2016-04-01

Migrationsverket kontra turismen

Den stora mängd migranter och flyktingar som kom till Sverige i höstas måste bo någonstans. "Tillfälligt" placerades de på diverse turistanläggningar såsom stugbyar eller hotell. Nu närmar sig sommarens högsäsong för den svenska turistnäringen och man undrar lite grann hur det har gått - vilka turistboenden kommer att finnas tillgängliga för turister och vilka kommer att användas av Migrationsverket? SvD har tittat på det.

"I vissa kommuner blir det inga hotellbäddar alls", säger vd:n för Småland Turism. Det ser även ut att bli brist på hotell i Bohuslän, och då även de mer fashionabla hotellen. Detta var bara två exempel - fler finns att läsa i SvD:s artikel.

Det set ut som om det är mer lönsamt för många stugbyar och hotell att få en fast inkomst året runt genom att hyra ut till Migrationsverket än genom att hyra ut bara under turistsäsongen. Även om turisterna kan betala mer per natt blir den totala årsinkomsten bättre av asylsökande.

"Det är ju hotellen som är själva motorn i turistnäringen. Faller de bort, faller också andra turistintäkter bort", konstaterar vd:n för Södra Bohusläns Turism. Där har vi problemets kärna.

Detta var bara några stickprov, men de visar på den trend som SvD:s artikel presenterar. De som normalt tar in på hotell är de som spenderar mest pengar på aktiviteter, restauranger och nöjesliv. Finns inte bäddar till turisterna faller även övriga intäkter bort, för turisterna kommer till största delen inte att bo i tält eller husvagn istället för hotell, utan kommer troligen att söka sig utomlands för sin semester. Turister från utlandet kommer inte heller att komma i samma omfattning, när de inte kan finna boende.

Drygt 159 000 personer i Sverige är sysselsatta inom turistbranschen, som 2014 hade ett exportvärde på drygt 96 miljarder kronor. Hur många av dessa kommer att förlora sina jobb? Och då har vi bara räknat turistbranschen direkt, inte exempelvis alla butiker som får en stor del av sin inkomst från turisterna.

Men man kanske ska se positivt på det hela - försäljningen av tält och husvagnar kan få ett rejält uppsving!

Det vi ser här är exempel på en undanträngningseffekt. Migrationsverket har med sina skattepengar finansiell styrka nog att bjuda över turisterna.

Vi kommer framöver troligen också att se undanträngningseffekter på bostadsmarknaden, då kommunerna från 1 mars åläggs att ta emot sin kvot av dem som beviljats uppehållstillstånd. Eftersom många kommuner inte har några större mängder lediga hyresrätter tvingas de att med skattepengar köpa upp bostäder på marknaden - det kan vara bostadsrätter, småhus eller fritidshus. Hittills har jag läst om exempel på detta från kommunerna Östersund och Svenljunga. Danderyd överväger också inköp av bostadsrätter som ett möjligt alternativ. Förutom att det kan driva på den svenska bostadsbubblans vansinnespriser ytterligare, så kan inköp av fritidshus som flyktingboenden också ge ytterligare ett slag mot turistnäringen. En arbetslös flykting spenderar inte tillnärmelsevis lika mycket pengar per dag som den svensk som innehar en fritidsbostad.

Som jag skrev i höstas, så är det inte pengar som Sverige saknar, utan resurser och tid för att ta emot alla asylsökande. Migrationsminister Morgan Johansson har nu också erkänt detta.
"Vi måste inrikta oss på att ta hand om de 160 000 som kom förra året. Våra asylboenden är redan fulla, och vi behöver detta andrum för att ta hand om dem som kommit."
Sverige kommer att klara det, men samhället kommer att se väldigt annorlunda ut på många vis efter att vi tagit emot denna plötsliga våg av migranter och flyktingar.

Ser vi på dagsläget vad gäller inflödet av asylsökande så hade vi i februari färre per månad än vid samma tid förra året, se diagrammet nedan. I mars har inflödet minskat ytterligare.
Detta beror på en kombination av flera faktorer. Dels de hårda gränskontroller som införts i sydöstra Europa och stoppat upp flödet av migranter och flyktingar, dels att ryktet gått om att situationen som asylsökande i Sverige inte är så bra som den tidigare varit, dels Sveriges gränskontroller.

