2016-04-20

Bostadsbrist i små och stora kommuner

Jag läser i DT att Gagnefs kommun har problem med akut bostadsbrist. Sedan 1 mars har vi som bekant en lag som tvingar kommuner att ta emot sin andel av kommunplacerade flyktingar. Gagnef (med drygt 10000 invånare) ska ta emot 39 stycken, men det finns inga bostäder för dessa.

Kommunens representant illustrerar med ett uttalande den undanträngningseffekt för turistnäringen som jag skrev om nyligen. "I stället för att invänta turistsäsongen och hyra ut veckovis kan man nu skriva kontrakt för ett år".

Jag bara undrar i mitt stilla sinne hur Storstockholms överhettade bostadsmarknad ska klara att ta emot dem som blir kommunplacerade här. Stockholms kommun ska exempelvis ta emot 2800, fast det verkar bli fler när många söker sig till en plats där det finns familj, vänner, landsmän eller annat som attraherar.
"Staden räknar med att cirka 7 500 personer som fått uppehållstillstånd kommer till Stockholm och ordnar eget boende under 2016."
De räknar med detta, men blir det verkligen så? Det är redan såpass svårt att hitta boende i Stockholm även för den som har fast jobb och god inkomst att många företag beklagar sig.

Jag försöker via Stockholms hemsida få reda på hur man tänker att det ska gå till att ta emot de kommunplacerade.
"Nyanlända som har fått uppehållstillstånd och inte kan få boende på egen hand får ett tillfälligt boende genom SHIS, Stiftelsen hotellhem i Stockholm. [...] Målsättningen är att SHIS hyresgäster ska ordna ett eget boende på den reguljära bostadsmarknaden."
Den målsättningen känns inte särskilt realistisk, med tanke på hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut idag. (Jag vet mycket väl eftersom jag nu själv håller på att leta ny bostad.)

Istället ska "tillfälliga" modulbostäder byggas - "prefabricerade hus i ett [sic!] eller flera våningar med enkel men bra standard". Om detta verkligen blir så återstår att se. Det är mycket som ska falla på plats. Det måste finnas lämpliga platser med vatten, avlopp och el. Det måste bli klart med bygglov på dessa platser. Det måste finnas prefabricerade moduler att köpa i tillräcklig mängd (för Stockholm är inte den enda kommunen som budar på dem). Det måste finnas byggbolag som kan ta jobbet med kort varsel. Jag misstänker att det inte kommer att bli så lätt som kommunens hemsida ger sken av, och även att det blir väldigt dyrt för kommunen.

Det känns för mig som om byråkraterna på olika nivåer (Migrationsverket, regeringen, kommunerna) just nu håller på med en planering som till stora delar är orealistisk. Frågan är bara när den kommer att börja spricka. Jag gissar att verkligheten under året kommer att komma ikapp de orealistiska planerna och många av de nyanlända flyktingarna kommer att tvingas bo kvar på de anläggningar där de idag bor "tillfälligt".

Som jag skrev i höstas: Det är inte pengar som saknas utan resurser.

22 kommentarer:

 1. Arbetade på ett företag där ledningen ville pressa fram resultat fort med devisen "money lost nothing lost".
  Pengarna tog förstås slut och företaget gjorde konkurs.

  SvaraRadera
 2. Snart inser kommunerna att det är billigare att köpa bostadsrätter och villor för att uppnå sin målsättning. Då kommer helvetet braka lös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag skrev om det i förra inlägget. Det är en risk som jag ser.

   Radera
 3. Vi måste upprätta slumkvarter. GD på Boverket var inne på detta när hon talade om att flyktingarna skulle komma att få bygga sina bostäder.

  Problemet är att vi har lagstiftning som syftar till att förhindra att slumområden uppstår. T ex har vi lagstiftning som anger att utedass får användas i sommarstugor men att deras restprodukter ska hanteras som miljöfarligt avfall. T ex körs skittunnor från Sundsvall till Norrtälje där man har den tekniska utrustningen som krävs för att ta hand om dessa.

