Det är inte dålig sikt som gör att planen inte kan flyga, som man kunde tro när man hör ordet "askmoln".
Orsaken till flygstoppet är att askmolnet kan påverka elektroniska system och motorns kompressioner. Trots att aska har andra egenskaper än sand kan man säga att planet blir blästrat, förklarar Gun Karlsson på Luftfartsverket för SvD.Och flygstoppet kan vara länge om man har otur.
– Vindriktningen är fortfarande stadig från väster och därför kan man räkna med flygproblem i dag och åtminstone i morgon fredag. Det kan pågå i dagar eller också i veckor eller månader säger Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet, till TT.Ett år! Det skulle troligen innebära dödsstöten för flygindustrin. Redan några dagars flygstopp är ganska illa för krisbolag som SAS.
Han påminner om Eyjafjallajökulls senaste utbrott 1821. Då pågick aktiviteten i över ett år.
Vill man följa hur det går på Island är som vanligt Islandsbloggen en av de bästa källorna.
Askmolnet ger även andra effekter i Sverige. Landstinget i Västerbotten varnar nu för att personer med vissa sjukdomar, exempelvis astma, inte ska anstränga sig i den förorenade luften. Men de kan nog sitta still och njuta av de vackra solnedgångar vi lär få se om vädret är någorlunda klart.
Förutom de kortsiktiga effekterna av vulkanutbrottet kan det också orsaka kallare väder ett längre tag, beroende på hur stora utsläppen blir. Större kan de framförallt bli om grannvulkanen Katla skulle få utbrott.
Men utbrottet kan få andra konsekvenser. I närheten av Eyjafjallajökull ligger vulkanen Katla – den vulkan som forskare trott skulle få nästa stora utbrott.Det är här man kan få till rena domedagsscenarier. Göran Fröjdh tar upp ämnet idag.
– Den här händelsen föregås av en lång period med jordbävningar. Vulkanen har både stigit och svällt sedan början av året. Ett möjligt scenario vi tittar på nu är att det här lilla utbrottet kan leda till ett större, säger Pall Einarsson, geolog vid Islands universitet, till nyhetsbyrån AP.
Einarsson säger till den isländska tv-stationen Ruv att vulkanen i Eyjafjallajökull och Katla är starkt sammankopplade och att alla tidigare utbrott i Eyjafjallajökull har kunnat kopplas till Katla. Katla ligger under glaciären Myrdalsjökull och hade sitt senaste utbrott 1918.
Det vi ska vara riktigt oroliga för är Eyjafjallajökull-utbrottet ska trigga igång en större eruption i den närliggande större vulkanen Katla. Vid ett annat stort utbrott 1783 från vulkanen Loki, drabbades Europa under flera år framöver av sjukdomar, död och missväxt. Utbrottet gav upphov till ett gigantiskt svavelmoln, som med sydostliga vindar drog in över Storbritannien, Frankrike och Nederländerna där det låg stilla under månader.På Wikipedia kan man läsa att vulkanen hette Laki och att "utbrottet 1783 dödade 75 procent av Islands boskap och 21 procent av Islands dåvarande befolkning" samt att svavelmolnet då låg kvar i åtta månader. Mer finns att läsa på engelska Wikipedia.
[...]
Molnet drog till sist vidare och följdes av den längsta vintern i mannaminne. Den sena våren och kalla sommaren 1784 gav upphov till missväxt och svältkatastrofer, inte bara i Europa. Stoftet och askan förändrade vädermönstren över hela världen under flera år framöver.
Vi får innerligen hoppas att utbrottet i Eyjafjallajökull inte är en "svart svan" som råkar flyga förbi, utan att det går över ganska snart.
[Andra bloggar om vulkanutbrott, flygbolag, flygplatser, klimat, väder]
Ja vi får innerligt hoppas att detta inte är den svarta svanen som flyger förbi! Då lär jag väl få gå hem! Snacka om att vara långt bort från sin "BOL" (bug out location)...
SvaraRaderaÅ andra sidan om det håller i sig och pågår under lång tid behöver inte centralbankerna höja räntorna för att kyla av vår snart överhettade ekonomi... Go Katla!
SvaraRaderaI vintras hånades järnvägarna för att de inte klarar snö. Och flyget framställdes som ett föredöme.
SvaraRaderaSå det kan bli.
I så fall blir det bråttom med att släppa ut mer koldioxid för att motverka nedkylningen som blir av askmolnet!
SvaraRadera