40 kommentarer:

 1. Alla rasistiska kommentarer kommer att tas bort utan vidare kommentarer!

  SvaraRadera
 2. Flute jag har tidigare hyrt ut lägenheter på veckobasis i värmländsk urskog. Nästan alla hyresgäster var från andra länder. Det finns förmodligen en del sådan uthyrning fortfarande och med rätt information kan den öka.

  Värre är det moment 22 Janette Bohman skrev om igår i SvD. När en person söker asyl behåller Migrationsverket ID-handlingarna tills ansökningstiden är avklarad (2 år). Utan ID inget bankkonto vilket försvårar (omöjliggör) bankkonto. Vilket försvårar lön. Uppehållstillstånd krävs för personnummer och utan det får man ingen SFI.

  Ändrade regler skulle betyda mycket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en väldigt korkad byråkratisk situation. Länk till artikeln.
   En enkel lösning vore förstås att de asylsökande får en kopia av sin identitetshandling när Migrationsverket tar hand om den, så att de kan fixa allt de behöver.

   Radera
  2. Visst finns det säkerligen lägenheter, hus och rum att hyra som du beskriver, men det är ändå så att en stor del av kapaciteten för gästnätter troligen kommer att försvinna, vilket kommer att påverka turismen negativt.

   Radera
  3. Om vi bara ser ekonomiskt och inte mänskligt på problematiken. Under åratal väntande får inte SFI. SFI sker för vuxna i studieförbundens regi och de kan inte få någon ersättning för sitt arbete utan personnummer. Utan svenska är det oftast extra svårt att få anställt jobb eller kunna starta eget och utan jobb är det svårt att ha råd att själv skaffa bostad och då blir den utsatte oftast sittande kvar och hindrar turismens behov av hotellrum.

   En obetydlig regeländring är allt som behövs.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Bra synpunkt även där. Även om det skulle vara så att den asylsökande till slut får avslag och skickas hem, så har vederbörande ändå fått något rimligt meningsfullt att göra under tiden, nämligen att lära sig svenska, samt med lite tur fått mer inblick i det svenska samhället genom något arbete.
   Utökade språkkunskaper vidgar också vyerna och torde inte vara någon nackdel även om den asylsökande tvingas återvända hem efter avslag.

   Radera
 3. Ja, pengarna är inte ett problem. Dels är det inte så enormt mycket pengar på det stora hela, bankkriser och annat har kostat Sverige mycket mer. Det är ju mer en cashflow-fråga över tid. Och låna är ju i princip gratis idag och statsskulden är rekordlåg.

  Sverige har ju genom åren visat att det visst går att hålla de flyktingnivåer vi haft, ca 70 000/år som mest innan i fjol. Även om det gnisslar ibland så är det bara positivt på sikt för landet som helhet. Vi ser ju också att Sverige går mycket bra idag, trots/tack vare den invandring vi haft under 90-talet och 00-talet. Och det är också detta vi varit bra på, att visa Europa vad som funkar i ett samhälle, vad som går att åstadkomma. Från salmonellafrihet till flyktingar och annat.

  Problemet är ju att Europa är för sega, att de inte tar efter. Sverige är mer flexibelt i lagändringar, nya myndigheter och effektivisering. Hade man bara lyckats komma några steg framåt i Europa i flyktingsamarbete och mottagning så hade inte den här situationen uppstått. Sverige hade inte behövt dra halva lasset i fjol och till slut stänga gränserna. Bara att hoppas att EU ser detta som en väckarklocka och att de resonabla krafterna kan vakna till liv.

  Alternativet är ju inte attraktivt med stängda gränser, minskad handel, arbetslöshet, uppror etc. Vi provade det förra århundradet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvecklingen har inte varit fullt så positiv som du tror.
   Trots ökande BNP så har BNP per capita stått stilla under de sista tio åren, alltså ingen välståndsökning. Mottagandet har heller inte varit så lysande vilket framgår av det ökande antalet utanförskapsområde. Riksdagens utredningstjänst på uppdrag av Danielsson (C) tog fram en rapport som visade att efter 8 år så hade 25% av invandrarna ett heltidsjobb och efter 15 år var siffra 35%. Hur många av jobben som hade statligt lönebidrag framgick inte. Att immigrationen är en ekonomiskt betungande för samhället framgår också av att Malmö kommun är med sin många immigranter sedan lång tid landets största mottagare per capita av kommunal utjämning.
   Att immigranterna i så stor omfattning sökt sig till Sverige beror säkert på våra generösa villkor som vi också basunerat. Eftersom vi själva attraherat invandrarna så tycker väl många andra EU-länder att då får vi också lösa problemen.