  Nu måste vi bygga bostäder i Stockholm med utedass. Vi måste då ändra lagstiftningen och skapa en hantering av dessa. Massor av arbetstillfällen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta kommuner kommer att hyra stora villor och placera ganska många i varje villa - givetvis tillfälligt. För Stockholms kommun finns möjligheten att försöka få tag i stora lägenheter. Sedan får säkert turisterna besvärligare att få hotellrum, för även där naggas tillgången.

   Möjligen tillgriper en del kommuner konststycket att betala en lämplig summa till den som själv lyckas bli inneboende hos någon bekant (helst i en annan kommun).

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Staten hyr en mssa villor och bostadsrätter för skattepengar och konkurrerar med de unga som fösöker köpa sig en bostad. Vem kan vinna i budgivning mot någon som kan leka med andras pengar och höja skatten etc.

   Landet som byggdes upp av våra fäder ska nu upplåtas fritt åt mänger av folk från andra länder som borde stannat i sitt närområde för att bygga upp sina raserade länder.

   Radera
  3. PJ du har dålig kunskap. Hur många villor och bostadsrätter anser du på ett ungefär staten hyr?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Inte ännu, men när de inser att det inte bara går att bygga xx st bostäder sådär i ett nafs. Bara det att tanken kommer upp om att köpa och hyra villor säger ju allt...

   Radera
 4. Det är inga problem om alla hanterar situationen som Knivsta kommun har gjort. Dvs. sparka ut befintliga bostadssökande och ge lägenheterna till immigranterna istället.
  http://www.unt.se/uppland/knivsta/bostadsko-blir-langre-4150803.aspx

  SvaraRadera
 5. Det skulle vara alldeles lysande om kommunerna köpte hus i villaområdena, för att fördela boenden till invandrare som behöver hjälp med bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett bra sätt att spä på bostadsbubblan. Köp villor för skattepengar och ökade statslån. Dessutom högst rättvist att en ung familj som arbetat hårt oh sparat ihop lite pengar ska gå i budgivning mot kommunen om ett hus. Kummunen vinner och där kan analfabeten från Syrien och hans sex barn bo gratis i villan, lyckliga i alla sina dar. Tydligen rättvist...

   Radera
  2. Kommunen behöver inte betala obegränsat mycket för bostäderna. Finns ingen anledning att bestämma att invandraren ska bo i huset i alla sina dar. Finns ingen anledning att generellt anta att en svensk familj arbetat hårdare än en familj som invandrat (men det kanske inte var det du menade heller). När det gäller huspriser kommer de även fortsättningsvis styras av tillgång på krediter och räntor eftersom mycket få köper hus med egna pengar.

   Finns det några andra invändningar kanske?

   Radera
  3. Låt nyanländ låna till bostad. Incitament att arbeta om denne vill kunna betala sin ränta och amortering.

   Magne

   Radera

  4. Nej, kommunen behöver inte betala obegränsat, de behöver bara lägga sig precis över närmaste budgivare.
   En skillnaden att den svenska familjen arbetat med att bygga upp Sverige och betalat skatt här och invandraren gjort det någon annan stans, viss skillnad.

   De fåtal invandrare som har arbetat med något som de kan praktisera i Sverige kan säkert efter språkkurser komma igång bra här också. Detta är en mycket liten andel. Eftersom vi redan innan flyktingkrisen hade drivor med arbetslösa okvalificerade invandrare i Sverige så blir de flesta bara en ytterligare skara bidragstagare som ska bo och äta gratis samt i tristessen och frustrationen ägna sig åt radikalisering och brottslighet.

   Radera
  5. @Anonym
   Nyanländ låna pengar? Tar i genomsnitt 7 år innan de kommer i arbete enligt SCB, så någon lön har de ju inte. Eller föreslår du lån utan lånetak och amorteringsfritt för invandrare och att räntan betalas av staten?
   Självklart får invandrare låna till hus på samma villkor som alla andra.
   Det vore bäst att de tvinga dem att åka hem och bygga upp sina egna länder.

