2009-12-15

Euron står pall?

Som jag nämnde i förra inlägget så visar en opinionsundersökning från SCB, vars resultat presenterades idag att det finns en knapp övervikt av svenskar som är för att Sverige går med i eurosamarbetet. 44 procent ja mot 42 procent nej. Detta minimala övertag för jasidan får vissa folkpartister och moderater att bli smått lyriska och tala sig varma för svenskt EMU-inträde.

Folkpartiet vill nu ha en ny folkomröstning om euron. Vi känner igen det. Blir det "fel" resultat i en folkomröstning vill man ordna en ny för att få "rätt" resultat. Det var ju det som hände när Irland röstade om EU:s Lissabonfördrag. Men det lär nog inte bli någon ny folkomröstning den närmsta tiden, ty Socialdemokraternas Mona Sahlin vill inte och man vill nog ha en bred majoritet i Riksdagen för ett sånt beslut.

Vår folkpartistiske EU-minister Cecilia Malmström är också glad över undersökningens resultat och säger till eurons fördel att "Euron har visat sig stå pall under krisen". Men har den verkligen det? Visserligen har euron klarat sig bättre än kronan, men mot dollarn...
Krisen började sommaren 2007 och under den första fasen fram till våren 2008 stärktes euron mot dollarn. Från sommaren till senhösten 2008 föll euron brant mot dollarn för att sedan göra en jättespik under slutet av året och till slut så sakteliga stiga uppåt under större delen av 2009. Är detta att "stå pall"? Den enorma svaghet mot dollarn som euron visade under finanskrisens mest akuta fas andra halvåret 2008 tycker jag visar på motsatsen. Läs på lite bättre, Cecilia Malmström.

Och hur kommer det att gå för eurosamarbetet framöver? Redan innan krisen drog euroländerna åt olika håll och problemen har inte blivit mindre. Tyskland har i dagsläget helt andra penningpolitiska behov än t.ex. Grekland. Apropå det jag skrev om "I säng med Grekland" så hittade jag en bra analys av E24:s i mitt tycke bäste skribent Per Lindvall med titeln Grekiskt drama kan knäcka euron.

Så låt oss som sagt slippa euron här i Sverige.

[Andra bloggar om , , ]

10 kommentarer:

  1. Jan Björklund debatterar med Peter Eriksson i morgonsoffan. ag tycker det är fegt av dem båda att kullra över beslutet på människor som löser sina vardagliga problem med SMS lån. Ta er i kragen och fatta ett beslut för folket.

    SvaraRadera
  2. Eurosamarbetet håller på att krackelera. Irland och Greklands läge är akut. Italien och Spanien på tur? Då vill svensken byta till Euro? Dum, dummare, dummast?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Morgonsoffan :

    Varför skulle politikerna fatta beslut åt folket ?

    Det vill du , men du förespråkar också borgerlig politik och allt snack om liberalism osv. ? i alla frågor där det vore enklare att någon bestämde ÅT folket istället för att folket bestämde ?
    Vart skall den gränsen dras och av vem?

    Nu har vi en situation inom hela EU där det lobbas och röstas om ifall folket röstar "fel" , det var också så vi hamnade i EU, vi bearbetades och fick rösta tills det vart "rätt" , jag tror väldigt få av dessa 44% vet vad eurosammarbetet innebär i praktiken, är det egentligen någon som VET det med 100% säkerhet ?

    Fördelen för politiker att lägga över beslutet på det kanske i eurosammarbetet inte fullt så initierade folket är att om det blir fel, så kan man alltid säga "Detta var vad folket ville" - vi förde bara deras talan och är oskyldiga.
    På så sätt kan man låta folket föra den egna politiska agendan och ha ryggen fri från framtida kritik.

    WIN-WIN

    SvaraRadera
  5. Det är helt kocko att avsäga oss möjligheten att sjävla sätta vår styrränta.

    Gemene man tror det blir så väldigt bra med Euro bara för att det är en stor valuta, men nackdelarna överväger fördelarna.