   Radera
  2. Visst har välståndet för de flesta ökat de senaste 10 åren kanske även räknat som BNP. Du tänker fel här Ulf H.

   När det gäller den del av Sverige som växer ekonomiskt snabbast, dvs 08, finns en stor brist på arbetskraft och bostäder. Fick de framgångsrika företagen möjlighet att anställa de som de behöver skulle tillväxten i BNP vara högre.

   Sedan är det så att efter 8 år har:

   * en del av invandrarna återvänt till därifrån de kom med nya kunskaper och några av dem ger med detta mångfalt åter även för Sverige. Vårt land är mycket beroende av utrikeshandel och denna sker först när någon ägnar sig åt den.

   * Några är hemmafruar och sköter barn.

   * Några arbetar kortare än halvtid och andra studerar

   * Men visst är för många fortsatt arbetslösa och lever ett liv på en lägre ekonomisk nivå. Dessa drar ner BNP per capita och är möjligen en sorts förlorare. Övriga invånare är mest vinnare även om det även bland dessa finns arbetslösa och eller sjuka förlorare.

   För Malmö kommun är nog invandringen betungande och samma gäller en del andra kommuner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nej, BNP per capita har inte stått still, men däremot ökat saktare än tidigare. http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/

   Däremot så håller jag med dig om att vårt mottagande och integration har fungerat ganska illa.

   Radera
  4. Nanotec, du önsketänker
   För att den svenska välfärdsmodellen skall fungera behöver ca 70% av åldrar i arbetsför ålder arbeta heltid.
   Om man enbart ser till SCB s siffra om sysselsättning så är cirka 65% av invandrarna sysselsatta efter 15 år, 50 % efter 8 år. Med sysselsättning menas att man har 1 timmes regelbunden verksamhet per vecka i något företag eller uppbär arbetslöshetsunderstöd.
   Expanderande företag i stockholmsområdet behöver välutbildad språkkunnig personal, tyvärr fyller få immigranter kraven.

   Nämnde Malmö eftersom det sägs att på sikt blir immigrationen lönsam. Eftersom Malmö har under en längre tid tagit emot immigranter så borde väl lönsamheten börja visa sig där tycker man.

   flute: Du har rätt i att BNP per capita har ökat , men flackat ut betänkligt senare år. Den stod praktiskt taget still under alliansregeringen. Att den nu ökar beror ju på att vi till stor del finansierar inhemsk konsumtion med privata och offentliga lån.

   Radera
  5. Gällande utredningen som Ulf nämner så rekommenderar jag följande läsning:

   http://ledarsidorna.se/2016/02/hungriga-vargar-jagar-bast/

   Gällande de skenande kostnaderna för flyktingmottagning/invandring:

   http://ledarsidorna.se/2016/03/ur-hand-i-mun/

   Detta vi gjort i Sverige de senaste 10-15 åren (eller mer) är tyvärr ekonomiskt och socialt vansinne. Förorten har ökande problem med utanförskap. Senast var det ju "Australian 60 minutes" reportrar som blev angripna när de filmade i Rinkeby ( rekommenderar att ta en titt på filmen som ni kan googla fram. ) Så länge Sverige förmår pumpa in bidrag och stöd till utanförskapsområdena kan samhället hållas samman någorlunda. Utan det kommer det mesta bli trasigt. Svensk polis och rättsväsende är ju byggt för bullerbyn inte för urspårade förorter och andra mer omfattande samhällsproblem. Risken är stor för att den vanliga Svensson får söka skydd hos fascistiska råskinn.

   Tyvärr är hela Sverige numera inte alls byggt för att tåla motgångar. Invandringsbubblan och kreditbubblan kommer effektivt sänka Sverige vid nästa ekonomiska motgång.

   Radera
  6. Christopher kreditbubblan är farlig för vår ekonomi och kommer givetvis att för en tid sänka vår BNP när bubblan spricker. Jag tycker vi fått allt för många flyktingar på kort tid (förra året) med det system vi har för att ta emot dem. Systemet går enkelt att förbättra (läs artikel av Janette) och med nuvarande inflöde av flyktingar är problemen små sett för hela Sverige jämfört med kreditbubblan.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Fast att de australiensiska teveportrarna blev angripna i Rinkeby kanske inte är så konstigt, då de hade med sig Jan Sjunnesson, ökänd rasist och flitig skribent på Avpixlat. Hade de haft en annan guide hade de troligen behandlats annorlunda.

