2009-12-16

Österrikisk bank nationaliserad

Ännu en gång missar svenska ekonomimedia en viktig händelse. I måndags nationaliserade Österrike problembanken Hypo Group Alpe Adria, som har stor utlåning i sydöstra Europa. Österrikiska staten köpte tyska banken BayernLB:s 67-procentiga andel i Hypo Group Alpe Adria för den symboliska summan 1 euro. BayernLB avskriver också en skuld på 825 miljoner euro som den österrikiska banken hade till dem. Allt detta leder till nedskrivningar på totalt 2,3 miljarder euro för Münchenbaserade BayernLB.

Förstatligandet gjordes för att undvika att Hypo Group skulle gå under, vilket skulle ha fått allvarliga konsekvenser för hela det österrikiska bankväsendet. Österrikiska staten satte för omkring ett år sen in ett räddningspaket för sina banker på 100 miljarder euro. Så sent som i juli i år genomförde Österrikes nationalbank ett stresstest och sade att inga ytterligare kapitaltillskott skulle behövas. Hm, det verkar trots det finnas problem. Inte oväntat.

Med förstatligandet av Hypo Group är Österrike på väg åt samma håll som Storbritannien redan gått - massiv banknationalisering.

Hypo Group Alpe Adria sade förra månaden att dess förlust i år kommer att svälla till betydligt mer än 1 miljard euro på dåliga lån i sydösteuropeiska länder såsom Kroatien, Bulgarien och Ukraina. Förstatligandet ledde såklart till oro kring övriga österrikiska banker - Volksbanken, Raiffeisen och Swedbank-delägaren Erste Group. Som jag skrev om i början av året har österrikiska banker en jättelik exponering mot Öst- och Centraleuropas halvtaskiga ekonomier. Hypo Group är bara toppen på isberget - en finansiell olycka som bara väntade på att hända. Räkna med att vi får höra mer om detta framöver.

[Andra bloggar om , , ]

1 kommentar:

  1. Intressant inlägg, kan du maila mig på maja.dahl@second-opinion.se ?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.