    SvaraRadera
  6. Sedan jag flyttade hit från euro-området har jag förlårat 15% av mina pengar. Det var ung 6 månaders sparande. Du kanske inte bryr dig att dina pengar är värt mindre nu sedan kronan har gott ner i värdet, men jag är förbannad. Jag skiter i om kronansförsvagning har varit bra för exportindustri. Kronan gynner inte vanliga folk som sparar sina pengar.

    SvaraRadera
  7. Jim : Jag förstår din frustration och kan delvis dela ditt synsätt om exportindustrin.

    Men funderar man lite mer objektivt kring din kommentar framstår den enbart som bitterhet kring det faktum att kronan tappat värde mot Euron och att just DU drabbats när lika många istället tjänat på händelseförloppet.

    Varför har man värden man inte vill förlora i endast en valuta ?

    Och de som bor och lever i Sverige kanske tycker det är bättre att vår exportindustri inte helt stannar av bara för att ett fåtal skall få behålla värden de valt att ha i svenska kronor ?

    Hur tror det de som haft sina besparingar i svenska aktier känner sig ?
    OMX är inte i närheten av toppnoteringen 2007 , så de människorna lär ju vara väldigt glada över att deras aktier återhämtat sig lite senaste halvåret - mycket tack vare svag krona och fortsatt export.
    Den extremt låga räntan har också gjort att många gått in på börsen istället för att inte få någon ränta alls.

    Men om vi ställer ditt sparkapital i kronor mot aktieägarnas, vilket skall vi prioritera och vem skall göra prioriteringen ?

    Det finns alltid förlorare och vinnare på alla förändringar på alla marknader, men det är i sig ingen anledning att införa Euron , för inför vi Euron och Euron får stryk av CNY/Yuan så kan man ju bli irriterad över att vi inte infört CNY/Yuan.

    Världsvaluta är den enda modellen om ingen skall bli drabbad av valutasvängningar, men med en världsvaluta har man istället möjligheten att se sina besparingar falla mot guld eller olja.... :-/

    SvaraRadera
  8. Marcus,
    Tyskland blev inte rik genom att försvaga DM. En stark krona är omöjligt att behålla.
    Jag tjäner 15% mindre nu. Ett stort del av mitt företags inkomst är i euron, men betala dem oss mer? Ingen chans.
    Jag liter inte på riksbanken att behålla värden av mina pengar - särskilt inte Lars EO Svensson och hans amerikansk penningspolitik.

    Euron är ett realität och är här för att stanna. Tidigare eller senare kommer Sverige att gå med. Estland och Island går med snart. Då kommer några andra östeuropeiska länder. Jag önskar att det blir tidigare, än senare att Sverige gå med.
    FYI, jag har kompissar som inte har kommit hit över en lång helg för att dem tror att det är jobbigt att byta valutan och pengar över efter en kort resa. Det spelar ingen roll att man kan betala med kort överallt.

    SvaraRadera
  9. Jim :

    Jag tror inte man kan dra paralleller till vad som historiskt gällt för Tyskland när man bedömer vilken valuta som är lämpligast för ett specifikt land.
    Jag är inte heller förespråkare av lågräntepolitik.

    Tragiskt med dina kompisar som inte förstår att det inom hela EU är väldigt lätt att växla pengar, om man nu inte vill betala med kort.
    Jag antar att du försökt förklara det för dem, och att de trots allt inte förstår - tragiskt.

    Men så länge vi inte har Euro råder jag dig att på löneutbetalningsdagen placera pengarna i Euro eftersom det är den valuta du gillar bäst - att du ser ditt företags ökade inkomster i förhållande till kronan som störande kan ju vara ett incitament att hitta en enligt dig mer generös arbetsgivare.

    Men jag tror inte din arbetsgivare ser det som att de fått mer i inkomster för de sitter inte och jämför sina intäkter i euro mot alla andra småvalutor , så för dem är situationen oförändrad förutom att deras köpkraft mot kronan ökat.

    Men är det inte snudd på lite ren och skär girighet att du vill ha MER i lön nu bara för att kronan tappat mot Euron ?

    SvaraRadera
  10. Ska bli kul att se hur det går för den nya valutaunionen i Mellanöstern. Kommer Sverige gå med i en valutaunion (euron) snabbare än SaudiArabien?

    Läs mer: http://www.forextrading.se/ny-valuta-lanseras-i-mellanostern-2015

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.