   Radera
  8. Ulf H den svenska välfärdsmodellen är dåligt överens med dagens verklighet. Vi behöver inte 70% som lönejobbar i sitt anletes svett längre. Vi lever inte på malm och tryckpapper annat än för viss sysselsättning och till priset av olönsamma företag. Turismen till Sverige gav 2014 mer än summan av vår export av malm, skrot och trävaror i pengar.

   I 08 är den utländska turismen stor och ger mycket även om vanligaste jobbtiteln är programmerare och tjänsteexporten av data gav mer än turismen.

   För landet ger rubriken Nyttjande av immateriella tjänster 62 miljarder i exportintäkter och det är tex patent men det finns inte så många lönearbeten bakom detta.

   Varför just lönearbete är så högt beskattat och fastigheter i stort befriade och robotars arbete med valutahandel är helt skattebefriat beror på tröghet i tanke och beslut. Vi skulle tjäna mer för samhället med en annan ordning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec


   Radera
  9. @ Nanotec
   Kreditbubblan kommer påbörja problemen. Utanförskapsområdena kommer att förvärra dem betydligt. Invandring utan integration är vansinne särskilt som det inte finns ekonomi i det.

   @ flute

   Är du säker på att Jan Sjunnesson blev igenkänd och att du inte förringar händelsen? Jag är inte övertygad, han ser ju ut som vilken grå-svensson som helst och borde inte vara den första man identifierar. Men kanske tillhör alternativmediasajternas redaktörers utseende allmänkunskapen i Rinkeby. Oavsett är bemötandet oroväckande. Påminner om hur Mona Walter blev bemött i Rinkeby i somras.

   Det finns alltför många rapporter om att saker och ting inte står väl till i utanförskapsområdena. Gammelmedia undviker och förringar uppenbart ämnet. Något som tex Mona Walter-fallet tydliggör då SVT klart mörkade skeendet, hon har ju eget inspelat bevis på hur tv-teamet shockerat talar om saken efteråt. Den svenska traditionen är att göra vad du gjort nu dvs förringa problemet.

   Radera
  10. Mona Walter-fallet tycker jag är mycket allvarligt. Där är det ju solklart så att hon blev påhoppad pga sin religion.
   I fallet Jan Sjunnesson är det mer oklart vilka faktorer som spelat in, men det är nog bra om utländska journalister gör lite bakgrundskoll på vem man anlitar som guide i Sverige, oberoende av vilken sorts reportage man tänkt göra. Annars är ju risken stor att det kan bli ett mycket vinklat reportage. Rätt klantigt av australiska tevereportrarna tycker jag.

   Radera
  11. "nanotec
   Stämmer att antalet industrijobb minskat på grund av automatisering, och utflyttning av jobb. Men som tur är har ju andra näringar utvecklats istället som skapat resurser för vård skola omsorg m.m. Vad de skulle komma ifrån om inte någon ansträngde sig och jobbade förstår jag inte, manna från himlen kanske?
   @ flute Det är tråkigt att vi idag visar förståelse för att personer angrips fysiskt för sina misshagliga åsikter. Skulle vara intressant att veta varför TV-teamets val föll på Sjunnesson, medveten provokation?

   Radera
  12. @ flute

   "I fallet Jan Sjunnesson är det mer oklart vilka faktorer som spelat in, men det är nog bra om utländska journalister gör lite bakgrundskoll på vem man anlitar som guide i Sverige, oberoende av vilken sorts reportage man tänkt göra. Annars är ju risken stor att det kan bli ett mycket vinklat reportage. Rätt klantigt av australiska tevereportrarna tycker jag."

   Naturligtvis har man inte kommit från andra sidan jorden och anlitat Jan Sjunnesson som första val. Det säger sig självt, sannolikheten borde vara minimal för att de som första val väljer redaktören på en obskyr nätsajt. De som tillfrågats innan Janne har inte vågat ställa upp då de ogärna vill hamna i hetluften på detta vis i en för svensk världsbild ogynnsamt sätt. Janne var med andra ord antagligen den första av de tillfrågade som ställde upp.

   Sedan tror jag inte att utfallet hade förändrats om de bytt ut Janne mot valfri mysgubbe. Så händelsen är allvarlig men tyvärr inte oväntad om man vet hur läget är i förorterna. Blåljuspersonal bemöts ju ofta av sten. Att ett kamerateam skulle vara så mycket mindre provokativt kan man nog inte räkna med. Trots allt är väl massmedia lika mycket symbol för etablissemanget som blåljusen.

