Om inget görs illa kvickt går Grekland i konkurs och kommer då att följas av Portugal och Spanien. Då kollapsar en stor del av det europeiska banksystemet. Europa måste se sanningen i vitögat och låta IMF ta över ledningen.30 till 70 procent av Greklands statsskuld måste skrivas av, och de måste skära ner statsbudgeten med motsvarande 8–10 procent av sin BNP på ett år.
IMF och EU måste skjuta till totalt 80–90 miljarder euro under tre år. I annat fall är landet bortom räddning, skriver Anders Åslund.Så illa är det. Enda riktiga lösningen är att skriva av en stor del av Greklands statsskuld. Visst kommer det att svida illa för Europas banker och andra finansmarknadsaktörer, men alla alternativ är sämre. Man kan inte hålla på och lappa på Greklands statsskuld med ytterligare lån utan att göra något åt grundproblemet, alltså den alltför tunga skuldbördan. Och EU bara velar, så det måste bli IMF som bestämmer hårda villkor. Kan Lettland klara av att skära över 8% av statsbudgeten på ett år, så borde Grekland också kunna. Viss blir det jobbigt, men det finns inget annat sätt.
Reglerna är enkla och klara. Låt någon ta ledningen. Eftersom EU vare sig har beslutskapacitet, regler eller finansiering redo är IMF det enda realistiska organet. I en anstötlig prestigecirkus har EU förslösat tre viktiga månader. Den bör erkänna sitt nederlag och överräcka ledningen till IMF. Men EU:s och dess medlemsländers pengar behövs, som den alla redan lyckade lettiska räddningen visade.Nu sägs det att förhandlingarna om stöd till Grekland är i sitt slutskede, även om vi t.ex. väntar på besked från Tyskland. Uppenbarligen litar ingen längre på grekerna, så de kommer i princip att sättas under förmyndarskap.
På grund av Greklands dåliga historia med implementeringen av tidigare ekonomiska reformprogram kommer landet att utsättas för hård bevakning av EU och IMF.Frågan är dock hur mycket man kan lita på EU i sammanhanget. Har euroländerna genom åren sett genom fingrarna med alla flagranta och upprepade brott mot EU:s stabilitets- och tillväxtpakt från flertalet medlemsländer, vad ska då få oss att tro att de plötsligt har bättrat sig? EU måste bita i det sura äpplet och ta den politiska prestigeförlusten att låta IMF ta över styrningen i Grekland. Just nu styrs tidtabellen för räddningen av Grekland av en massa hänsynstaganden inom EU, t.ex. till tyska regionalval som ska hållas 9 maj. Efter det har man bara fram till 19 maj på sig, ty då måste pengarna fram om inte Grekland ska ställa in betalningarna. Det är bäddat för en kaotisk okontrollerad kollaps. Särskilt om missnöjda greker ställer till oro genom demonstrationer och strejker. Fast de borde passa på att göra sig av med sina korrupta politiker. Jag tror inte att Papandreou är ett dugg bättre än sina företrädare. Bara det att även hans far och farfar var grekiska premiärministrar säger väl allt.
Men jag tror inte att ett grekiskt paket just nu kommer att innehålla nedskrivning av skulder, eftersom EU-politikerna fortfarande befinner sig i förnekelse, t.ex. Frankrikes budgetminister Francois Baroin.
- Man får inte för ett ögonblick inbilla sig en omstrukturering av lånen för det vore att skänka spekulanterna en seger, sade Baroin till radiostationen RTL.Medan bomben tickar och är på väg att explodera diskuterar man om man ska ta in en expert eller om man ska försöka desarmera bomben själv med hammare och skruvmejsel. Problemet kvarstår och bomben kommer att brisera desto värre längre fram istället.
Spekulanters angrepp på Grekland utgör i själva verket ett angrepp mot hela eurozonen, sade han.
- Bakom Grekland finns hela eurozonen som angrips... det är vår valuta, vår ekonomi, våra företag, våra jobb.
Nu är det ju inte bara Grekland som har problem med statsskulden. Nouriel Roubini varnade igår för att Grekland bara är "kanariefågeln i kolgruvan", alltså den som dör först som en varningssignal om skadlig gas.
Om problemen inte adresseras kommer nationer antingen att tvingas ställa in betalningarna eller tillåta inflationen att skena iväg för att inflatera sig ur statsskuldsproblematiken, varnar han.Roubini har förresten tankar som liknar Maria Wetterstrands.
Nouriel Roubini stödjer bland annat en koldioxidskatt på bensin i USA. Det skulle bidra till en minska oljeberoendet, minska handelsbalansunderskottet, utsläppen och hjälpa USA att sänka budgetunderskottet.Wetterstrand är nog inte så fel ute som många idag vill låta påskina.
