2010-04-11

Vad var det jag sade?

26 mars skrev jag följande.
Men bara i absoluta nödfall - alltså om Grekland inte längre har möjligheter att själva låna på marknaden. [...] Redan i april och maj behöver Grekland låna närmare 20 miljarder euro. Risken känns överhängande att nödhjälpspaketet får sjösättas redan då.
Mycket riktigt, idag kan man läsa att eurozonens finansministrar enhälligt godkände mekanismerna för ett nödlån till Grekland på 30 miljarder euro. Detta efter att räntan på grekiska statsobligationer stigit till över 7% i veckan. 26 mars skrev jag också följande.
Intressant i uppgörelsen är att det sägs att räntorna inte ska subventioneras. [...] Min gissning är dock att om räntorna går i uppåtspiral kommer euroländerna själva att definiera vad "normal" marknadsränta för Grekland borde vara och därmed kringgå detta med att räntorna inte ska subventioneras.
Och idag kan man läsa att
Olli Rehn, EU:s kommissionär för ekonomi- och valutafrågor, sade att räntan blir omkring 5 procent, en bra bit under den nuvarande marknadsräntan på över 7 procent.
Över två procentenheter är en rätt kraftig räntesubvention tycker jag. En himla tur är det att Sverige inte är med i det misslyckade eurosamarbetet och vi därför slipper att vara med och subventionera Greklands statsfinanser.

30 miljarder euro ska Grekland få låna genom detta paket, men deras finansminister måste tydligen spela svårflörtad och trugas för att gå med på den saftiga räntesubventionen.
– Vi tror att vi ska kunna fortsätta ta lån på marknaden utan hinder, sade Papakonstantinou.
Mycket snack blir det. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker lägger också till ett "om" före räddningspaketet. Allt är alltså klart, men ingen vågar trycka på knappen.
Han betonade att lånen måste betalas tillbaka och att de inte innebär någon form av subventioner.
Jo, det ingår ju liksom i begreppet "lån" att de ska betalas tillbaka, fast det kanske måste poängteras extra när det gäller Grekland, med tanke på deras historia vad gäller återbetalning av lån. Men Juncker kanske tänker på såna där amorteringsfria bolån som varit så populära de senaste åren? Och en subvention är det, vad Juncker än säger, när man ger en så stor ränterabatt.

Knappt har detta lånepaket på 30 miljarder euro annonserats förrän det verkar ha svällt till 40 miljarder euro med förväntad hjälp av IMF och det spekuleras redan om att "det vore logiskt" med sammanlagt 80 miljarder euro de närmaste tre åren. Har man redan börjat låna ut, kan man ju lika gärna fortsätta. Och sen kommer säkert Portugal och Spanien att ställa sig på kö. Fläska på med mer lån bara!

Vissa tycks nu tro att helgens inte helt oväntade besked om nödlån till Grekland kommer att lugna ner finansmarknaderna, med den outsagda undermeningen att räntorna på grekiska statspapper ska sjunka. Kanske lugnar finansmarknaderna ner sig, men räntorna på grekiska statspapper kommer nog inte att sjunka särskilt mycket. För att de ska sjunka krävs ju att några marknadsaktörer är dumdristiga nog att vilja köpa på sig dem till lägre ränta. Med tanke på det utbud av låntagare som just nu finns i världen, varför skulle investerarna just välja Grekland? Det roliga som istället kan hända nu är att statspappersräntorna kan börja stiga för övriga euroländer när de nu får större riskexponering mot Grekland genom nödlånen. Redan nu finns ett uppåttryck på räntorna.

Och så lite mer dösnack.
"The fire brigade is now ready for action and the water tanks are filled up," he said.

"But it won't leave the station until there's a call for help. The chances are greater now that there won't be a call for help. The house has been made fireproof now."
Bla bla bla! Fireproof, my foot! Jag vet inte varför man envisas med sånt här snack. Hur hög ska Greklands ränta behöva bli innan man trycker på nödlåneknappen?

[Andra bloggar om , , , , , ]

7 kommentarer:

  1. "Jag vet inte varför man envisas med sånt här snack."

    Det mesta verkar gå ut på att hålla skenet uppe. Detsamma gäller ju tyvärr mycket inom den svenska politiken. Det sorgliga är att många faktiskt köper skitsnacket.

    SvaraRadera
  2. Alla vet att Grekerna aldrig kommer betala tillbaka detta s.k. "lån".

    Och hur många tror att Grekland kan sälja €600 miljoner på 6 månader som de hävdar de kan och är nödvändigt? Upp med en hand...

    Detta är givetvis slutet för Euron, det är slutsatsen. Huruvida Hitler Geldt lever vidare i ett år eller tio är irrelevant. Börjar de med dessa "lån" finns det ingen hejd på det...

    SvaraRadera
  3. Skitsnacket från EU-politiker (eller "Europolitiker") handlar bara om en enda sak, köpa sig tid för att hinna dölja de hundratals miljarder euro i förlust som nu håller på att komma upp till ytan. Politikerna vet inte hur de ska kunna göra det och försöker köpa sig tid.

    Max Keiser uttryckte detta väl när han kallade det för "pickaboo accounting", det är precis vad det handlar om. Dölja förlusterna. Istället för att erkänna vad som är på väg och hända och låta oss gå igenom det skjuter man på problemet och trycker upp mer pengar. Ökar fallhöljden för den krasch som är oundviklig. Mycket oansvarligt och en tragedi för varenda en som bidrar med sina surt förvärvade skatteören.

    Tro inte att vi i Sverige är förskonade när detta rullar över och dör på allvar. Detta handlar om flera tusentals miljarder euro i förluster som ska täckas. Uttrycket stödköp är ett understatement för den likviditetskris som nu väntar. Ben Bernanke kommer med avund se på när Trichet och Co kör igång sedelpressen när Spanien, Portugal, Italien, Irland, Ungern, Slovakien, Storbritannien.. och ja.. hela jävla Europa snart knackar på dörren!

    SvaraRadera
  4. Som sagt - Cornucopias historiska genomgång visar att många länder kastat in handduken genom åren. Men ekonomin tuffar ändå vidare mot nya djärva mål.

    SvaraRadera
  5. apocalypse nowish:
    Greklands statsskuld är väl på runt 300 miljoner euro, så den siffra du nämner är helt orimlig.

    MFC:
    "peekaboo accounting" = "tittut-bokföring" ;-)

    SvaraRadera
  6. Ni blandar ihop miljarder och miljoner. Skulden är 300 miljarder.

    Varför de inte ska kunna ta upp 600 miljoner euro på 6 månader förstår jag inte. En sån skitsumma kan de låna upp idag utan några som helst problem.

    SvaraRadera
  7. Anonym 2010-04-12 08.03:
    Helt rätt. Statsskulden är 300 miljarder. Jag ska sluta att kommentera när jag inte är riktigt vaken än ;-)

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.