   Radera
  13. Ulf H

   Jo vi ska leva på manna från cyberspace som är en ganska ny himmel. Själv försöker jag följa en del teknologisk utveckling och investerar i ett mindre antal företag som jag mest behåller så länge jag tycker de sköter sig. Innebär att jag är mycket uppkopplad och även läser en del tidningar tidskrifter och böcker på döda träd. SvD hade förresten en ny artikel om hur svårt det är för de flyktingar som väntar på utredning att få jobb pga byråkrati. En dataingenjör var exemplet han hade lyckats få tre små korta jobb städa ett kök, flytta lite lådor och hugga lite ved. Samtidig lider 08 svår brist på dataingenjörer tror artikeln i rosa delen också hade rubriken Moment 22...

   Känner väl tre unga ingenjörer. En sköter sitt nätföretag som ger tjänster till användarna som uppdaterar gratis och hen lever gott på den reklam som visas. Mest reser hen runt i världen och fjärrstyr sitt företag. Ensam anställd i sitt företag.

   Hens bror var den första akademikern på ett mindre svenskt företag och han revolutionerade företagets verksamhet med sitt datakunnande. Läste på fritid en nätkurs om robotar från Stanford med bra resultat och de ville ha dit honom för vidare jobb. Förmodligen gick ryktet runt världen. Han blev headhuntad och erbjuden mer än fördubblad lön och flyttade till Berlin. Företaget han jobbat på erbjöd samma lön men han tyckte det var för sent. Trivs bra mitt i Berlin och har lärt mycket tyska på det halvår han varit där. Fin lägenhet mitt i stan.

   Mitt tredje exempel är några få år äldre. Han tjänar bra och ansvarar för några avancerade produkter i ett större företag. Företaget är utlandsägt och största problemet för hans familj med barn nr två på väg är att han behöver flyga på månadsmöten och ibland med kort varsel till kunder på andra kontinenter.

   Alla tre arbetar med "produkter" där kärnan är dataprogram men deras arbeten är ganska skilda. De två som bor i Sverige bidrar med hyfsat hög skatt till vård skola omsorg mm.

   Det som bekymrar mig nu är att så många jobb verkar komma att försvinna med den snabba utvecklingen. Alltid tidigare har nya jobb kommit och de tre unga ingenjörer jag skrev om ovan kan nästan säkert få nya bra jobb men nu går förändringarna så snabbt att jag menar att det blir många problem. Enklast är att ändra skattesystemet mer bort från löneskatter till annat som nu är lågt eller obeskattat

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. "Men varför äter de då inte bakelser om de nu har slut på bröd"

   Marie-Antoinette, 1789

   "Men varför lever de då inte av manna från cyberspace om de inte hittar ett annat jobb."

   Nanotec, 2016

   Radera
  15. Bra Christoper du ser problemet med vad alla som inte får ett jobb ska göra. Vad är ett riktigt jobb? Är ett jobb nödvändigt för alla? Hur överleva utan jobb? Hur går det till att skapa jobb?

   Jag har inte alla svar - bara fragment. Kan börja med att konstatera vilken nytta för mig alla invandrare i sjukvården gjorde när jag 2011 tillbringade mesta tiden på sjukhus och sedan på sk visstidsboende under återhämtning av krafter samt väntan på ombyggnad hemma. 2012 var det hemtjänst, färdtjänst och intensiv träning på gym. Majoriteten av de som hjälpte mig var invandrare. För mig betydde dessa jobb väldigt mycket. Lärde mig också en hel del om andra länder, socialgrupper och kulturer. Intressant också när jag kom ut i rullstol och konstaterade hur det bemöts.

   Det finns inte ett visst antal jobb i ett dynamiskt samhälle. I de flesta företag finns bara ett visst antal jobb. Arbetstid per person sjönk länge i Sverige och semestertid ökade. Det är idag lönsamt för de flesta löntagare med högre löner än hantverkare att göra mer eller mindre bra hantverksjobb hemma.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  16. Nanotec, jag var på skämthumör. Din antydan om att manna från cyberspace skulle lösa våra problem lät lika naivt som det klassiska yttrandet från (frankrikes drottning) Marie-Antoinette strax innan franska revolutionen.