Mer läsvärt om Grekland och euron har skrivits av Per Lindvall på E24.
Att Greklands kreditbetyg egentligen borde vara ännu lägre, på mycket svag skräpnivå, indikeras av att Standard & Poor´s bedömer att obligationsinnehavare bara kan räkna med att få tillbaka 25-50 procent av obligationens nominella värde i händelse av en ordnad rekonstruktion eller en oordnad betalningsinställelse, ”default”.Ja, det finns verkligen mycket man kan undra över i denna härva med euro, EMU, EU-kommissionen, ECB och Grekland. Lindvall påtalar också risken för greksik bankkris.
Man kan undra vilken bedömning som ECB gör av dessa panters underliggande värde.
Samtidigt som Greklands kreditbetyg sänktes så sänktes även de grekiska bankernas betyg, till ett par snäpp under landets betyg.Läs även vad Cornucopia skriver idag och vad Fröjdhpunktse skrev igår. Den som vill läsa något riktigt tungt kan också bita tag i Willem Buiters 68-sidiga analys av statsskuldsproblemen i västvärlden, eller bara läsa sammanfattningen på Zero Hedge. Särskilt intressant för alla som tror att det kommer att bli hyperinflation i västvärlden.
[...]
Detta gör naturligtvis att Grekland ovanpå sin statliga skuldkris även löper mycket stor risk att få en finanskris. En så kallad dubbelknock.
Fast kanske ska ni som jag istället ut i det fina vädret och jobba i trädgården eller titta på majbrasor och sånt :-)
Eller sitta inne och göra klart deklarationen :-(
[Andra bloggar om grekland, statsbankrutt, euro, statsskuld]
En annan viktig aspekt är vad EU gör (eller snarare inte gör) för att stävja finansiell terrorism mot medlemsländerna.
SvaraRaderaGoldman Sachs har via en korrupt grekisk regering lyckats spekulera sönder landet och drivit det mot ruinens brant:
http://dealbook.blogs.nytimes.com/2010/02/25/banks-bet-greece-defaults-on-debt-they-helped-hide
Spanien, Irland och Portugal står härnäst. När är det Sveriges tur?
Skillnad mot Lettland är ju att man där fortfarande har den gamla sovjettiden i minnet, och därmed kan stå ut med att bita ihop och ta det som en man när det behövs.
SvaraRaderaVad är Din (någon annan får gärna svara också) syn på inflationproblemet?
SvaraRaderaVarför tror du på deflation?
Jag utgår från att ni såg Aktuellt i förrgår. När Wetterstrand sopade banan med Borg. Det handlade bl a om bensinskatten. Aktuellt hade gjort ett förhandsinslag om en "utarmad" informationschef på ett läkemedelsbolag. Varje dag pendlade hon med bil mellan Stockholm och Eskilstuna, tio mil i vardera riktningen. Den höjda bensinskatten skulle, hör och häpna, kosta denna utarmade kvinna ca 2000 kronor per år. Hon visste inte riktigt vad hon skulle spara in på. Det är synd om kvinnor i chefställning i det privata näringslivet. Jo, jo.
SvaraRaderaNär Wetterstrand i den efterföljade debatten inledde med att påpeka att alla personer kommer att kompenseras för ökade kostnader för arbetsresor. gick luften ur både nyhetsankaret och Borg. Snacka om självmål!
Bosse:
SvaraRaderaNej, du kan inte utgå från att jag såg Aktuellt, eftersom jag nästan aldrig ser på teve.
"Wetterstrand sopade banan med Borg." ??
SvaraRaderaFör de religiösttroende i sekten MP ecotalibanerna. Alla normala människor tycker hon är en gräslig svammelkärring dock inte korkad som sin storasyster Toblerone Mona.
Ser inte riktigt varför Grekerna skall få skuld avskrivningar. Skär ner budgetunderskotten till under 3 % dvs. nästan 10 % bort i löpande cash flow. Använd garantier från EU kompisar för att låna billigare. Grekerna kan över åskådlig tid inte gå back mer än 3 % oavsett. De har inte råd men en svällande offentligsektor.
Ansvarslös socialism är vad som ligger bakom denna kris.
Anonym 2010-04-30 12.23:
SvaraRaderaKort svar angående deflation (jag ska skriva ihop längre någon annan gång):
När lån avskrivs eller det konkursas osv, så minskar penningmängden, vilket ger deflation.
Bäste brodeur - att den av Alan Greenspan initierade finanskrisen med dess återsvall på övriga världen är ett uttryck för socialism är en något pikant uppfattning. Jag vet dock att den neoconliberala Te-partyrörelsen ägnar sig åt denna döfödda retorik. Staten och kapitalet sitter i samma båt och försöker rädda ett havererande ekonomiskt system. När högerfolket inte längre kan försvara sina idolers agerande måste de uppfinna nya ord. Kapitalister kallas då för socialister. På så sätt blir all debatt omöjligt.
