2010-10-11

Cykeltrakasseri vid Stockholmsarenan

På min hemväg från sta'n idag möttes jag utan förvarning strax söder om Globenhotellet av en total avspärrning där det tidigare åtminstone funnits en tillfälligt omledd cykelbana vid Arenabygget. Eftersom det var runt sextiden på kvällen fanns heller inga byggjobbare i sikte att fråga. Området var dock "bemannat" av ett gäng kringirrande cyklister, som liksom jag inte sett till en enda skylt som talade om att det var avstängt eller vilken väg man skulle ta istället. Även ett gäng förvirrade bilister syntes irra fram och tillbaks, liksom diverse fotgängare som trott att de skulle komma någonvart om de gick ut på sydsidan av Globens köpcentrum. Till slut lyckades jag trots avsaknaden av skyltar krångla mig runt genom Slakthusområdet.

På Stockholmsarenans "projketblogg" (sic) kan man läsa om hur denna trafikomläggning är tänkt. Här är det uppenbarligen ingen som har tänkt på alla de cyklister som dagligen passerar bygget. Ska vi cyklister ta en omväg på 1,4 kilometer genom Slakthusområdet? Det går nog bra med bil, men den omvägen är inte särskilt kul med cykel, mitt bland en massa lastbilar. Vitsen med cykelbanan är ju att det ska gå ganska säkert och snabbt att cykla till jobbet. Men jag gissar att Arenabolagets anställda knappast cyklar.

Hursomhelst måste det snarast till en vettig och välskyltad trafikomledning även för cyklarna. Detta är ett av de viktigaste cykelstråken i Stockholms södra förorter och det går inte att bara stänga av så där. Jag undrar hur reaktionen hade blivit om man på motsvarande sätt stängt av södergående bilkörbana på Nynäsvägen i höjd med Globenhotellet, utan hänvisningsskyltar.

Apropå detta för oss skattebetalare kostsamma högriskprojekt kan ni läsa Tomas Melins inlägg "Låt klubbarna betala sina arenor själva" från i somras.

[Andra bloggar om , ]

7 kommentarer:

 1. Ja. Du var också där?
  Trafikomläggningar godkänns ju av trafikkontoret så släng in en förfrågan dit om hur de hade tänkt lösa situationen. CC:a till arenabolaget.

  Som vanligt anses icke bilburna trafikanter vara paria och onödigt ont.

  SvaraRadera
 2. Enkelt,
  Kör på andra sidan Nynäsvägen i stället.

  SvaraRadera
 3. Flute: Jaha, som tur är har jag inte cyklat på den sidan de senaste dagarna. En annan sak som är värd att notera är att innan bygget passerade man noll övergångsställen, efter omledningen passerades minst tre stycken för att komma vidare till Nynäsvägen (förbi mackarna). Nu är det alltså ännu sämre ur säkerhetssynpunkt och även en längre sträcka att färdas. Jag föreslår som Anonym innan mig att du cyklar över bron som går mellan Globen och Skärmarbrink för att sedan cykla tillbaka vid rondellen (vid mackarna) till andra sidan vägen. Det blir en betydligt kortare omväg än genom Slakthusområdet.

  Detta med att inte skylta eller ens tänka på att cyklister inte kan ta vägen någonstans är ju inget nytt och speglas tydligt i fenomenet när bilister parkerar mitt på cykelvägar eller stannar "tillfälligt" och tycker att man ska cykla runt dem. Tänk dig deras reaktion om cyklister ställde sig mitt på bilvägar och väntade på något eller bara ställde cykeln där och gick iväg. Vilket djävla liv det hade blivit.

  SvaraRadera
 4. Juggen och Anonym:
  Visst kommer jag att cykla på Nynäsvägens östsida. Jag blir bara så förbannad på denna totala nonchalans mot cyklister på en av Stockholms viktigaste cykelleder.

  SvaraRadera
 5. Jag blir faktiskt förbannad 9 av 10 gånger som jag cyklar. Det är väldigt tråkigt att det är så, men numera brukar jag variera mig med att gå bara för att slippa bli irriterad för att jag vill ta mig från en punkt till en annan.

  Att cykelvägarna är som de är och att cyklister behandlas på detta sätt är faktiskt ett stort skämt. Det finns ingen som kan argumentera för att det ska vara så, men ändå är det så. De enda jag kan skylla på är politikerna. Och jag slår vad om att det är fler som cyklar än vad det är som kommer att besöka den där nya arenan, men våra kära politiker har bestämt sig för att vissa saker är tuffare att hålla på med än andra. Cyklism ska tydligen motarbetas.
  De borde åka till Köpenhamn på studiebesök.

  SvaraRadera
 6. Haha, Stockholm går ju inte att vistas i. Flytta till sydvästra Skåne vettja! Utmärkt odlingsjord också för er som gillar det. Och flyttar ni från Stockholm bör de skånska huspriserna inte vara något problem.

  SvaraRadera
 7. Jag kan lova att det aldrig varit planerat att kränka/trakassera någon cyklist. Förmodligen innebär projektet i sig stora svårigheter att planera exakt hur allting ska gå till. Tycker trakassera är ett på tok för starkt ord.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.