2010-04-21

Tack vare prinsessbröllopet

Jag läser idag med glädje att allt färre vill ha kvar monarkin och allt fler vill avskaffa den.
Vid höstens SOM-undersökning ville 22 procent avskaffa den svenska monarkin. Motsvarande siffra för sex år sedan var 15 procent.

Andelen som vill behålla monarkin har under samma period minskat från 68 till 56 procent.
Men trots allt fortfarande en kraftig majoritet för att behålla monarkin. En forskare i Göteborg intervjuas av TT:
– Att förtroendet sjunker trots kronprinsessan Victoras förlovning och stundande bröllop tror jag kan bero på en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet.

– Att stödet minskar inom alla grupper kan ha att göra med att Victoria valt en man av folket, säger Lennart Nilsson.
Men har han funderat på att det kanske inte är "trots" prinsessbrölloppet som fler är emot monarkin, utan tack vare prinsessbrölloppet. Jag hade själv inte fokuserat så mycket på monarkifrågan innan Victorias förlovning förra året, men all uppståndelse omkring den fick mig att börja tänka efter och definitivt förespråka republik. Det är nog fler som tänkt som jag - Republikanska föreningen växer som aldrig förr.
Aldrig någonsin tidigare har så många nya medlemmar strömmat in till Republikanska Föreningen. Därför kan vi med medlemmarnas hjälp utöka vår verksamhet. Inom kort öppnas dörrarna till vårt nya kansli av vår nyrekryterade generalsekreterare. I tider med bröllopsyra och hyllningsmanifestationer för monarkin behövs en motvikt i samhället. En stark röst som säger att monarki inte hör hemma i en modern demokrati.
Det är kanske också fler som tänker som Pezster och frågar sig "Vad gör egentligen kungen? Någon som vet?".

Monarkifrågan går tvärs över parti- och blockgränserna, då enligt undersökningen även borgerliga väljare ökat sitt motstånd. Tyvärr är det väl bara Vänsterpartiet som officiellt är emot monarkin. Kan vi inte få se några fler partier svänga om nu till att kräva republik, när det nu kan finnas ett röstunderlag? Till exempel Centerpartiet, där Dayana Jadarian kommenterar dagens siffror, eller Folkpartiet med Jesper Svensson?

[Andra bloggar om , ]

8 kommentarer:

  1. Monarkin har ingenting med demokrati att göra eftersom kungahuset inte har någon makt. Däremot lockar de många tusentals turister till Sverige varje år, som genererar betydligt mer pengar än vad kungahuset kostar för oss skattebetalare.

    Att vilja avskaffa monarkin av demokratiska skäl är löjligt.

    SvaraRadera
  2. Modern demonkrati... undrar om den kommer hjälpa mot det mordiska peak oil.
    /Tisgift

    SvaraRadera
  3. @Anonym: såklart att det har. Ett ärftligt ämbete hör inte hema i en demokrati.

    Men privatisera gärna kungahuset och låt det bära sina egna kostnader. De kan hyra slotten av staten och ta ut konsultarvoden för sina reklam- och representationsuppdrag.

    SvaraRadera
  4. Låt den vara kvar.

    SvaraRadera
  5. Intressant nog har Sifo hunnit ställa samma fråga mellan det att SOM mätte ("hösten och vintern") och publiceringen av mätresultatet i går. I telefonintervjuer den 10-12 februari 2010 frågade Sifo för Aftonbladets räkning om de svarande vill behålla eller avskaffa monarkin i Sverige.
    Resultatet blev 72-16 i monarkins favör.

    SvaraRadera
  6. @ Anonym 2010-04-21 12.00: ett ämbäte utan makt, dvs i praktiken hotar det inte demokratin.

    Kungahuset generar pengar till alla företag som gynnas av att det kommer fler turister till Sverige. En privatisering är därför orimlig eftersom det inte skulle kunna gå att kräva pengar av företag som gynnats ökad turism.

    Kungahuset representerar och gör reklam för Sverige och de svenska folket. Så jag antar att det är av dessa du menar att kungahuset ska ta ut arvoden. I så fall håller jag med dig, för det är ju i praktiken precis så det förefaller idag.

    SvaraRadera
  7. Anonyma:
    Kommer det verkligen så många fler turister till Sverige pga kungahuset?
    Skulle inte de komma i alla fall?
    Slotten skulle ju finnas där ändå.
    Och hur mycket pengar rör det sig om?

    SvaraRadera
  8. om kungahuset är en vinst- eller förlustaffär för Sverige är svårt att svara på eftersom intäkterna från ökad turism inte kan mätas.

    Vet inte hur mycket pengar det rör sig om. Men det skulle va intressant att se hur många turister som kommer hit pga av prinsessbröllopet, uppskatta intäkterna från detta och sen ställa det mot vad vi skattebetalare har betalat för bröllopet. Då tror varje fall inte jag att så många skulle klaga på den ekonomiska biten.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.