   Grundproblemet är att vi nått det som kallas för tillväxtens gräns. Man har varnat för att detta till slut ska ske ända sedan början av 70-talet. Men det har varit omöjligt att få makthavare och allmänhet att förstå innebörden i något så tråkigt. Istället har samhället fortsatt och dessutom förvärrat sitt beroende av tillväxt. Utan tillväxt är problemen självförstärkande pga ökad arbetslöshet, minskande löner och skattebas. Vi kommer inte ha råd med pensioner och dagens välfärd i form av sjukvård och skyddsnät. Har vi inte råd med det ökar de sociala problemen och samhällets nedgång fortsätter. Det numera splittrade och mångkulturella sverige står inför konflikter av politisk, religiös och ideologisk art. Folk söker sig dessvärre till avarterna under dåliga tider. Det måste man räkna med. I Sverige har de allra flesta räknat med fortsatt goda tider annars skulle ingen fått för sig att låta invandringen pågå i sådan omfattning att vi byggt upp stora utanförskapsområden i alla svenska städer.

   Du ger exempel på lyckad invandring och försöker därmed försvara all invandring. Det är ologiskt och hela ditt argument vilar helt på din känsla från din tid som vårdbehövande patient. En ohållbart och förskräckligt stor andel av invandringen under de senaste 15 åren var ogenomtänkt och utslag av svensk masshypnos.

   Som det ser ut idag är det inte nödvändigt att alla jobbar, i själva verket uträttar oerhört många jobb ingen eller mycket lite produktivt. Detta är ett bra exempel:

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/03/gastinlagg-en-tjanstemans-bekannelser.html

   Men pga av tillväxtens gränser kommer folk ändå tvingas tränga sig fram med armbågarna för att pressa ut så mycket som möjligt åt sig själv ur den minskande kakan. Det kommer naturligtvis att vara svårt att hålla ihop detta oavsett förekomsten av utanförskapsområden...

   Radera
  17. Ja Christopher jag tyckte ditt skämt var kul. Visst finns det gränser för tillväxt av det mesta. Vi lever i mycket på planetens kapital istället för räntan. Men det var inte först på 70-talet det uppmärksammades.

   Om vi enbart ser på energifrågan för tillväxtens gränser så led Europa allvarlig brist på energi under 1700-talet. Skogarna var i stort nedhuggna inom farbart område. Under 1600- och 1700-talet och fram till 1860 var Sverige storproducenter av pottaska för övriga Europa. Tillverkningen av pottaska krävde mycket arbete och skog. Pottaska användes för tillverkning av såpa, tvål, glas, krut, färgämnen och läkemedel mm.

   Tjära och beck (en restprodukt från tjärdestilleringen) blev under 1600-talet en av rikets största exportprodukter. De starkt växande örlogsflottorna i Nederländerna, England, Frankrike och Spanien gav den ökande efterfrågan.

   Träkol var förutsättningen för järntillverkning och vintrarnas milorna gav ofta mer inkomster till bönderna än vad de fick från åkrarna under odlingssäsongen.

   När skogen tog slut försökte man få slut på svedjebruket som den "hemska invandringen av finnar" på 1500-talet skapat. Skogen behövdes för industrin. Senast på 1950-talet blev ett (sista?) uppsving för träkol från Sverige när Koreakriget rasade och det blev brist på stenkol.

   Stenkol var betydelsefullt för industrialismens födelse. Men gruvorna var svåra att hålla fria från vatten när de blev djupare. Allt mer människor och hästar krävdes - tillväxtens gräns var nådd. James Watt lyckades få en eldluftmaskin att driva en pump för gruvor. Maskinen drevs av mycket stenkol och när gruvdriften billigare nådde djupare blev stenkol mer tillgängligt och priset föll. Eldluftmaskiner började användas för textilindustrin och kallas idag ångmaskiner.

   När jag var mycket liten i norra Värmland talades det om de hemska och farliga finnarna som bara söp och slogs med knivar.

   Sedan var det flyktingar från den grekiska militärjuntan - obehagligt att ha loppbitna medelhavsfolk här sas det.

   När jag flyttade till Stockholm 1975 till en liten etta hos min kärlek och strax efter började jobba på Televerket lärde jag mig snabbt att en ingenjör på 30-talet hade gjort projektioner framåt när det gällde telefontrafik och konstaterade att om trafiken skulle fortsätta växa skulle "alla Sveriges fruntimmer behöva jobba som telefonister på 50-talet". Tillväxtens gräns passerades.

