2010-04-19

Vulkanen och klimatet

Bloggrannen Cornucopia skrev igår om tänkbara effekter av Eyjafjallajökulls utbrott och tog bland annat upp kallare klimat. Här tror jag dock att Cornucopia oroar sig i onödan.

I fredags hade Uppsalainitiativet en ordentlig genomgång av vulkanutbrottets tänkbara klimateffekter. Slutsatsen blir - inte mycket.
Eyjafjallajökullvulkanen, som har sitt utbrott nu, har skickat upp gaser upp till 6 kilometerers höjd, vilket är lägre än tropopausen. Det innebär att svaveldioxiden stannar i troposfären, som är mycket dynamiskt så de bildade dropparna förvinner inom några dagar.
Utbrottet är jämförelsevis litet och ofarligt.
Vi kan jämföra med vulkanen Pinatubos utbrott 1991 som skickade upp gaser upp till 24 kilometer över havet, alltså upp i stratosfären. Stratosfären är mycket mindre dynamisk än troposfären och droppar av svavelsyra kan stanna där i många månader. Där uppe bidrar dropparna till att skärma av inkommande solstrålning och har således en avkylande effekt på klimatet.
Slutsatsen blir som följer.
Pinatubos utbrott tros ha sänkt den globala medeltemperaturen med ungefär en halv grad Celsius som mest. Effekten klingade sedan av successivt under något år. Men även om det aktuella vulkanutbrottet haft stora effekter på flygtrafiken är det inte troligt att det kommer ge några större klimateffekter, dels på grund av att mängden utsläppt svaveldioxid är mycket mindre, dels för att Eyjafjallajökullvulkanen inte sprutar upp gaser tillräckligt högt för att ge några långvariga klimateffekter.
Men vad händer om grannvulkanen Katla skulle få utbrott, som den brukar få några månader efter Eyjafjallajökull? Tja, det kan väl bli ungefär som Pinatubo om vi har otur, dvs att den har sådan kraft att den skjuter upp svaveldioxid i stratosfären, vilket då kanske skulle kunna ge en halv grads nedkylning som mest, alltså en kallare sommar, men troligen ingen katastrof. Jag minns inte att det var någon exceptionellt dålig odlingssäsong 1991 eller 1992. De andra effekterna av ett utbrott, med flygstopp och sånt, är nog betydligt värre för vårt sårbara samhälle. Det senaste stora utbrottet från Katla var 1918 och orsakade inte heller någon katastrof.

För att muntra upp tillvaron kan ni begrunda följande bild:
Det sägs också att den isländska ekonomin kom med en sista önskan på sin dödsbädd - att askan skulle spridas över hela Europa!

[Andra bloggar om , , ]

1 kommentar:

  1. Klimatet har bara påverkats som en fördröjning. Det bränslet som inte används under dessa dagar kommer att användas senare i stället. Skulle vi däremot få en Systemisk kollaps så skulle läget vara annorlunda. Då kommer inte bränslet att användas.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.