SvaraRaderaSuss gott!
Jag är inte säker på att IMF är den bästa lösningen för att hantera detta. Nog sagt om Incompetent Monetary Fools.
SvaraRaderaTrevlig helg!
Hur skulle Grekland kunna ta sig rätten att avskriva sina lån? De kraven är ju inte deras att avskriva? Det är någon annans pengar som de då stjäl genom att låna och inte betala tillbaka. Greland/grekerna har massor av resurser som som de bör sälja ut innan de får rätten att få lån avskriva. De har mängder med öar som de kan sälja, antingen till privatpersoner, andra länder osv. De har statlig verksamhet som de kan sälja, fler samhällstjänster som kan dras in osv. Inte har alla möjligheter uttömts... Så Grekland kan inte få bli av med lån, det hade varit oanständigt, någon annan har ju jobbat eller riskerat ihop de pengar som de isåfall med orätt har konsumerat upp.
SvaraRaderaVad har Greenspan med Grekland att göra ??
SvaraRaderaGreklands kris beror på att de har spenderat andras pengar hit och dit. Socialism i en "demokrati" i ett nötskall.
Bosse du kanske skall skriva en blogg om USA så kan vi tjäbla där...... men denna tråd handlar om Grekland.
Brodeur,
SvaraRaderaJag trodde Grekland har en högerregering? Stämmer inte det?
Jag är dåligt påläst men har för mig att jag sett det någonstans.
Det sägs att stater inte kan gå i konkurs. De lever ju vidare oavsett, under förutsättning att inte landet utplånas eller ockuperas och införlivas av främmande makt.
SvaraRaderaJust detta med skuldavskrivning är intressant. Det kan jämföras med när vanliga företag, som bedöms kunna leva vidare, förhandlar fram ett ackord med kreditorerna. Det är inte helt ovanligt.
Grekland skulle kunna förhandla fram ett ackord med alla långivare. Problemet är att det handlar om välidigt mycket pengar som banker och stater skulle förlora på en sådan lösning.
Därför tycks det vara så att man vill rulla problemet framför sig och bevilja nya gigantiska lån. Jag antar att banker och stater tänker sig att vältra över dessa kostnader på oss medborgare.
Jag misstänker att det är så man har tänkt ut det hela. Och självklart är det ju alltid vi medborgare som i slutändan får betala alla kalas.
Anonym 2010-04-30 19.28:
SvaraRaderaI valet i höstas tog Pasok över. Innan dess var det högerregering. Jag skulle nog vilja säga att alla grekiska regeringar har varit lika goda kålsupare, oberoende av vilken politisk färg de varit målade i.
MFC:
SvaraRaderaJag är inte heller så säker på att IMF är den bästa lösningen. Det jag håller med Anders Åslund om är dock att EU visat upp en sån oerhörd inkompetens och prestigetänkande att de har visat att de inte kan hantera Greklandsfrågan framöver.
Trevlig helg till dig också!
"Särskilt intressant för alla som tror att det kommer att bli hyperinflation i västvärlden."
SvaraRaderaInflationisten tror att dåliga tillgångar kommer hamna hos centralbankerna i stället för att tillåtas gå under.
Jag hörde Johan Norberg i debatt ställa frågan: "När bankerna höll på att falla ställde stater upp. Vad gör vi när stater riskerar att falla?" (fritt citerat).
Svaret är att centralbankerna hjälpte till redan när bankerna krisade och kommer göra så när nationalstater krisar. Grekiska statspapper är säkerligen fortfarande godkända säkerheter för dagslån hos ECB trots skräpstatus. De länder som får problem är de som har lån i en valuta de inte kontrollerar. Där uppstår politisk oenighet som i fallet med Grekland.
Anonym @20.42.
SvaraRaderaFörra året köpte FED upp bostadsobligationer för 1000 miljarder USD. Var kom pengarna ifrån? Jo, ur tomma intet.
Visst "försvann" stora mängder pengar vid kraschen, men världens centralbanker gör allt för att reflatera.
Man undrar ju var de 1000 miljarder som Grekland nu får låna kommer ifrån? Någon som vet?
Det vi såg 2008/09 var att staten tog över dåliga lån från banker och finansinstitut. Och vips blev dessa lån bättre? Knappast. Och nu när stater får problem så måste EU och IMF träda in för att ta hand om staters dåliga lån. Först ut var Grekland, och snart är det dags för Spanien och Portugal...
Var kommer alla dessa miljarder ifrån som helt plötsligt finns tillgängliga för att köpa skräpobligationer?
Min gissning är den elektroniska tryckpressen.
Undrar vad "Fredrik L." vill ha sagt.
SvaraRadera