   Lärde känna många från andra länder under de 25 åren på Telia. Gjorde en hel del utlandsresor och kunde konstatera att människor där fungerar väldigt likt de som finns här. 76 flyttade vi till en gammal villa från 1914 i behov av viss renovering. En ny kompis, flykting från Turkiet som väntade på utredning hjälpte till med att spika ny fasad utanpå tilläggsisolering. Efter några vanliga jobb startade han eget med allt fler anställda och har bidragit med mycket skatt till vård. omsorg, skola mm. Ja jag har hjälpt honom att spika på hans hus.

   Peak oil är bevisad för mig och likaså vår påverkan på klimatet. Peak litium dröjer länge till, så utan större problem kan många miljarder elbilar byggas. Kostnaden för litium i bilbatteri är en bråkdel av total-kostnaden för batteri. (Däremot kan det bli en kortare tillfällig brist).

   Omställningen från fossilt beroende och vårt för stora utsläpp av växthusgaser tar tid och blir troligen besvärlig med en ekonomisk nedgång som ställer till det för de flesta. Lånebubblan som spricker snart betyder bara kortsiktigt mycket. Dåliga skolresultat är värre. Kakan minskar nog en tid men jag menar att det är inte nödvändigt för alltid. Vi kan skapa jobb för de flesta men det är inte lätt och en del jobb är dåliga för ekonomin eller utövarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  18. Christoffer,

   Skämt eller inte, Marie-Antoinette sa aldrig de berömda orden. Ett tydligt exempel på faran att tro på allt man läser, speciellt i dagens värld där agendor ofta styr rapportering. Och farliga generaliseringar och justeringar av sanningar.

   Radera
  19. Mama jag har också erfarit att M-A aldrig sa orden, men ändå lever den uppfattningen och jag tyckte inte den behövde rättas.

   Brukar inte kommentera det jag anser rätt, men du har väldigt rätt i att staten borde låna för investering nu när det är billigt - samtidigt med problemet att många delar av samhället går på högvarv redan med brist på lämplig arbetskraft. Och under tiden sitter några på förläggningar med kunskaper och färdigheter som behövs väldigt väldigt mycket och bara väntar på utredning om de ska få stanna eller utvisas.

   Allt som är fel är inte lika viktigt och ibland orkar åtminstone inte jag rätta ens det som är obehagligt fel.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Alla rasistiska inlägg tas bort omedelbart.
  Vilka är rasister? Dom som under lång tid varnat för denna ohållbara situation?

  Läs Martin Armstrongs blogg om hur inflödet av ekonomiska migranter kommer vid sämsta tänkbara tid och kommer få mycket större konsekvenser än vad någon anar.

  Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte förstår vilka kommentarer som är rasistiska bör du nog ta och fundera lite över saken.
   De som varnat för ohållbar situation är självklart inte rasister bara för det.
   Däremot tog jag bort två rasistiska kommentarer i morse.

   Radera
 5. Man kan dra sig till minnes den där undersökningen som presenterades under Folk & försvar, där framtidsutsikterna för Sverige aldrig har varit så dystra som nu. Rekordmånga tror att Sverige kommer att bli sämre att leva i. Man kan inte som Mama sammanfatta med att "Sverige går mycket bra", BNP är inte allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Men utsikterna borde vara som sämst på toppen, annars är man ju inte medveten om det. Min poäng är att vi ju faktiskt är på toppen bland annat trots/tack vare den invandring vi haft, som inte andra jämförbara länder haft. Utan invandringen hade vi haft det lika tungt som Finland, t ex.

   Och sen må alla dessa invandrarkritiska människor i landet skylla på just invandringen när kreditbubblan visar sitt fula ansikte, när räntorna stiger och alla bostadskarriärister bågnar under sin skuldbörda.

   En mycket viktigare fråga är just styrning av privatbelåningen i landet, som är helt utom all kontroll. Och vi borde fokusera på mottagningen och integrationen, det kan alltid förbättras, även om vi faktiskt gjort ett halvgott jobb genom åren. Men att lösa såna problem genom minskad invandring är lika dumt som att stänga bankerna för att vi lånar för mycket.

   Radera
 6. Hallå supeRUNKnown (unknown), det står inte ett jota om det där på http://www.armstrongeconomics.com/. Är det bara ren rappakalja du rapar ur dig? Om inte så får du gärna länka, ifall du lärde dig det i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök hålla en trevlig diskussionston!

