi se vad som händer då. Usa skall ju bara hålla tyst. Dom om någon startar väl krig.

  SvaraRadera
 8. Ryssland stänger inte av gasen till Europa för att Ryssland har en ekonomi i totalt förfall och är på väg mot ekonomisk kollaps. Utan gaspengarna skulle de aldrig klara sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skall ju kunna sälja gas till Kina, Japan, Indien, Turkiet, Balkan...... !!!!!
   EUs ekonomi är på väg mot ekonomisk kollaps.
   Euro kommer snart att kollapsa !!!

   Radera
  2. För det krävs tillräckligt med gasledningar till dessa alternativa länder. Det finns inte idag och inget man slänger upp på en eftermiddag. Ryssland måste sälja till EU för att klara sig.

   Radera
 9. ja visst är det en nedvärdering och mycket otrevlig argumentation. Men så sker alltid i ett krig. I varje krig ingår en demonisering en demonisering av motståndaren och visst är detta uttalande en contradictio in adjecto. Om vi granskar svensk rapportering så är jag glad att vi inte är i krig. Jämför bara den betydligt mer nyanserade bild som framförs i tyska media. Men med tanke på Ukrainas premiärministers desperata vädjan i nyligen i Berlin om stöd och sympati; det fanns ukrainarare som var med er i judeutrotningen och bekämpade Sovjet. Jag beklagar inte besegrandet av tredje riket men de finns; kolla bara på Cornucopia, som du länkar till.

  SvaraRadera
 10. Enda sättet för Ryssland att undvika en kollaps igen värre än 1990 är att lämna ockuperade områden i Ukraina!
  På Fred och Försvar igår i Sälen pratade man om Ryssland, landets politik, försvar, ekonomi/finans och sociala status. Mkt initierat och med bra föreläsare.
  Inspelat 11/1. Ryssland: ambition och förmåga Gudrun Persson, forskningsledare FOI, Johan Norberg, förste forskare FOI, Torbjörn Becker, föreståndare Stockholm Institute of Transition Economics (SITE).
  Rysslands möjligheter att klara nuvarande halvering av oljepriset i kombination av att vara utanför det internationella finanssystemet och handelsbojkotten från EU tär på landets möjligheter att fungera. Kriget i Ukraina har också kostat enorma summor. 70 % av statens inkomster kommer från olja och gas, men har nu halverats genom det låga oljepriset.18 månader klarar sig Ryssland på valutareserven, men redan nu behöver prioriteringar göras mellan nya "krigsleksaker" eller stänga skolor och sjukhus.
  Och läget kommer hela tiden att förvärras. Och när pensionerna inte betalas ut vd händer då?
  Gå in på Svt Forum! Ska man tolka detta så utgör inte Ryssland något hot utan tvärt om behöver hjälp för att överleva annars blir de ett hot.
  http://www.svtplay.se/svt-forum

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.