   En stor anledning till att det raserade Tyskland byggdes upp efter andra världskriget var inte bara Marshallhjälpen utan ännu viktigare att efter kriget så tilläts inga tyskar lämna landet utan alla tvingades vara kvar. Ingen tilläts fly från misären utan tvingades jobba med att bygga upp landet.

   Radera
  6. PJ

   Ja, ett slags Marshallhjälp till MENA och att de satsar på att bygga upp sina länder är självklart lämpligare än att de ska vandra genom Turkiet, Makedonien, Bulgarien, Österrike, Tyskland, Danmark för att slutligen hitta till landet som delar ut flest PUT och bidrag. Men. De kommer ju nu hit och vi har 160 000 i migrationsverkets bostäder. De betalar vi alltså för. Låt dem ta lån på 5 miljoner om de vill och betala ränta och amortering så att vi inte betalar ut 80-90 miljarder kronor 2016 till dem.

   Kan de inte betala lånet eller bostaden, finns många svenskar som inte kan det heller men de får inte bostad som nyanländ får. De tar lån. Incitamenten att arbeta heltid innan 7 år för 25 % och efter 15 år för 40 % för nyanlända när de vet att snart måste jag betala min ränta och amortering på min dyra bostad för 4 miljoner kronor. Precis som det är för svenskarna alltså.

   Magne

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. "En skillnaden att den svenska familjen arbetat med att bygga upp Sverige och betalat skatt här och invandraren gjort det någon annan stans, viss skillnad."

   Det är skillnad på äpplen och päron också men de är båda frukter. På vilket sätt är denna skillnad relevant.

   Radera
 6. Svenskar ska låna till bostad och nyanlända få bostad? Man särbehandlar medborgare utifrån etnicitet och bakgrund. Ge nyanlända rätt att belåna sig, tillåt ett "lån för nyanlända" på upp till 5 miljoner kronor så denne har tillgång till Södermalms bostadsmarknad. Problem solved.

  Som sagt, enligt Flute är tillgången på bostäder stor: "Vad jag kan se så är tillgången på bostäder att köpa mycket god. En titt på Hemnet ger vid handen att det finns mängder med bostäder till salu i Sverige och Stockholm."

  Det som behövs är krediter och pengar, inte resurser i form av bostäder. Detta eftersom Flute har varit inne på Hemnet och sett att det finns massor av bostäder till försäljning. Ni andra kan också ta en titt på Hemnet och se att det finns tusentals bostäder i Stockholmsområdet att köpa.

  Den nyanlända får dessutom genom "lån för nyanländ" på uppemot 5 miljoner kronor incitament att arbeta eftersom denne vill bli skuldfri. win-win för stat och nyanländ och för tredjepart, svensken, som slipper betala 90 miljarder kronor i direkta migrations- och integrationskostnader 2016.

  Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. och pengar är gratis? - det är ju bara att trycka nya och dela ut, eller. Jag tycker du ska flytta till Venezuela Magne för där har socialismen blommat ut ordentligt. Om alla människor får nytryckta 5 miljoner i handen så löser sig enligt dig alla problem enligt dig. Och om de inte kan betala tillbaka lånet, vad händer då?
   Hur dum kan man vara???

   Radera
  2. Flute anser ju att det finns massor av bostäder på Hemnet att köpa. Då är det ju inte brist på bostäder utan i stället på pengar och krediter. Trycker man mer kan folk köpa bostäderna. Sen kommer många få problem med återbetalning av sina lån, men det är ju en annan fråga.

   Magne

   Radera
 7. "Man särbehandlar medborgare utifrån etnicitet och bakgrund." De är väl inte medborgare ännu utan vissa har fått PUT andra asyl. Det är ju till och med så att man ger icke-medborgare förmåner som svenskar inte har tillgång till. Ge immigranten lån, incitament till arbete etc. Det finns ingen anledning att svenska folket ska behöva arbeta och därmed betala för att människor från Afrika, Sydamerika och Asien ska få fri tillgång till bostad, bidrag etc. så fort de anländer hit. En nyanländ kan totalt få 21.000 kronor i bidrag ifall den har tre barn, utöver lägenhet.

  Magne

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.