   Radera
 7. Ok ok, opassande ton, jag är med på det. Och Svara-knappen funkar inte för mig, ha överseende med det. Men alltså det här med ekonomiska migranter talar ju även Anders Borg med flera om, att de kommer att fortsätta söka sig hit ända tills levnadsstandarden här är mer jämförbar med den i Nordafrika.

  Så här ligger det emellertid till: Att Afrikas fattiga får det ekonomiskt bättre här är enbart för att de får bidrag. Deras samlade arbetsinsats är försumbar. Vad tar de sig till när svenskarna röstar så att bidragen till dem upphör?

  SvaraRadera
 8. Härlig diskussion. Det här låter som en Ullenhag - Åkesson diskussion. Ullenhagarna är Nanotec och Mama medan Åkessonarna är Christoffer och Ulf H.

  Det här var nog det bästa aprilskämtet från Mama:

  "Vi ser ju också att Sverige går mycket bra idag, trots/tack vare den invandring vi haft under 90-talet och 00-talet. Och det är också detta vi varit bra på, att visa Europa vad som funkar i ett samhälle, vad som går att åstadkomma. Från salmonellafrihet till flyktingar och annat. "

  Och så ett aprilskämt från mig: Precis som Mama skriver ska Sverige tilldela övriga Europa vår invandringsmodell med bidrag, retroaktiva ersättningar, bostäder till ensamkommande och strunta i att ge svenskar lägenheter eller öka våra skolresultat. Det viktigaste är att så många som möjligt kan komma till Europa, och då främst till Sverige, eftersom det är som Mama talar om, det vill säga "att [vi i Sverige bör] visa Europa vad som funkar i ett samhälle". Inte ett enda utanförskapsområde har tillkommit sedan Palme tog över och ville föra Sverige mot nya vyer. Vi har inte sett ett enda utanförskapsområde växa fram från 90-talet. Det är snarare guldområden där alla svenskar, invandrare och turister vill besöka.

  Det går ju, som Flute gör, att skylla på att Rinkebyborna skulle känt igen just Sjunnesson när de slår till kameramannen. Undrar om det var Sjunnessons bästa kompis? Sjunnesson blev däremot inte slagen, de kanske tyckte han rapporterade sakligt om Rinkeby men att kameramannen filmade i en dålig vinkel?

  Magne

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog som jag skrivit ovan bort dina kommentarer för att de var rasistiska. Du har just genom denna tredje mycket otrevliga kommentar som jag raderat sumpat dina möjligheter att kommentera mer på denna blogg. Jag kommer i fortsättningen att radera alla dina kommentarer, tills du har lugnat ner dig.

   Radera
 10. Nu har jag inte läst alla kommentarer som blivit borttagna pga att de varit rasistiska, men misstänker (rätta mig gärna om jag har fel) att folk möjligtvis blir upprörda över situationen som råder i Sverige vilket jag tycker att man måste få vara utan att bli kallad rasist. Är själv svenskfödd med utländska föräldrar som kommer från Mellanöstern. De kom dock för 40 år sen och annat var det då och nu. Dagens invandrare kommer hit och lever på bidag. De som kom för 30-40 år sen kom hit och jobbade och har integrerat sig och nappat sig till samhället. De tog inte med sin sina seder och försökte tvinga de på den svenska ska befolkningen. Idag ser man mer och mer myndigheter, instanser och allt vad det kan vara som anpassar sig och översätter mkt till arabiska. Är det inte bättre att försöka få dessa invandrare att lära sig svenska istället? En svensk som åker till Thailand och bor där tvingar ju inte omgivningen att bete sig svenskt. Man tar seden dit man kommer istället.

  Bara en liten (dock så viktig reflektion).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var rent rasistiska kommentarer. Därför tog jag bort dem.
   Självklart får man vara upprörd över situationen i Sverige, bara man inte uttrycker sig generellt nedsättande om vissa folkgrupper.

   Radera
  2. Såvitt jag vet, om det inte ändrats, så har vi i Sverige inte något officiellt språk. Lagen säger att myndigheter skall kommunicera med medborgarna på språk som gör att de kan ta till sig informationen. Därför tillhandahåller t ex Skatteverket information på 17 olika språk, arabiska såklart inkluderat.

   Hur många boende svenskar i Thailand lär sig Thailändska? Svenska pensionärer boende i Spanien som lär sig spanska?

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.